Фредерик Бегбеде – От раждането до смъртта животът ни е включен на автопилот и трябва нечовешка смелост, за да промениш курса

magnifisonz.com /

Фредерик Бегбеде e роден на 21 септември 1965 г. в Ньой сюр Сен. Произлиза от буржоазно семейство. Майка му Кристин дьо Шастенер  е преводач на романи от стила на Барбара Картланд. Баща му Жан-Мишел Бегбеде  работи в трудова агенция за набиране на висши кадри. Има брат Шарл  който се занимава с бизнес.

https://i.pinimg.com/564x/73/0f/58/730f5885a4cd8c41fcfdc2c1bceaf8e8.jpg

През 1990 г. публикува първия си роман „Мемоари на един откачен младеж“ (Mémoires d’un jeune homme dérangé). В професионален план става член на рекламна агенция в Париж. Работи паралелно в областта на литературната критика в големи френски списания (Elle, Paris Match, VSD, Voici) и по парижкия кабелен канал Paris Première.

През 1994 г. издава втория си роман „Почивка в кома“ (Vacances dans le coma). Същата година създава литературната награда le prix de Flore (наградата Флор) по името на известно парижко кафе. С тази награда се удостояват известни съвременни франкофонски писатели като Мишел Уелбек (1996 г.) и Амели Нотомб (2007 г.).

През 1997 г. романът „Любовта трае три години“ (L’amour dure trois ans) завършва цикъла за героя Марк Мароние (Marc Marronnier).

През 1999 г. излиза сборникът новели „Разкази под екстази“ (Nouvelles sous ecstasy).

През 2000 г. публикува най-известния си роман „9.99 лв“. („99 francs“, преименуван по-късно на „14,99 euros“, а после на „6,20 euros“). Тази творба е ярка критика на света на рекламния бизнес и е причина да бъде уволнен от фирмата, в която работи. До ден днешен „9.99 лв“. е продаден в повече от 380 000 екземпляра по света.

През януари 2008 г. Бегбеде е арестуван за притежание и консумация на кокаин в Париж, но бързо излиза на свобода.

ЦИТАТИ :

 • Всичко е временно: любовта, изкуството, планетата Земя, вие, аз. Смъртта е толкова непредвидима, че успява да изненада всеки един от нас. Откъде може да знаеш дали този ден не е последният ти? Мислиш си, че ти остава време. И после изведнъж — край, изчезваш, твоето време е изтекло. Смъртта е единствената среща, която не е записана в органайзера ти. …Всичко е временно и всичко е за продан. Както всичко останало, човекът е продукт със срок на годност. Това е причината да се пенсионирам на 33 години. Казват, това е идеалната възраст, за да възкръснеш.
 • Попаднах на Ана-Мария, млада германка, братовчедка на Хабсбургите… Последвах я във френския парк, а когато се върнахме, за моята родина беше отмъстено.
 • Всичко трябва да се преустрои. Всичко да се реорганизира в това общество. Днес онези, които имат пари, нямат време, а онези, които имат време, нямат пари. Да се спасиш от работата е толкова трудно, колкото и да се спасиш от безработицата. Безделникът е обществен враг номер едно. Хората биват поробвани чрез парите: те жертват свободата си, за да могат да си плащат данъците.
 • Когато човек е беден, поне си мисли, че мангизите могат да оправят всичко. Ала когато си богат, не можеш да си кажеш, че всичко ще се уреди с още една спортна кола, чифт обуща за дванадесет бона или ако преспиш с още една манекенка. Когато си богат, нямаш вече никакво оправдание. Затова и всички милиардери са на антидепресанти: те не са в състояние да накарат вече никого да мечтае, дори и себе си.
 • От раждането до смъртта животът ни е включен на автопилот и трябва нечовешка смелост, за да промениш курса. На 20 години си въобразявах, че зная всичко за живота. На 30 разбрах, че не зная нищо. Прекарал бях десет години в учене на всичко онова, което в последствие трябва да отучвам.
 • Животът е ситком: поредица от сцени, които се развиват сред едни и същи декори, с почти същите действащи лица и чийто следващ епизод очакваш с нетърпение, белязано от известно затъпяване.
 • Каква е разликата между това да обичаш и да се преструваш,че обичаш, при положение че успееш да излъжеш самия себе си.
 • Удоволствието си има предимство: за разлика от щастието то съществува.
 • И преди всичко да привлече върху себе си всички най-идиотски опасности, особено когато е облачно. Декадансът не е само търсене на изкупление, а преди всичко начин на живот.
 • В крайна сметка има много други начини човек да се бори с действителността, освен да изпада всяка нощ в кома… В смисъл по-опасни начини.
 • Да заминеш – ето една дума, която твърде рядко бива осъществена на дело. Думите не бива да се мечтаят, а да се живеят.
 • В живота има само една голяма любов, всички преди нея са подготвителен етап, а всички след нея – опит за връщане на изгубеното; голямата любов е сега или никога.
 • Нямаме право да бягаме от щастието. Повечето хора не са имали нашия късмет. Когато им е приятно заедно, не се влюбват. Когато са влюбени не си пасват в леглото. Или пък когато са добре в леглото, след това нямат какво да си кажат. Ние си имаме всичко, освен че нямаме нищо, понеже не сме заедно

От „Романтичният егоист“ :

Вчера сутринта получих картичка от Клер: „Мили Оскар, не те обичам. Не те обичам. Не те обичам. Не те обичам. Не те обичам.“ Това е най-прекрасното любовно писмо, което някога съм получавал.“

„Всичките ми приятели се оплакват или че са сами или че са женени.“

„Ако знаеш защо обичаш някого, значи не го обичаш.“

„Мъжете непрестанно се намират някъде между една бивша и една бъдеща,защото сегашното не ги интересува. Те предпочитат да се реят между носталгията и надеждата, между загубата и мечтата. Ние вечно си оставаме заклещени между две отсъствящи жени.“

„Казват, че във всяка семейна двойка единият страда, а другият скучае.“

„Всички мое любовни признания идват или прекалено рано, или прекалено късно. Това е, защото казвам „обичам те“ само за да прелъстя или за да утеша.“

„Да бъдеш влюбен, означава да се удивляваш.“

„Има дни със и месеци без.“

„Докато в отношенията си с жените продължавам паническида се боя от болката, няма да се влюбя.“

„Take care“ е дори по-интимно от „I love you.“

„Няма нищо по-лесно от това да накараш някого да се влюби в теб: трябва просто да се преструваш, че изобщо не ти пука.“

„Какво да се прави: има дни, когато правим любов, и дни, когато любовта се разправя с нас.“

„Донжуановците са хора без въображение. Постоянството се нуждае от талант.“

“ Писателството не е професия, а търсене. Писателят трябва да гледа на нормалното с удивление, а със спокойствие на безумието.“

„… много по-приятно е да правиш любов, когато си влюбен.“

„Любовта във фантазиите струва повече от преживяната любов. Въздържането от действие е много възбуждащо.“ Анди Уорхол

„Харесваш ми и това си е събитие.“ (Дюрас)

„… мъжете не могат да се делят на верни и неверни. При тях са налице две категории: едните изневеряват на жените си тайно, а другите явно.“

„Колкото по-цинични сме, толкова по-силно ни привлича невиността. Харесваме момичетата, които вярват в онова, в което ние не вярваме. На това се дължи притегателната сила на Лолитките: желанието ни не е само да изсмучем от тях младостта като някой Дракула, но и да изцедим от тях простодушието , да изпомпим илюзиите им, да преоткрием оптимизма. Наивността е опиум за преситените.“

„Откривам, че когато си влюбен, верността престава да бъде саможертва. Влюбеният се познава по това, че остава верен, без да влага усилия и без да се гордее с това. Любовта е онова нещо, което превръща верността в естествено състояние.“

„Единствено самотата позволява на човек да усети вътре в себе си пулса на един град.“

„Тъпаците обичат да ги ласкаят, умните обичат да бъдат критикувани.“

„Най-добрият фотоапарат се нарича памет.“

„Всичките ни нещастие се дължат на нашето нежелание да се повтаряме. Сякаш съществуват много истини.“

„Поради липса на ревлюции ние се бунтуваме за всякакви дреболии.“

„Ние обичаме истински само когато ни отхвърлят или избягат от нас.“

„…. макар на мъжете да им се иска да спят с всички жени това не им пречи да обичат.“

 

От „Любовта трае три години“ :

Любовта причинява проблеми с дишането.

САМОТАТА се е превърнала в срамна болест. Защо всички бягат от нея? Защото самотата те кара да мислиш.

Любовта е непонятна. Когато човек я наблюдава у другите, не може да я проумее, а още по-малко, когато сполети него самия.

Когато човек е беден, поне си мисли, че мангизите могат да оправят всичко. Ала когато си богат, не можеш да си кажеш, че всичко ще се уреди с още една вила на Ривиерата, още една спортна кола, чифт обуща за дванайсет бона или ако преспиш с още ена манекенка. Когато си богат, нямаш вече никакво оправдание.

Хората, които се боят от смъртта са лишени от всякакво любопитство.

Човек отначало напуска дома на родителите си, сетне понякога напуска дома на своя първи брак и изпитва все същата болка, болката, че завинаги е останал сирак.

Научих преди всичко, че за да бъдеш щастлив, трябва да си бил много нещастен. Без чиракуване, без болка щастието не е трайно. Любовта, която трае три години, е любов, която не е изкачвала планини и не е потъвала на дъното, а е паднала наготово от небето. Любовта е трайна само когато всеки от двамата знае нейната цена и по-добре да си е платил предварително, инак има опасност да трябва да урежда сметката след това. Ние не сме подготвени за щастието, защото не сме привикнали с нещастието. Ние сме възпитани в преклонение пред удобството. Трябва да знаеш кой си и кого обичаш. Трябва сам да си довършен, за да можеш да преживееш една недовършена история.

 

Любовта представлява една великолепна катастрофа: знаеш, че пред теб има стена, и въпреки всичко даваш газ. Тичаш право към своята гибел с усмивка на уста. С любопитство очакваш кога точно ще гръмне всичко. Любовта е единственото предварително програмирано разочарование, единственото нещастие, което всеки може да предвиди и всеки път желае отново.

За да бъдеш щастлив се нуждаеш от сигурност, за да си влюбен, се нуждаеш от несигурност.

За да се чувства добре, една жена се нуждае от мъж, който да й се възхищава. Поне аз така виждам нещата. Цветето се нужда от слънце.

Ако жена ви е на път да ви стане приятелка, време е да предложите на някоя приятелка да стане ваша жена.

Най-прекрасните празници са онези, които се случват вътре в нас.

Ето ви един съвсем прост тест, за да разберете дали сте влюбен: ако след четири-пет часа, прекарани без вашата любовница, тя започне да ви липсва, това означава, че не сте влюбен – ако бяхте, десет минути раздяла биха били достатъчни, за да направят живота ви непоносим.

 

Разводът е умствено дефлориране. Поради липса на една „добра война“, която заслужаваме, подобни бедствия (също както да загубиш майка си или баща си, да се окажеш парализиран след автомобилна злополука, да изгубиш жилището си, след като са те уволнили несправедливо) са единствените събития, които ни правят мъже.

Човек се жени по същия начин, както се явява на матура или на изпит за шофьор: във всичките тези случаи той иска на всяка цена да мине пред хората за нормален, нормален, нормален. След като не можеш да бъдеш по-горе от другите, поне да си като тях, за да не се окажеш по-долу. А това е най-добрият начин да разрушиш една истинска любов.

Мъжът е едно ненаситно животно, което се колебае от какво би могло да се лиши. Ако жените бяха по-хитри, щяха непрекъснато да им отказват и по този начин да принуждават мъжете да тичат след тях до живот.

Моята любов е с малка буква, но с широко разперени криле.

По какво познава един човек, че е остарял? По това, че му трябват три дни, за да дойде на себе си след запой.

Излиза, че в това се състои животът на възрастния: да строиш пясъчни замъци, сетне да скачаш с два крака върху тях, а после да започваш всичко отначало и така нататък, и така нататък, след като знаеш, че океанът при всяко положение ще ги срути.

Комарът трае един ден, розата три дни. Котката трае тринайсет години, а любовта три. Това е положението. Най-напред е годината на страстта, после годината на нежността, накрая годината на скуката.

Снобите нямат врагове и затова злословят по адрес на всички са надеждата да си спечелят някой.

В наше време хората, които се занимават с редене на думи, не са смятани за толкова важни, колкото онези, колкото онези, чиито снимки може да се видят по светските страници на списанията.

Човек съжалява онези, които страдат, но никога онези, които причиняват страдание.

Има нощи, когато сънят е същински лукс. Да заспиш, за да се събудиш и отърсиш от лошия сън. Ще ти се това никога да не се е случвало. Ще ти се да натиснеш копчето Delete и животът да започне отначало.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *