Харуки Мураками на 71 години. „Често се случва така, че най-важните неща на този свят започват като нещо съвсем незначително“

magnifisonz.com / 

Haruki Murakami by asyamitskevich on Etsy

Харуки Мураками е известен съвременен японски писател и преводач,  един от най-големите съвременни романисти.

ЦИТАТИ И БИОГРАФИЯ :

§ Свят без любов – това е като вятърът от другата страна на прозореца. Нищо не го докосва, нищо не му вдъхва живот.
§ По-рано си мислех, че хората порастват от година на година, някак постепенно. Оказа се, че не е така. Човек става възрастен изведнъж.
§ На този свят няма такова нещо като грешно мнение. Има единствено мнения, които не съвпадат с вашите собствени – това е всичко.

https://i.pinimg.com/564x/54/16/9f/54169fa3c83c4e81ba6756f100016e80.jpg
§ Колкото по-възрастен става човек, толкова по-голямо място в живота му заема онова, което не отговаря на истината.
§ Всичко, което изгубваме – дори онова, което изчезва завинаги – оставя след себе си следи, които никога не могат да бъдат заличени.
§ Прегръщайки се, ние поделяме помежду си страховете си.
§ Ако всеки на този свят повярва, че накрая всичко ще завърши добра, няма да остане нищо, от което да се страхуваме.
§ Колкото и силно да се опитваш да противодействаш, когато си болен – боли.
§ Необходимо е да позволяваш на чувствата ти да излизат от теб. Става по-лошо, ако не го правиш. Тогава те се натрупват и закърняват. А накрая – умират.
§ Не обичам аскетизма. Просто не завързвам ненужни запознанства. Така хората могат да си спестят излишни разочарования.
§ По всичко личи, че сърцето е скрито зад твърда черупка и да успеят да го разбият се отдава на малцина. Може би тази е причината така и да не успея да изпитам любов.
§ Бъдете честни едни с други и когато се нуждаете, искайте помощ – това е най-важното.§ Каквато и да е празнината, тя при всички положения ще бъде запълнена с нещо.
§ На човека е дадена надежда, която той използва като гориво, така че да съумява да продължава да се движи напред. Без надежда „по-нататък“ не може да съществува.
§ Цялата наша действителност се основава на безкрайната борба между онова, което действително се е случило, и онова, за което не искаме да си спомняме.
§ Не съществуват такива тайни, които да не бъдат изтръгнати от сърцето.
§ Най-важното нещо на този свят не е онази голяма и велика истина, която другите са проумели, а онази, мъничката, до която си достигнал сам.

https://i.pinimg.com/564x/cf/56/4c/cf564cd16868a7d0ec4c621ef0b72589.jpg

§ Какво означава самотата? Тя наподобява на чувството, което те обзема, когато в някоя дъждовна вечер стоиш отстрани на устието на голяма река и дълго наблюдаваш как огромният воден поток се влива в морето.
§ Спомените стоплят човека отвътре. И в същото време го разбиват на парчета.
§ Когато дълго се взираш в морето, хората започват да ти липсват, а когато дълго гледаш около себе си хората, започваш да тъгуваш по морето.
§ Гледано от далеч, всичко изглежда красиво.

§ Често се случва така, че най-важните неща на този свят започват като нещо съвсем незначително.
§ Да се движиш с всички сили в погрешна посока е по-лошо, отколкото изобщо да не се движиш.
§ Когато не споделяш мислите си с някого другиго, мислите ти започват да си те поделят помежду си.
§ Ако всичко се случва точно по начина, по който на теб ти се иска, животът ще стане крайно безинтересен.

Haruki Murakami & cat

Харуки Мураками е роден на 12 януари 1949 г. в Киото, Япония. Въпреки че е роден в Киото, прекарва по-голямата част от младостта си в Кобе. Баща му е будистки свещеник. Майка му е дъщеря на търговец от Осака. И двамата са преподавалияпонска литература.

Мураками обаче винаги се е интересувал повече от американската литература, на което се дължи неговият „западен“ стил на писане, отличаващ го на фона на основните японски литературни течения.

Учи театрално изкуство в Университета Васеда в Токио, където се среща с бъдещата си жена, Йоко. За да се издържа, работи в музикален магазин за плочи. След като завършва следването си, отваря джаз бар „Peter Cat“ в Токио и е негов собственик в периода 1974–1982. Много от романите му съдържат музикални теми, особено Танцувай, танцувай, танцувай и Норвежка гора.

https://i.pinimg.com/564x/a8/bd/9c/a8bd9c392108d89c2ca43f2e9663a88e.jpg

Трилогията на Плъха

Мураками започва да пише проза на 29-годишна възраст. Както самият той разказва, вдъхновението за написването на първия му роман Чуй как пее вятърът (1979) идва съвсем неочаквано по време на бейзболен мач. Мураками работи над него няколко месеца. Романът е публикуван през 1979 г. и през същата година Мураками получава литературната награда Гундзо (Gunzou Shinjin Sho). В това първо негово произведение вече се долавят основните елементи на бъдещото му творчество: западен стил, хумор и мъчителна носталгия. След известно време той затваря джаз-бара.

Първоначалният успех го окуражава и той продължава да пише. Една година по-късно публикува продължението „Флипер, 1973“(1973).

През 1982 г. публикува Преследване на дива овца, роман със своеобразен накъсан сюжет и с оригинални магически елементи. С него Мураками печели литературната награда Нома (Noma Bungei Shinjin Sho). Тези романи съставят „Трилогията на Плъха“ (и в трите присъства един и същ разказвач, наричан „Плъхът“).

През 1985 г. Мураками публикува Страна на чудесата за непукисти и краят на света, съноподобно фентъзи, в което магическите елементи нарастват.

https://i.pinimg.com/564x/fb/c5/e0/fbc5e01453c2e4c4268e85e897106d17.jpg

Той постига най-големия си успех и признание в Япония през 1987 г. с излизането на Норвежка гора. Продават се милиони екземпляри от книгата сред японската младеж, която прави от Мураками свой идол. През 1986 г. Мураками напуска Япония и пътува из Европа.

През януари 1991 г. се премества в Америка и работи в Принстънския университет. В този период написва Танцувай, танцувай, танцувай и На юг от границата, на запад от слънцето.

Samantha Morellos cover for The Wind-Up Bird Chronicle

През 1994/1995 г. Мураками публикува Хроника на птицата с пружина. В този роман фантастичните тенденции се смесват с реализъм. Това е първото му произведение, което съдържа елементи на физическо насилие и докосва социални проблеми, засягайки трудната тема на японските военни престъпления вМанджурия. Хроника на птицата с пружина е романът, който литературната критика най-често цитира като най-високо постижение в творчеството на Мураками. С този роман той печели литературната награда Йомиюри (Yomiuri Literary Award).

През 1997 г. публикува Метрото, публицистична книга за атентата в токийското метро през 1994 година, в която събира интервюта с оцелелите и с роднините на пострадалите, като се стреми да нарисува картина на съвременното японско общество.

Мураками превежда много от произведенията на Франсис Скот Фицджералд, Реймънд Карвър, Труман Капоти и Джон Ървинг

През 1999 г. излиза Спутник, моя любов, а през 2002-а Кафка на плажа.

Издателство Шиничоша публикува в Япония най-обемния роман на Маруками – 1Q84 – на 29 май 2009 г. 1Q84 се произнася като ‘ichi kyū hachi yon’, което е също като 1984, и 9 също се произнася ‘kyū’ на японски.

Романите на Мураками, често критикувани като поп-литература в контекста на японската литература, са наситени с хумор и сюрреалистична атмосфера, и в същото време се отклоняват към теми като алиенацията и самотата. В неговите творби той успява да улови духовната празнота на своето поколение и да изследва негативните ефекти на доминираната от работата и работното японска менталност. Неговото писане критикува упадъка на човешките ценности и липсата на връзка между хората в японското общество.

 7 интересни факта за Харуки Мураками.

Харуки Мураками е известен японски писател, когото списание The Guardian определи като един от най-големите съвременни романисти. Предлагаме ви 7 интересни факта за него, които вероятно не знаете.

1. Отхвърлил японската литература. Неговият баща бил училищен преподавател по японска литература. Поради тази причина Мураками избягвал японската литература. Той бил погълнат от европейските автори на 19 век – Балзак, Чехов, Достоевски, Дикенс. „Но никаква японска литература”. Пред списание Telegraph споделя:

„Ако бях чел японска литература, трябваше да я обсъждам с баща ми, а аз не исках”

2Обича котките. В едно своя есе през 1989 г. Харуки Мураками пише, че е имал над 10 котки през годините.

3. Неговата съпруга е неговият рецензент. Неговата съпруга Йоко е първият човек, който прочита всяка негова книга. „Както Скот Фицджералд”, казва Мураками, „Зелда винаги е била неговият първи читател”.

4. Бейзболът го вдъхновил да пише. Харуки Мураками не може да определи защо е избрал да стане писател, но твърди, че се е случило напълно спонтанно, докато гледал бейзболен мач. След като мачът свършил, Мураками се прибрал у дома и започнал да пише цяла нощ. Няколко месеца по-късно той завършва своя първи роман – „Чуй как пее вятърът” (1979 г.)

5. Обожава филмите. Твърди, че за една година в университета, където изучавал драма и среща своята съпруга, е изгледал повече от 200 филма.

6. Поддържа строг режим. Когато пише книга, всеки ден става точно в 4 сутринта и работи по 5-6 часа. Следобед тича по 10 км или плува 1,5 км (или пък и двете), след това чете, слуша музика и си ляга точно в 9 вечерта. Харуки Мураками твърди, че за да се постигне този режим, с продължителност между шест месеца и една година, е необходима добра психическа и физическа сила.

„Физическата сила е толкова необходима, колкото и артистичната чувствителност.”

7. Запален почитател на джаза. Неговата първа работа като студент е била в музикален магазин, а днес музикалната колекция на Мураками надхвърля 6 000 джаз албума .

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *