Реймон Радиге – детето чудо на френската литература

RADIGUET 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У нас името на Реймон Радиге е почти неизвестно и само тесен кръг специалисти знаят съдбата на френския писател, преди да бъдат преведени на български двата му романа. А съдбата му е едновременно и впечатляваща, и незавидна: написвайки няколко блестящи творби, той умира едва на 20 години. Роден през 1903 г., Радиге е определян като детето чудо на литературата.

Той е роден на 18 юни 1903 година в Сен Мор край Париж. През 1917 година напуска училище и започва да се занимава с журналистика и литература, сближавайки се с видни парижки модернисти, като Пабло Пикасо, Макс Жакоб, Жан Юго, Хуан Гриси най-вече Жан Кокто. Радиге става известен с романите си „Дявол в тялото“ („Le Diable au corps“, 1923) и публикувания посмъртно „Балът на граф Д’Оржел“ („Le bal du Comte d’Orgel“, 1924).

На 12 декември 1923 година Реймон Радиге умира едва двадесетгодишен от коремен тиф в Париж.

След като тифът го покосява, критиците правят равносметка на наследството му. А то включва 2 романа, 2 пиеси, 4 стихосбирки, много разкази и есета, всичките написани с много зрелост, необичайна за един младеж от началото на двадесети век.

RADIGUET
Може би причината е във факта, че Реймон не следва стандартното академично образование – на 15 г. той е изключен от училище, но бързо си намира работа във вестник и навлиза в артистичните среди. В тях се запознава с Пабло Пикасо, Амадео Модилиани (които му рисуват портрети), както и с Жан Кокто, с когото създава вестник „Парижки петел“. Първата му статия в него започва с дръзките думи: „От 1789 г. ме принуждават да мисля. От това ме заболява главата“.
Подобна дързост е характерна и за личния му живот. На 14 г. изживява любовна връзка с 10 г. по-възрастна от него омъжена хубавица. Тяхната забранена страст предизвиква множество упреци. Но най-същественият резултат от нея е романът „Дявол в тялото“.
Определян като скандален, романът е изчерпан за една седмица във Франция. Но причината не е в пикантния сюжет, а в необичайните финес и мъдрост, с които младият автор размишлрява над любовта, лъжите и предателствата. Голям успех постига и другият му роман – „Балът на граф Д’Оржел““. Той е публикуван посмъртно в родината на Радиге и отново предизвиква интерес чрез проницателността, с която е разнищен един любовен триъгълник.

ЦИТАТИ :

„Когато мъжът лъже, кавайки на една жена, че я обича, може да се сметне, че наистина лъже, но нещо все пак го кара да й го казва, и следователно говори истината. „

„Щастието е егоизъм“

„Много младият човек е едно животно бунтуващо се срещу болката“

„Оригиналността се състои в опитите да си като всички останали и в техният провал“

„Който обича винаги дразни този, който не обича“

IMG_201606170_091434

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *