Уди Алън – Ако си бисексуален, това чисто теоритически удвоява шансовете ти за приятно изкарване на съботната вечер

magnifisonz.com /

Алън Стюарт Конигсберг (на английски: Allan Stewart Konigsberg), по-известен като Уди Алън (на английски: Woody Allen), е американски режисьор, актьор, сценарист, драматург и музикант.

woody-allen

Известен е с това, че се вдъхновява от конкретни актриси в работата си и прави ред филми все с тях в главните роли. В течение на годините негови музи са били Даян Кийтън, Миа Фароу (имал е връзка и с двете), Скарлет Йохансон.

Алън е автор на три сборника с разкази – „Странични ефекти“, „Квит сме“ и „Без перушина“. На български е известна и подборката „Ако импресионистите бяха зъболекари“.

Актьорите, които са спечелили „Оскар“ за роля във филм на Алън, са Даян Кийтън, Майкъл Кейн, Мира Сорвино, Даян Уийст, Пенелопе Круз и Кейт Бланшет.

https://i.pinimg.com/originals/a5/32/17/a5321755ca4f3299e8e2f0e16ffab65d.jpg

Цитати и биография :

 • 80% от успеха в живота се дължи на показността.
 • „Няма как да не забележите, че любовта, към която се стремим, е резултат на един много странен парадокс. Той се състои във факта, че когато се влюбваме в някого, в него искаме да открием хората, към които сме били привързани като деца. От друга страна, очакваме от него да поправи всички онези неразбории, причинени от същите тези хора. В тази любов се съдържа противоречието: желанието да се завърнем в миналото и желанието да го изтрием.“
 • Аз не съм по пиенето — тялото ми не приема никакъв спирт. На Нова година изпих две Мартинита и се опитах да отвлека асансьор и да отлетя с него за Куба.
 • Аз съм такъв добър любовник, защото много тренирам върху себе си.
 • „В моята къща аз съм шефът. Жена ми просто взима решенията.“
 • Аз също имам вина за развода: опитвах се да поставя жена си под пиедестал.
 • Ако можеше Бог да ми даде ясен знак! Например, голям депозит на мое име в швейцарска банка.
 • Ако си бисексуален, това чисто теоритически удвоява шансовете ти за приятно изкарване на съботната вечер.
 • Богатството е за предпочитане пред бедността, но само по финансови причини.
 • Талантът е късмет. Важното нещо в живота е куражът. – „Манхатън“ (1979)
 • Брокерът е човек, който прехвърля парите ви от акция в акция, докато не изчезнат.
 • В Лос Анжелос вече не извозват сметта. Вместо това я преработват в телевизионно шоу.
 • В САЩ е трудно да се намерят нормални мъже. Всички изглеждат като Брад Пит, или Ал Пачино, или Робърт де Ниро.за причините, поради които все по-често работи с британски актьори в своите филми
 • Възпитан съм в еврейската традиция, която забранява да се жениш за не-еврейка, да се бръснеш в събота вечер и, в частност да бръснеш жена не-еврейка в събота-вечер.
 • Вярвам във всевиждащото око, което ни следи отгоре. За съжаление, това е правителството.
  woody-allen-3
 • Гордея се с този прекрасен златен часовник с ланец. Продаде ми го дядо ми на смъртния си одър.
 • Държа на старите правила. Вярвам, че хората трябва да сключват брак за цял живот, като гълъбите и католиците.
 • Е, на мен любимото ми число е «много».
 • Единственият начин да бъдеш щастлив, е да обичаш страданието.
 • Жена ми не иска да порасне. Аз вземам вана, а тя ми потопява корабчетата.
 • Когато до родителите ми достигна слуха, че са ме отвлекли, те веднага дадоха стаята ми под наем.
 • Когато слушам продължително Вагнер, ме обзема желание да превзема Полша.
 • Лъвът и агнето може и да легнат заедно, но агнето няма да спи много.Without Feathers (1976)
 • Между любовта и секса има голяма разлика: сексът премахва чувството на неловкост, а любовта го поражда.
 • Мозъкът е вторият мой любим орган.
 • Накратко за оралната контрацепция. Поканих едно момиче да легне с мен и тя каза „не“.
 • Не стига, че няма Господ, но опитайте да намерите водопроводчик през уикенда.‘My Philosophy’ в ‘New Yorker’, 27 декември 1969
 • Не съм толкова нормален, колкото изглеждам.
 • Обмисляхме какво да правим: да отидем на Бахамските острови или да се разведем. В края на краищата решихме, че Бахамските острови е удоволствие само за две седмици, докато добрия развод остава за цял живот.
 • Понякога си мисля за самоубийство. Но съм такъв неудачник, че и това сигурно би било само временно решение на проблемите.
 • Последният път, когато влязох в жена беше, когато посетих статуята на свободата.
 • При секса е като при картите. Ако нямате добър партньор, трябва да имате добра ръка.
 • Самият аз съм практически хетеросексуален, но бисексуалността удвоява шансовете ви за запознанство в събота вечер.
 • Сексът е най-забавното от всичко, което мога да върша, без да се смея.
 • Хумористите винаги седят зад детски масички.
 • „Искам да изживея следващия си живот наобратно. С появата си разрешаваш проблема със смъртта. След това се събуждаш в старчески дом и започваш да се чувстваш все по-добре с всеки изминал ден. Изхвърлят те, защото си прекалено здрав, за да си там, отиваш да си вземеш пенсията, а на първия си работен ден получаваш златен часовник и ти организират парти. Работиш 40 години, докато не станеш прекалено млад, за да се насладиш на пенсионирането си. Купонясваш, пиеш алкохол и си живееш охолно, след което започва гимназията. След това идва началното, превръщаш се в дете и си играеш по цял ден. Нямаш никакви отговорности, ставаш бебе, и идва време за раждането. След това прекарваш 9 месеца, плувайки в условия, наподобяващи тези в луксозен спа-център с централно отопление и неограничен рум сервиз. И воала – приключваш като оргазъм!“ . Няма какво повече да добавим…

woody-allen-6

Уди Алън е роден на 1 декември 1935 г. в Бруклин. Започва да пише текстове за stand-up комедия, когато е още в гимназията. Навлизането му в шоу бизнеса идва няколко години по-късно, когато е нает за сценарист на телевизионни комедии. В началото на 60-те години, след няколко неуспешни опита за пробив, Уди Алън започва да изпълнява собствените си комедийни текстове.

През 1956 г. Уди се жени за Харлийн Сюзън Роузън, но шест години по-късно двамата се развеждат. През 1966 г. Алън сключва брак с Луис Ласър. През 1970 г. бракът им приключва.

През 1992 г. Алън се оказва в центъра на скандал. Дългогодишната му партньорка в живота Миа Фароу започва съдебна битка срещу него, тъй като се оказва, че той е имал връзка с осиновената дъщеря на Фароу – Сун-И Превин. През 1997 г. Алън и Превин се ожениха, а вече имат две деца.

woody-allen-7

В  раздела „любов и секс“ от биографията на знаменития Уди Алън има цял куп жени, но в раздела „брак“ са само три – Харлан Сюзан Роузън Алън, Луиз Ласер (1966-1970) и настоящата му съпруга Сун И Превен, осиновена дъщеря на Мия Фароу и Андре Превен. Мистър Алън никога не е бил женен за най-известните си жени – Даян Кийтън и Мия Фароу, с които обаче е живял и работил най-дълго. За първите му две съпруги не се знае почти нищо. Представяме ви ги в няколко изречения.

Харлан Сюзан Роузън Алън е първата мисис Уди Алън. Когато сключват брак, той е само на 19 години, а тя – на 16. Живеят заедно шест години. Информацията за нея е изключително оскъдна, тъй като тя никога не е давала интервюта и ако някой журналист реши да я притисне по-настоятелно, тя напуска града и отива да живее на друго място. Харлан запазва брачната си фамилия Алън и никога не се омъжва повторно. Единственото, което споделя за прословутия си съпруг, е: „Ние бяхме щастливи заедно. Няма да ви дам никаква скандална информация.“ Истината е, че Харлан съди Уди Алън за обида. Това се случва след развода им, когато излиза информация, че първата съпруга на режисьора е претърпяла сексуално посегателство на улицата пред дома си. Уди коментира в интервю, че „познавайки бившата си жена, преживяването не е било вълнуващо“. Харлан го съди за 1 милион долара и печели делото.

Луиз Ласер
Днес Луиз живее в Уудсток, Ню Йорк, заедно с йоркширския си териер. Двамата с Алън се срещат през 1965 г. на снимачната площадка на филма „Какво ново, котенце?“. Това е първата филмова роля на Луиз. Женят се година по-късно. Купуват си пръстени от магазинче на Таймс Скуеър, а тя рокля – от съседното до това с пръстените. Преди това двамата са си направили кръвен тест по настояване на Уди, разбира се, който още тогава е „див хипохондрик“. Сключват брак в бащиния апартамент на Луиз. След развода им през 1970-а тя също никога повече не се омъжва. През 70-те става много популярна в Америка с роля в телевизионна сапунка, но не успява да се справи със славата си, изпада в депресия и различни зависимости и в крайна сметка я арестуват за притежаване на кокаин. Това слага край на кариерата й. По-късно се отдава на преподавателска дейност. Казват, че Луиз е първата истинска муза на Уди и вдъхновителка на знаменитите му диалози.

Професионална кариера:

woody-allen-5

Кариерата на Алън в киното започва като сценарист. Той пише и участва в „What’s New Pussycat?“ (1965). Първата му пиеса – „Don’t Drink the Water“, се играе на Бродуей през 1966 г. Същата година излиза режисьорският дебют на Алън – „What’s Up, Tiger Lily?“. Три години по-късно е премиерата на „Take the Money and Run“, а последвалите филми – „Bananas“ (1971), „Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате“ (1972) и „Sleeper“ (1973) демонстрират шеговития специфичен стил на Алън и го утвърждават като един от най-големите режисьори на комедийни филми.

В средата на 70-те години критиците откриват по-сериозно разглеждане на темите във филмите на Уди Алън, въпреки че те остават комедии. Примери за това са „Love and Death“ (1975) и „Ани Хол“ (1977). Именно последният, в който Алън изпълнява главната роля, печели четири награди „Оскар“, сред които и тази за режисура. До края на 70-те години с „марката“ Уди Алън излизат още филмовата адаптация на пиесата „Play It Again, Sam“ (1972), „The Front“ (1976) и „Interiors“ (1978), който обаче е провал. През 1979 г. излиза „Манхатън“, който „измива срама“.

През 80-те години са премиерите на „Stardust Memories“ (1980), „Zelig“ (1983), „The Purple Rose of Cairo“ (1985), „Hannah and Her Sisters“ (1986), „Crimes and Misdemeanors“ (1989) и „Алис“ (1990). В тях Уди Алън се опитва с променлив успех да съчетае абсурден хумор с по-реалистичен разказ, по-широк спектър от персонажи и лековати, но все пак сериозни теми.

През 90-те години Алън работи основно извън Холивуд, продуцирайки някои нискобюджетни филми. През новото хилядолетие Алън продължава да снима, като по-големи успехи постига с „Match Point“ (2005), „Scoop“ (2006) и „Вики Кристина Барселона“ (2008). И в трите изброени филма участва Скарлет Йохансон. Засега последните филми на Алън са „Ще срещнеш висок тъмнокос непознат“ (2010), „Полунощ в Париж“ (2011) и „На Рим с любов“ (2012).

High Quality Wallpaper

По-значими награди:

„Оскар“ (1987 г. най-добър сценарий – „Hannah and Her Sisters“; 1978 г. най-добър режисьор и най-добър сценарий – „Ани Хол“)

БАФТА (1993 г. най-добър оригинален сценарий – „Husbands and Wives“; 1987 г. най-добра режисура и най-добър оригинален сценарий – „Hannah and Her Sisters“; 1986 г. най-добър филм и най-добър оригинален сценарий – „The Purple Rose of Cairo“; 1985 г. най-добър сценарий – „Broadway Danny Rose“; 1980 г. най-добър сценарий – „Манхатън“; 1978 г. най-добра режисура и най-добър сценарий – „Ани Хол“)

Фестивала в Кан (1985 г. наградата на ФИПРЕССИ – „The Purple Rose of Cairo“)

„Златен глобус“ (1986 г. най-добър сценарий за игрален филм – „The Purple Rose of Cairo“)

Фестивала във Венеция (1995 г. „Златен лъв“ за цялостен принос; 1983 г. награда „Пасинети“ за най-добър филм – „Zelig“)

Интересни факти:

Имал е връзка с Даян Кийтън.

Отказва да гледа филмите си, след като тръгнат официално по кината.

Има 14 номинации за оригинален сценарий за „Оскар“ – това е рекорд.

Вегетарианец е.

В испанския град Овиедо има негова статуя в реални размери.

Пише сценариите си на пишеща машина.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *