Най-голямото съкровище е любовта – на семейството ви, на близките, на любимия човек, на приятелите, на децата – Последните думи на Стив Джобс

magnifisonz.com/
След като почина на 5 октомври 2011 година, за Джобс започнаха да се пишат книги, да се създават документални филми и поредици, да се снимат игрални продукции. Животът му стана вдъхновение за множество хора по една или друга причина. Периодично медиите припомнят и негови знаменити изказвания, съдържащи важни житейски съвети. Едно от тях са и думите, за които се твърди, че са произнесени на смъртния му одър.

“На какъвто и етап от живота си да се намирате сега, помнете, че един ден ще се изправите пред момента, в който завесата пада пред вас… Моля ви, оценявайте любовта, която имате сега – отнасяйте се с всички добре и с уважение. Това остава.”

“Първа и втора класа в самолета, кацат по едно и също време. Да, аз стигнах до върха на успеха в бизнеса. В очите на другите бях символ за успех и подражание. Въпреки това с изключение на работата, имах малко поводи за радост. Накрая – богатството ми е само факт – цифри, които не топлят.

Постигнах върховете в бизнеса. В очите на другите моят живот е символ на успеха. Въпреки това имах малко радости в живота си. В крайна сметка богатството ми не е голямо. Дори богатството ми е просто факт, към който вече съм привикнал.

Сега лежа на леглото в болницата и си спомням целия си живот и разбирам, че всички похвали и богатство, с които бях така горд, са незначителни в сравнение с неминуемата смърт.

В тъмнината гледам зелените светлини на апарата за изкуствено дишане и чувам звуците на машините – чувствам диханието на близката смърт. И едва сега разбирам, след като имам достатъчно пари, че в живота си трябва да следваме други цели, не тези, които са свързани с богатството.

Трябва да има нещо по-важно. Например истории за любов, изкуствo, мечтите от детството ви. Постоянната надпревара за печалби превръща човека в марионетка. Това се случи с мен. Бог ни е дарил с чувства, за да можем да познаем любовта отблизо. Богатството, което съм спечелил, не мога да взема със себе си. Всичко, което имам сега, са спомени, свързани с любовта. Това е истинското богатство, което ще ви съпътства винаги. Любовта преодолява големи разстояния. Животът няма граници. Можете да стигнете толкова високо, колкото поискате. Да отидете там, където ви отведе сърцето. Всичко е във вашите ръце. Ако имате пари, може да наемете хора, които да правят това за вас. Но никой няма да понесе болките ви или това, което ви е поднесла съдбата.

Материалните неща, за които се хващаме, можем да ги спечелим, заработим, намерим, да ни ги подарят… Но има едно нещо, което никога няма да намерим, ако го загубим. Това е самият живот. Не е важно на колко години сте сега и какво сте постигнали. За всеки от нас идва времето, когато завесата се спуска… Най-голямото съкровище е любовта – на семейството ви, на близките, на любимия човек, на приятелите, на децата… Пазете се и се грижете за тях.“

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *