Великата красота във филмите на Паоло Сорентино

Днес Паоло Сорентино е един от най-влиятелните италиански режисьори, наред с Матео Гароне, Нани Морети и Лука Гуаданино. От гледна точка на стила, филмите на Сорентино са известни с това, че са интелектуално хладни, мрачни, сатирични и препълнени с чувствени и ярки образи. Затова го наричат съвременния Фелини.
https://i.pinimg.com/564x/9b/5b/77/9b5b776785bfa7fd23f4965547b06496.jpg

От дебюта му в киното, качеството на авторското майсторство и стила на Сорентино остават непроменени. Може би с едно изключение. Става дума за единствения сериал досега във филмографията на италианския режисьор – „Младият Папа”.

 

https://i.pinimg.com/564x/5a/c9/3b/5ac93b51172e437a00a55d13baec0b29.jpg

 

Напрегнатият драматичен сериал в 10 епизода разказва за живота на 47-годишния американски кардинал Лени Белардо, брилянтно изигран от Джъд Лоу. В резултат на компромис между кардиналите и борещите се за власт кланове на Ватикана, той става един от най-младите папи в историята с името Пий XIII. Но в същото време от първите минути на своето управление той се обявява не само за независим, но и като противоречив и дори революционен лидер.

Паоло Сорентино е съавтор на сценария и режисира всичките десет епизода на „Младият папа“. Въпреки факта, че сериалът получи признание, както от критиците, така и от зрителите, той все още не се откроява в работата на италианския режисьор. Какъв е интересът на съвременния Фелини към този проект, какъв е пътят, който го доведе до него? Ще се опитаме да намерим отговорите на тези въпроси като привлечем вниманието към седемте най-добри филма на Сорентино.

Началото на пътя

https://i.pinimg.com/564x/89/48/3e/89483e0e462ab631784e4f6db6044ac6.jpg

Първият пълнометражен режисьорски дебют на Паоло Сорентино е през 2001 година. Драмата за неосъществените надежди „Излишният човек / L’uomo in più (2001) бе показана на 58-ия международен филмов фестивал във Венеция и донесе признанието на Сорентино от критиците. Следващите филми на италианеца бяха още по-успешни – криминалният трилър „Последствия от любовта / Le conseguenze dell’amore (2004)и драмата „Семеен приятел“ / L’amico di famiglia (2006). Но чак през 2008 г. Сорентино направи своя истински международен пробив с биографичната сатирична картина „Знаменитост” / Il divo — La spettacolare vita di Giulio Andreotti (филм за Джулио Андреоти), с която спечели наградата на журито на филмовия фестивал в Кан.

През 2011 г. Сорентино дебютира в американското кино с филма „Това трябва да е мястото“ / This Must Be the Place (2011), като в главната роля играе Шон Пен. Годината 2013 е забележителна за Паоло Сорентино. В номинацията за „Най-добър чуждестранен филм” неговият филм „Великата красота“ / La Grande Bellezza (2013) спечели „Оскар“, „Златен глобус“ и наградата на Британската филмова академия. Две години по-късно италианският режисьор представи своя филм „Младост“ / Youth (2015), с подобна тематика на „Великата красота“, но вече предназначен изцяло за американската публика.

https://i.pinimg.com/564x/92/7a/ce/927ace48fbaa9d63156bd5758aee9434.jpg

Съвременният Фелини

https://i.pinimg.com/564x/a2/37/87/a237871277086403de5f9c2dbf8c400a.jpg

Сорентино често е сравняван с Фелини, заради техния сходен стил и общите теми, в които се подчертава следното:

 

  • образи, които са едновременно сюрреалистични и стимулират чувствата;
  • преосмисляне на обществените институции и моралните ценности посредством сатира;
  • ексцентрични персонажи със странни особености, а също така и с екзистенциална тревожност;
  • добавяне и развитие на нови герои, често водещи до отклонение от основния сюжет, за ​​да се разшири тематичната дихотомия и сравненията.

Въпреки че всички гореспоменати теми са включени в неговото творчество, може би най-отличителната черта на Сорентино е неговата инстинктивна способност да визуализира своите филми през очите на един художник – ярък, колоритен, обогатен с контрасти, тематично абстрактни и надарени с непосредственост понятия. И в същото време, за тях е характерно възприятието и конструирането на филмовия разказ чрез перото на писателя.

Великолепната седморка

Ако се вземе предвид привързаността на италианския режисьор към висококачествените и нетрадиционните стилизирани филми, за целите на този списък ще бъде определен приоритетът на изпълнението и развитието на тематичните и техническите особености, които отличават Сорентино като автор. Затова в хода на тази дискусия наистина ще се отчетат основните кинематографични елементи, такива като наративната структура, и това ще изисква по-внимателно проследяване на тематичния и стилистичния растеж на социално-политическите изявления на италианския режисьор и неговата подчертана загриженост за човешката природа. Като цяло, този списък няма за цел да класира филмите по техните качества, а по-скоро да предизвика дискусия. Това е кратък обзор на тематичните, стилистични и технически качества, които Паоло Сорентино придава на своите филми със своята индивидуалност и талант.

Това трябва да е мястото / This Must Be the Place (2011)

https://i.pinimg.com/564x/1e/bc/0d/1ebc0d44a9b92a373dd277564903b11f.jpg

 

Търсенето на душата. Рокендролът на 80-те. Приказен хумор и много сценичен грим. Поради особения чар и смутеност, възприемането на филма е замъглено и е много трудно да се определи дали това е най-слабата работа на Сорентино или това е една от най-неправилно разбраните и недооценени творби. В този филм на колела Шон Пен играе пенсионирана рок звезда. Независимо от факта, че той води своя привидно спокоен живот с огнената си съпруга (Франсис МакДорманд), той продължава да носи същия костюм и грим, както по времето на своята рокендрол слава.

Шон Пен дарява зрителя с прекрасното портретно въплъщение на Шайен. В повечето случаи той е невъзмутим комик, а в най-спокойните моменти той изтънчено и съчувствено предава своите оплаквания, без да попада в карикатурни скечове. Дейвид Бърн, бивш член на Talking Heads, е свършил отлична работа, със своята музика като основен филмов саундтрак и с това допълва готическата естетика на главния герой. Така повторя музикалната естетика на „NewWave” от 80-те, която придружава Шайен по време на цялото му пътуване.

Операторът и дългогодишен съратник на Сорентино – Лука Бигаци, подчертава както понятията за чудо във външния свят, така и козметичния блясък на самата картина чрез богатите, живи цветове и неземните импресионистични изгреви и залези. Въпреки това, филмът не е толкова успешен в превода на своите идеи и не притежава онази сила на убеждение като другите филми на Сорентино. Вместо това търсенето на душата на Шайен е показана под формата на крехка последователност от епизоди, които често нямат обща посока. Намеренията на Шайен да намери бившия нацист, изчезването на Тони и откриването на дете от героинята на Макдорманд, което си почива на верандата на нейната къща, са само част от събитията и мотивите, които не оправдават и не обясняват протяжността на филма.

Но „Това трябва да е мястото” има странна притегателност в своята структура. Той почти експериментира в своя дисонанс между филма на колела, вдъхновен от Вим Вендерс и сериозността на историята за ужасите на Холокоста. Подобна е и финалната сцена, която е загадъчна, често объркваща и скучна, но емоционално провокативна, очарователна и непредсказуема.

Излишният човек / L’uomo in più (2001)

https://i.pinimg.com/564x/79/83/e3/7983e3032a420c0f5501e2d837982f9a.jpg

На дебютният филм на Сорентино малко не му достига мащабност, но това се компенсира от интересното и убедително изследване на характерите. Действието се развива в Неапол през 80-те години. „Излишният човек“ е фокусиран върху сравнението на живота на двама мъже, които първоначално са били на върха на своите кариери, докато не са били отхвърлени от обществото и не са били принудени да се примирят с неблагоприятните обстоятелства в техния живот.

За Тони Сервило това е първото сътрудничество със Сорентино и началото на едно невероятно актьорско и режисьорско партньорство. Сервило е успешен със своето превъплощение на ексцентричен, пристрастен към наркотиците, похотлив, но симпатичен поп певец. Не по-малко успешна е и работата на неговия партньор Андреа Ренци, изпълняващ ролята на мълчалив, но симпатичен футболен треньор, който поради травма трябва да се сбогува със своята мечта

Темпът на филмовия разказ е може би твърде бавен и изисква търпение от зрителите, но сценарият на Сорентино е с много черен хумор и непредсказуеми сюжетни обрати, така че се поддържа забавен тон по време на целия филм. Към този момент Сорентино все още не е изградил своя фирмен стил и не си позволява напълно да експериментира с абстрактни и хипер стилизирани образи и натрупването на повествователните линии. Всичко това той адаптира по-късно в своите работи, като по този начин постига отличителната последователност в по-късните си филми „Последствия от любовта” и „Младост”.

В същото време в „Излишният човек“ има няколко момента, особено краят на филма, в който живота на двамата души съвпада, което създава дисонанс между поддържането на последователността и художествените мотиви на режисьора. Това води до загуба на доверие и подрива драматичното му въздействие. Но тежките социално-политически критики за италианския морал, тънкостите на отхвърлянето и подкрепата на изкуството, както и упадъкът на добродетелите, са сред мотивите и темите, които Сорентино успешно представя и поставя под съмнение във филма, а по-късно ги развива и в цялото си творчество.

Семеен приятел / L’amico di famiglia (2006)

https://i.pinimg.com/564x/fd/48/86/fd4886a0c135b90cb0841159ececf5f4.jpg

 

Отблъскващ. Алчен. Женомразец. Подлец и прекалено грижовен. Семейният приятел е Джереми де Джереми (ролята на Джакомо Рицо) – той е лихвар, обсебен от парите, и често се намесва в чуждите дела за лична изгода. Рицо демонстрира едно от най-добрите изпълнения за годината (2006), въплъщаващ алчния, но ексцентричен и привлекателен Джереми, който се стреми да използва своята сила, за да накара другите да страдат, както и заради отвращението към себе си. Това води до печални събития.

Ако предишните му филми („Излишният човек“, „Последствия от любовта”) бяха известни с вдъхновението на Сорентино от творчеството на Антониони, то „Семеен приятел“ е първият филм, в който доминира влиянието на Фелини. По-конкретно, това са сюрреалистичните и чувствени образи, които се появяват в обкръжението на Джереми. Като например волейболистите, които се взират в камерата, или тримата центуриона, както и други пространствено-визуални композиции.

Освен това, тази фелиниевска представа за карнавала присъства в класическата и грандиозна архитектура, която служи за сатиричен символ на лицемерието, което стои зад реда, както и за натрупването в развитието на персонажите, благодарение на техния по-широкия набор. Всичко това дава на филма както силни, така и слаби страни.

Отстъплението на Сорентино от линейната история ще се превърне в негов постоянен навик и в другите му филми („Великата красота”, „Младост”). В „Семеен приятел“, той разширява сардоничната критика на морала и реда. Има обаче случаи, когато тези отклонения от повествованието не допринасят много за развитието на централния персонаж. Освен това, както и в „Излишният човек“, акцентът на Сорентино върху филмовата музика под претекст за драматично подобрение често подкопава драматичната сила на някои от неговите сцени.

 

Заедно с образите на Андреоти и Тито от „Знаменитост” и „Последствия от любовта”, представянето на Рицо като сардоничен герой в „Семеен приятел“ е една от най-добрите в творбите на Сорентино. Цветните композиции на Лука Бигаци и градските пейзажи, способността на Сорентино да съчинява остроумни забележки и ремарки, както и полужестокостта, полуистинатата, стоящи зад мотивите на главния герой, правят от „Семеен приятел“ изключително убедителен филм.

Последствия от любовта/ Le conseguenze dell’amore (2004)

https://i.pinimg.com/564x/a2/68/da/a268da0d0498a9cc16209c55eea42f27.jpg

 

Вторият филм на Сорентино – „Последствия от любовта“, не само успешно преосмисля жанра на филмите за италианската мафия, но това е неговият първи филм, който демонстрира стил и талант на италиански режисьор в цялата му слава. Филмът изследва отчуждения, монотонен и мрачен живот на Тито ди Джироламо (изпълняван от Тони Сервило), който прекарва времето си в рутинна дейност по време на неопределения си престой в анонимен хотел в швейцарско-италиански град.

В сравнение с „Излишният човек”, Сорентино тук демонстрира своя незабележим контрол като режисьор с незабележимата постройка на кадрите, звука, монтажа и актьорската игра. Така че, незабележимо безвредната драма плавно преминава в мафиотски трилър. Първоначално „Последствията от любовта“ ни предават емоционалното отчуждение, напомнящо за творчеството на Антониони с разстоянието между обектива и персонажа, с тишината в стаята и акцентите върху изражението на лицето. Това, съчетано с вниманието на оператора Лука Бигаци към включването на физически страни и форми, фона и пейзажа в неговата композиция, позволява на филма да остане емоционално отчужден за зрителя и да бъде визуално хармоничен.

 

Има за какво да се възхищаваме от халюцигенния саундтрак на филма, често придаващ острота към най-драматичните му моменти. Електронната музика внезапно се включва и изключва и създава усещането за напрежение, допринасяйки за хиперстилистичното очарование на „Последствията от любовта”. По същия начин Сорентино успешно изолира и контрастира на тишината с гръмотевични и бръснещи диагностични звуци под формата на изстрели и стъпки.

https://i.pinimg.com/564x/9a/f1/1f/9af11fc0bf0d5367dfee853116c93f23.jpg

Може да се твърди, че този филм стои по-високо в списъка. Ако дискусията беше фокусирана единствено върху уменията на италианския автор като режисьор, тогава „Последствията от любовта” и „Семеен приятел“ със сигурност щяха да бъдат по-високо в списъка. Мафиотският трилър на Сорентино на моменти е не много досаден, макар че, той е блестящо обмислен, в сравнение с явната тематична величина, която демонстрира в повечето от по-късните си творби.

Преди всичко „Последствията от любовта” е убедително изследване на характера, което дълбоко се врязва в обичайната монотонност на средната класа, благодарение на неговия безчувствен, дисциплиниран герой,  разкриващ само своите страхове и емоционалните си нужди в перспективата на любовта и смъртта. Представянето на Сервило в ролята на Тито е елегантно и пресметливо като часовников механизъм, но изцяло е изпълнено със съчувствие.

 

Младост / Youth (2015)

https://i.pinimg.com/564x/1a/3e/9f/1a3e9f0bbd7123a89dca76f21e9c2374.jpg

 

В много отношения „Младост” се развива като кинематографично есе за стареенето, разказано на базата на различните индивидуални преживявания. Ако пренебрегнем неговите недостатъци, филмът се отличава с демонстрацията на затвореното пространство, на затворен балон във формата на луксозен хотел в швейцарските Алпи, в който хората се скитат, изчезват и най-важното – изразяват своите разочарования и теории за угасването на техния живот, но само в съответствие със собствения им опит.

Както и във „Великата красота“, предшестващ „Младост“, Сорентино обединява различните форми на изкуството, не само за да свърже, но и да разшири разсъжденията за връзката между кратковремения живот и естетическото съдържание. Великолепните картини на оператора Лука Бигаци представят златисто осветените архитектурни проекти, вълнуващите гледки към селските околности и ярките тюркоазени води, които в комбинацията с музикалните композиции на Дейвид Ланг превръщат декора в елегантен и провокиращ мисълта пейзаж.

Освен това литературните препратки и хореографията, като танцуващото момиче и левитиращия монах, също допринасят за индивидуализираното търсене на душата в „Младост“. Що се отнася до актьорите, Майкъл Кейн дава, може би, най-забележителното си представяне от дните на „Тихия американец” (2002). Рейчъл Уайз е малко подценена, но Харви Кайтел и Пол Дано получават своята слава благодарение на филма. Те демонстрират уменията си да развиват мощни линии и монолози и заедно с характера на Кейн често са това, което обединява сегментите в „Младост“, които иначе биха били разделени.

В допълнение, искрящото като шампанско представяне, епизодичната структура и сюрреалистичните видения, които като в цирк на Фелини осигуряват развитието на филма на Сорентино. Например, Дано – облечен като Хитлер и като левитиращ монах, позволяват на историите да се носят над героите, когато те изразяват своите емоции, разочарования, решения и теории за машинациите на живота. Макар че „Младост” може би не е най-представителният филм на Сорентино, това несъмнено е най-емоционалната и грижовна филмова картина.

 

Божествения / Il divo / Ил диво /  Il divo — La spettacolare vita di Giulio Andreotti (2008)

https://i.pinimg.com/564x/82/45/29/824529a68ba4dac5d4d8b73fe80ee55b.jpg

Вместо биографична драма за живота на италианския премиер Джулио Андреоти, „Il divo” е по-добре да бъде определен като суха черна комедия и брутална политическа сатира за връзките на Андреоти с мафията по време на неговото управление.

https://i.pinimg.com/564x/97/62/c7/9762c75eda2c881503a6794cddadaca6.jpg

Международният пробив на „Il divo” е филм, в който Сорентино изследва политическите машинации и мотивите на Андреоти, насочени към съхранение на неговата власт. За да подчертае аспекта на своите  сатирични намерения, Сорентино демонстрира непоклатима ангажираност, съсредоточена само върху мрежата от политическите операции във филма, но не върху вътрешния живот или емоционалния статус на своите персонажи, както често се е случвало в другите му филми, като например „Младост“.

Благодарение на сътрудничеството си със Сорентино, Сервило ни показва може би най-впечатляващата си роля в образа на мрачния и мистериозен Андреоти. Образът на Сарвило прилича на вампир, който веднага ни напомня за „Носферату” (1922) и Дракула. Облечен в черно, с прегърбени рамене, и прилепнали към тялото ръце, уши стърчащи като на гоблин, той се извисява, и винаги наблюдава коридорите и офисите.

„Знаменитост” е сред филмите на италианския режисьор, в който интелектуалната сатира, абсурдните фетиши, карнавалните и плавни експозиционни движения на камерата придават на неговия стил солидност и съзвучност с предпоставките и изходния материал. Лука Бигаци има голям принос с използването на аварийно осветление, сенките и сухите мрачни цветове, които прикриват сградите, офисите и коридорите, които, в съчетание с резките и презрителни разговори между Андреоти и неговите съмишленици, създават впечатление за мрачното обкръжение, изпълнено с тъмни тайни, изнудване и жажда за власт.

За разлика от театралните композиции, монтажът на насилието и убийствата, поръчани от Андреоти, са изпълнени с плавност, с явна и сензационна жестокост, която позволява на царството на дяволския премиер да се чувства още по-абсурдно и сатирично. В крайна сметка „Знаменитост” е едно от най-трудните произведения на Сорентино и безспорно е една от най-трудните социално-политически изяви в неговата филмография , заедно със сериала „Младият Папа”.

 

Великата красота / La Grande Bellezza (2013)

https://i.pinimg.com/564x/7a/40/c5/7a40c568f5a4837dd074123e07dc02be.jpg

Първо беше „Рим, открит град“ на Роселини, след това „Сладък живот“ на Фелини, а след това и „Великата красота“ на Сорентино. Трагикомедията с огромен мащаб на тематичните сравнения, от любовта до загубата, от удоволствието до разочарованието, от силата до неяснотата, като при това е запазено еднообразието в алегоричните и тонални конструкции. Изследването на характера, който поставя един човек като синекдоха от една страна, и неговата култура и обща загриженост за човешката поквара от друга.

https://i.pinimg.com/564x/2d/9b/17/2d9b176eb05b2f719d48615a0f8245cf.jpg

„Великата красота” следва, както винаги, блестящия персонаж на Тони Сервило в ролята на Джеп Гамбардела – светски писател, разочарован от своя живот и от това, което светът му предлага, за да облекчи екзистенциалната си скука. Начинаещият журналист на средна възраст прекарва свободното си време, като обикаля руините и улиците на Рим, забавлява се, устройвайки вечеринки, и търси своето удовлетворение. Гамбардела не крие своето безсилие и вместо това ни се предстявя с елегантност, гримаса и красноречие, както и със сантиментален цинизъм.

Подобно на безкрайните групи от туристи, които фотографират силно текстурираните, разрушени стени на римските руини и чувствено грандиозните статуи, Гамбардела въплъщава идеята за миналата слава и ярък потенциал, пропилян в незначителните удоволствия на хедонизма и суетата.

За разлика от визуалното кинестетично и спорадично качество на модерното западно кино, Лука Бигаци използва стилизирани традиционни композиции, ниски ъгли, експозиционни и плавни движения и театрално осветление, за да подчертае концепцията за елегантност и платонична красота. В допълнение, Бигаци използва разнообразие от цветови палитри: синьо и оранжево, червено и черно и бяло, както и контрастното разпределение на светлосенките, за да отговори на различните настроения и теми, както и за да подчертае хода на времето.

https://i.pinimg.com/564x/c0/e6/c6/c0e6c63daea29932ea924195c86afe48.jpg

Това е първото сътрудничество на Сорентино с италианския композитор Леле Марчители, който е написал музикалните произведения към филма, повечето от които се изпълняват от струнни инструменти в хармоничен ритъм. Те предават чувството на веселие, катарзисно спокойствие и чувствителност към драматичния ефект.

Космополитната изтънченост, карнавалния хумор, социалната и политическа сатира и чувствената кинематография, характерни за „Младост”, „Знаменитост”, „Семеен приятел” и „Последствия от любовта”, в този филм са вдигнати на още по-високо ниво.

В крайна сметка „Великата красота“ обхваща и отговаря на всички екзистенциални въпроси, залегнали в предишните филми на Сорентино. А  благодарение на признанието на Гамбардела, стигаме до извода че, цялото човешко съществуване е само една илюзия. Трик.

Те / Loro (2018)

https://i.pinimg.com/564x/0e/97/2b/0e972b36b9d56a4f654aa7671472ef13.jpg

„Те” е сатирична биография на Силвио Берлускони, един от най-дългогодишните премиери на Италия (историята на Берлускони – в линка). Берлускони обаче не е първият италиански политик, за когото режисьорът прави филм – в „Il Divo” от 2008 г. например той разказва живота на митичния Джулио Андреоти, избиран цели седем пъти за министър-председател на Италия. „Те” е направен с много повече пари и… все пак е посветен на персона уникалисима като Берлускони.

Още в самото начало на филма стилът „Сорентино” ви шамаросва – с резкия контраст на изображението, телевизионната стилистика, напомняща шоупредаване по РАИ Уно, или гигантска реклама, или пълнометражен музикален клип, същевременно едрите планове с невероятни комиксови лица, достойни наистина за филм на Фелини (а Фелини, известно е, обожава свръххарактерните лица и е разполагал със собствена банка с подобни епизодици и статисти непрофесионални актьори, които понякога сам си намирал на улицата или в заведения), монтажът, използван често така, че да придаде абсурден или смехотворен нюанс на двата кадъра, които свързва, крещящите карнавални цветове…

https://i.pinimg.com/564x/03/53/e1/0353e1711beaf18fc1f416122e51f309.jpg

Първата част на филма е направена трескаво и сякаш на шепа амфетамини („кокаинът – това старомодно вещество”, казва един от героите) и ни запознава с грозно-смешния, затънал до ноздрите в бял прах, всевъзможни грехове и желания, свят на Серджо, който е нещо като сводник, абе направо мениджър да си го наречем, на доброволни участнички във вечната игра „секс срещу пари”. Неговите скъпоподдържани момичета и жени обаче предлагат не просто секс срещу пари, а секс срещу много, много пари, срещу къщи, доживотни издръжки, скандални разводи, а в конкретния случай и „секс срещу Берлускони”. Да бъдат с Берлускони, цезарят на техния свят, е нещо като инициация, като встъпване в длъжност, като влизане в тайно сестринско общество. В почти цялата първа част на филма Берлускони не се появява и всички говорят за него като за божество или фараон, наричайки го Него или Той, сякаш не е смъртен със собствено име. Всички искат Берлускони. Нали знаете онзи виц, разказван от самия Силвио: „Попитали италианските жени искат ли да правят секс със Силвио Берлускони. „Да” – отговорили 20 %, а 80% казали: „Пак ли?”

В първата част на „Те” пред очите на зрителите със здрави дози цинизъм и сарказъм се генерира мита Берлускони, а във втората този мит се развенчава и разобличава, едновременно без милост и с разбиране. И това е най-доброто решение на Сорентино – без милост и с разбиране. За ярко противоречивите личности оценките също са ярко противоречиви и противоположни, поради което предполагам и режисьорът е запазил в образа на Берлускони и момчешката му инфантилност, и дълбокото му остроумие, и наглостта, и умопомрачителният му популизъм, и неосъзнато (може би) мафиотското му разбиране за властта, невероятната му комбинативност, оперетния му типично италиански чар, вулгарната му философия за света, всичко. Без съд и присъда. Поне до последните 5-10 минути на филма, когато идва времето на Страшния съд и става ясно, че страдащите са и виновните. Те са виновните. ТЕ. Изключителен финал на филма с точно толкова патетика, колкото е необходима и нито грам повече. Тони Сервило е брилянтен и забележително дисциплиниран под клоунската берлусконска маска.

https://i.pinimg.com/564x/33/f2/52/33f252b7acf4fc48de4204daab6a227f.jpg

„Те” е може би Сорентиновият „Сатирикон” – епично платно, опитващо се да се превърне във всеобхватен портрет на цялото общество в Италия от края на 20 и началото на 21 век – от обикновените домакини до големите блудници (за да не използваме по-подходящата дума), от големите властници и разпасаните политици, до мамините синчета, слугите, мечтаещи да спечелят „ВИП Сървайвър”, футболистите, кариеристите, винаги готови за сделка от всякакъв порядък. Впечатляващо платно наистина, създадено с раблезиански размах, с ренесансов вкус едновременно към класическото и модерното, към драматичното и комичното. Могат го тези италианци, могат го. Дори когато не им харесаш първите пет филма, на шестия вече се предаваш, при това с наслада.

https://i.pinimg.com/564x/31/ea/50/31ea501e0705d647acadc08117b07474.jpg

И най-странното е, че въпреки преобладаващият абсурдно-ироничен тон на филма, който е пътувал до Италия през последните десетина години няма начин да не е видял с очите си, че изграденият от Сорентино свят всъщност изобщо не е абсурден, ами си е съвсем близо до реалността, просто е леееко хиперболизиран – препечените солариумни тела, белоснежните скъпоструващи усмивки сякаш с часовников механизъм, поддържаните тела (не ви ли се струва, че има нещо много порочно в толкова старателно изработваните тела, приличащи повече на инструмент, отколкото на човешка плът?), филърни устни, лифтнати лица с неопределима възраст, но далеч от младостта, старателно епилирани и бодибилдвани мъжки гърди, коремни плочки. И въобще тела, тела, тела човешки. Тела и лица. От това е „направен” филмът на Паоло Сорентино – от човешки лица и човешки тела. Много, много, много. И Берлускони е техният бог. Или по-скоро техният панаирджийски хипнотизатор. Сами изберете.

Рядко се появяват филми като „Те”. Момчето, което ни скъса билетите на влизане в киното, каза с уморена усмивка: „Три часа е! И докато се разбере за к’во става въпрос…”. Истината обаче е, че версията, която се показва у нас е два часа и половина (доколкото знам режисьорската версия е от две части, всяка от която е по час и половина) и смея да твърдя, че дори няма да ви хрумне въпросът за какво става въпрос.

Превод за „Гласове“: Павел Марков

 

Източник: https://cameralabs.org/12475-velikaya-krasota-i-velikij-obman-v-filmakh-paolo-sorrentino

Facebook Comments Box