Феликс Менделсон Бартолди – Човек трябва да работи повече за собствения си успех, вместо да се съобразява с мнението на другите

magnifisonz.com /

Якоб Лудвиг Феликс Менделсон Бартолди (на немски: Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy) е германски композитор от еврейски произход, диригент и пианист, роден на 3 февруари 1809 г. в Хамбург.

Феликс Менделсон Бартолди

Felixencio
Mendelssohn Bartholdy.jpg
Информация
Роден
3 февруари 1809 г.
Хамбург, Германия
Починал
4 ноември 1847 г. (38 г.)
Лайпциг, Германия
Стил класическа музика
Професии композитор

Роден е в богатото и интелигентно семейство на банкера от еврейски произход Авраам Менделсон, което често е посещавано от най-видните интелектуалци за онова време: Фридрих Хегел, Йохан Волфганг Гьоте, Карл Мария фон Вебер, Карл Целтел и др. Негов дядо е еврейският философ Мозес Менделсон, основател на движението Хаскала (Еврейско просвещение). Баща му и майка му Лия обаче приемат християнството и променят фамилията си на Менделсон Бартолди.

През младите си години Менделсон работи, като следва класическите традиции в музиката. На 20-годишна възраст Менделсон изпълнява за първи път „Матеус Пасион“ на Йохан Себастиан Бах – 80 години след смъртта на известния композитор.

През октомври 1830 г. той предприема продължително турне из Италия. Неговата „Италианска симфония“ е вдъхновена емоционално от преживяното по време на пътуването.

След завръщането си през 1835 г. Менделсон става общински музикален диригент и създава Лайпцигската консерватория. Сборникът, известен като Lieder ohne Wort („Песни без думи“), състоящ се от 49 къси пиеси за пиано, композирани за начинаещи пианисти, е сред последните шедьоври, които Менделсон оставя на света.

През 1838 г. се жени за Сесил Жанрено. Бракът му е нетипично спокоен в сравнение с другите композитори от този период. Творци като Шопен, Лист и Берлиоз биват силно повлияни от бурните си романтични връзки, докато Менделсон се наслаждава на семейната си идилия.

Умира в Лайпциг на 4 ноември 1847 г.

„Нашите цели трябва да идват от сърцето, а средството за постигането им да е разумът.“

„Толкова много се говори за музика и толкова малко се казва. Мисля, че думите са излишни. Ако откриех, че не е така, бих спрял да правя музика.“

„Първото условие за човека на изкуството е да уважава големите, да се прекланя пред тях и да ги признава, да не се опитва да изгаси големия им пламък, за да блести той самият малко по-силно.“

 „Не харесвам многостранността, не вярвам в нея. Хубавите неща са едностранни.“

„Каква божествена професия е изкуството!“

„Човек трябва да работи повече за собствения си успех, вместо да се съобразява с мнението на другите.“

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *