Жоао Жилберто – Бащата на боса нова

magnifisonz.com /

https://i.pinimg.com/564x/68/fb/2c/68fb2c67de0f67ff4e5125e2f6e8cedc.jpg

Горещ ден в Рио де Жанейро. 

Двама мъже седят в бар Велосо близо до плажа на Ипанема и пият бира “Брахма”. 

Тогава покрай тях минава красива кариока с дълга черна вълниста коса, златен загар и зелени очи. Това е 18-годишната Елоиза Енеида Менесес Паис Пинто, която тъкмо се прибира от училище. 

Двамата мъже са композиторът Карлос Жобим и поетът Винисиус де Мораес.

Според легендата, когато Елоиза минава покрай тях те композират песен, направо върху салфетките в заведението. 

Дали това е истината или е просто красива легенда – можем само да гадаем, но е факт, че двамата се опитват да напишат заедно музикална комедия с работно заглавие “Дирижабъл”. Сюжетът се върти около мъж, който посещава Бразилия по време на карнавала в Рио и се впечатлява, разбира се от красивите момичета по бански. Нещо обаче липсва – вдъхновение.

Тогава след ден в бара се ражда именно тази песен.

Комедията може и да не се случва, но музикалната тема и текстът са факт. Те обаче също са незавършени. Липсва нещо, което да отличава идеята от всичко останало, което може да се чуе по радиото. 

Жоао Жилберто
Жоао Жилберто Източник: Getty Images/Guliver

Песента трябва да попадне в ръцете на човека, който наистина да я създаде. И това е Жоао Жилберто, бащата на стила боса нова.

Жоао Жилберто е роден на 10 юни 1931 година в Жуазейру, Бразилия. 

Започва да се занимава с музика още на 14-годишна възраст, като първата му китара е подарък от дядо му. 

Бащата е категорично против Жоао да се занимава с музика. Това обаче изобщо не спира момчето от мечтата му да стане професионален музикант, дори напротив. 

Той напуска родния град и отива в Салвадор, Баия, за да изучава музика. 

Три години след като започва следването си обаче, той напуска учебното заведение, защото се чувства прекалено ограничен, а той иска да изследва и създава нови хоризонти в музиката. 

Така Жоао се мести в Рио и се сближава с композитора Карлос Жобим. 

Жобим е изумен от Жоао – той е невиждан перфекционист, който прави невероятно звукоизвличане с китарата. По време на записи в радиото на песента “Роса Морена”, Жоао кара изпълнителят да повтори песента 28 пъти, защото не харесва начина, по който звучи “о” в “Роса”. 

https://i.pinimg.com/564x/7b/14/bb/7b14bb763e935ebb6031d6d72f9fce35.jpg

Освен това, младият мъж не свири с перце, а с пръсти. Смесва няколко стила – самба, джаз, звученето на града и улиците на Рио. 

През 1958 година китаристът влиза в студиото с Елизет Кардозу. Песните, написани от вече познатата двойка – Мораис и Жубим са изпълнени от Жоао Жилберто. 

Така за света се ражда един напълно нов стил – боса нова. А неговият баща е геният на китарата – Жоао Жилберто. 

“Момичето от Ипанема”

Мораис и Жубим имат прекрасна мелодия и текст след онзи горещ следобед в бар Велосо. Нещо обаче не достига. Така идеята попада в ръцете на Жоао Жилберто. 

В звукозаписното студио им хрумва идеята да добавят и част на английски. Има само една певица, която може да пее на този език – и това е Аструд Жилберто, първата съпруга на Жоао. 

Така една кариока вдъхновява песента, а другата, Аструд я пее за целия свят. 

Жоао обаче пречупва и текста, и музиката през неговия уникален поглед за стил, който превръща мелодията във визитна картичка. 

Към инструментала е включен и саксофониста Стан Гец.

С мекия, почти детски глас на Аструд и акордите на Жоао, синкопите, чийто ритъм напомня на шума на вълните от плажа на Ипанема, се ражда една от най-известните песни в историята на музиката и образеца на стила боса нова. 

Албумът “Момичето от Ипанема” става един от най-продаваните дискове  света. 

Стилът боса нова става част от световното културно наследство, а неговият създател – Жоао Жилберто е носител на множество награди, сред които и най-престижната в света на музиката – “Грами”.

Бащата на боса нова си отиде на 7 юли 2019 година, на 88-годишна възраст.

Facebook Comments Box