Гор Видал – Когато се бориш за една добра кауза, лицемерието се превръща в добродетел

gore-vidal-best-of-enemies

Цитати и биография :

Глупостта на умния е винаги по-голяма от тази на тъпака.

Всеки път, когато приятел постигне успех, нещо в мен умира!

Доброто дело никога не остава ненаказано.

Казват, че да опознаеш себе си, значи да опознаеш всичко човешко. И естествено никой не може да опознае себе си, защото човешката природа е необхватна: ние оставаме непознати дори на себе си.

Какво чудесно нещо са книгите, как преминават през светове и векове, побеждавайки невежеството и накрая дори и безпощадното време!

Когато се бориш за една добра кауза, лицемерието се превръща в добродетел.

Нарцисистът е човек, който изглежда по-добре от теб.

Не е достатъчно да постигнеш успех, другите трябва да се провалят.

Никога не пропускам шанса да правя секс или да се появя по телевизията.

Никога недейте да имате деца. Имайте внуци.

Повечето животи са прекарвани в слагане и сваляне на маски.

Преди животът да ни раздаде картите, са раздадени картите на съдбата ни – нашето семейство.

Съседът на човека винаги е негов враг. Такава е природата на нещата.

Това, което сме, рядко е това, което искаме да бъдем, докато това, което искаме да бъдем или ни е забранено, или се променя със сезоните.

Хората винаги си мислят, че ако пишеш добре, то е, защото ги мамиш или пък не си достатъчно демократичен, за да пишеш толкова лошо, колкото всички останали.

Хората никога не правят това впечатление, което мислят, че правят

Четирите най-прекрасни думи в ежедневната ни реч: “Аз нали ти казах?!”

gore vidal-splsh

Видал е роден на 3 октомври 1925 г. във военната академия Уест Пойнт. Баща му, Юджийн Лутър Видал, е един от първите военни летци на САЩ и от 1933 до 1937 г. е начело на Бюрото за търговски полети към Департамента на търговията в администрацията на президента Франклин Делано Рузвелт. Майка му, Нина Гор, е театрална актриса от Бродуей. По майчина линия дядо на Гор Видал е сенаторът Томас Гор, а вторият му баща е потомък на вицепрезидента Аарън Бър. Доведен брат е на Джаки Кенеди. Далечен братовчед е на Джими Картър и на Ал Гор. Познава лично много от водещите американски политици от последните 60 години.

Израства в столицата Вашингтон. Често помага на слепия си дядо, сенатора Томас Гор, като му чете на глас документи и го придружава. Именно изолационистките убеждения на дядо му оказват силно влияние върху политическата философия на Видал, който остава неизменно критичен към всички американски политически действия, подчинени на империалистични цели. През 1943 г., непосредствено след завършване на академията Екзетер (Phillips Exeter Academy) Видал се записва в армията и служи на Алеутските острови до края на Втората световна война.

Видал е автор на над 20 романа. Първия – “Уилиуоу”, написва едва 20-годишен. Артистичната му кариера често нагазва в скандали. Истински и скандално популярен го прави третата му книга “Градът и стълбът”. Ню Йорк Таймс отказва да публикува рецензия за романа, който пръв в американската литература открито засяга проблемите на хомосексуалността. Видал обаче се утвърждава като исторически белетрист. Признат е за изобретател на политическия исторически роман. В продължение на над шест десетилетия Видал изследва широк спектър от социално-политически, сексуални, исторически и художествени теми. Над 20 романа, осем пиеси, десетки сценарии и разкази, над 200 есета и множество обществени изяви запълват личната му биография.

През 1993 г. е удостоен с американската Национална награда за литература (National Book Award).

С първия хронологически написан роман започва и българската серия. Следват „Вицепрезидентът Бър“, „1876 година“, „Линкълн“, „Империя“, „Холивуд“. Свързва ги съдбата на измисленото семейство Санфорд. Из тях се явяват Франклин Рузвелт, Арън Бър, Ейбрахам Линкълн.

В България Гор Видал става любим автор с “Калки”, после предизвиква небивал интерес с “Вашингтон, окръг Колумбия”, “Сътворението”, “На живо от Голгота”.

Признат е за един от най-влиятелните либерални американски интелектуалци на XX век.

Gore-Vidals-first-novel-W-008

През 1960 г. Гор Видал безуспешно се явява на балотаж в Камарата на представителите от демократите. През 1970 г. е един от основоположниците и лидерите на Народната партия. През 1982 г. участва в изборите за Сенат от Калифорния в първия тур на изборите е на второ място.

Видал е последователен критик на американската политическа система, която нарича „полицейска държава, където демократите и републиканците се борят за интересите на корпорациите и медиите са само оръжие за постигане на победа в тази борба“. През 2003/2004 г. участва в демонстрации срещу войната в Ирак.

Гор Видал е един от петимата души, на които набеденият за извършител на атентата срещу административната сграда в Оклахома през 1995 г. Тимъти Маквей разрешава да присъстват на неговото умъртвяване. Писателят и Маквей преди това си пишат. Гор Видал критикува ФБР за избиването на групата сектанти, които, според Маквей, го уговарят към извършване на терористични действия.


Още по темата в Магнифисонз :

Марсел Пруст – Нека оставим красивите жени на хората без въображение

marcel-proust (1)

Карлос Кастанеда – завладяващите мисли на един манипулатор

carlos castaneda

Реймънд Чандлър – Защото си толкова умна, че с приказки ще се измъкнеш и от заключен сейф

Raymond_Chandler

Реймон Радиге – детето чудо на френската литература

RADIGUET 3

Балзак – Много кафе, много жени и никакво доверие на хората / цитати

BALZAK

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *