Уилям Текери – Най-големият комплимент за една жена е презрението, което получава от собствения си пол

magnifisonz.com /

Уилям Мейкпийс Текери e английски писател и хуморист. Известен е най-вече със сатиричния си роман за английското общество „Панаир на суетата”. Книгата е публикуван през 1847 г.

https://www.elixiria.bg/image/cache/data/140123/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%80%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D1%83%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-259x388.jpg

„Хората мразят, както и обичат – без причина.”

„Майка е божието име в устните и сърцата на малките деца.”

„Смелостта никога не излиза от мода.”

„Хубавият смях е слънчев лъч в къщата.”

„Умният и грозен мъж има успех с жените от време на време, но красивият глупак е неустоим.”

„Чувството за хумор е най-добрият аксесоар към дреха, който някой може да носи.”

„Двете най-омагьосващи сили на писателя са да направи новите неща познати, а познатите – нови.”

„Не бързай да постигнеш успех. За какво ще живееш след това? Нека хоризонтът бъде твоята цел – ще бъде винаги пред теб.”

„Освен за този, който е млад или много щастлив, не мога да кажа, че съжалявам, когато някой умира.”

„Запомнете, толкова е лесно да се венчаеш за богата жена, колкото и за беден мъж.”

„Сееш мисъл – жънеш действие; сееш действие – жънеш навик; сееш навик – жънеш характер; сееш характер – жънеш съдба.”

„Злият човек е като мръсния прозорец – никога не позволява на светлината да премине.”

„Когато вървя до теб, все едно имам цвете на ревера.”

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/William_Makepeace_Thackeray_by_Jesse_Harrison_Whitehurst-crop.jpg/250px-William_Makepeace_Thackeray_by_Jesse_Harrison_Whitehurst-crop.jpg

Дългият годеж е договор, който едната страна е свободна да спази или наруши, но който заангажира целия капитал на другата. И тъй, млади девойки, бъдете предпазливи; внимавайте как се сгодявате. Пазете се да не обичате откровено; никога не издавайте всичко, което чувствате, или пък (още по-добре) чувствайте само малко. Омъжвайте се така, както правят това във Франция, където ролята на шаферки и довереници играят адвокатите. Най-малкото, никога не изпитвайте чувства, които могат да ви навредят, нито давайте обещания, които не можете в известен момент да измените или да оттеглите. Този е пътят, който ще ви осигури успех, ще ви донесе почит и добро име в Панаира на суетата.

„Когато силата на една лъжа се изчерпи, човек трябва да изкове друга, за да я измести; и така числото на лъжите, които сме пуснали в движение се увеличава и опасността да ни заловят се увеличава всеки ден.”

„Най-големият комплимент за една жена е презрението, което получава от собствения си пол.”

„Някой циничен французин е казал, че за любовната сделка са нужни две страни: едната, която обича, и другата, която благоволява да се остави да я обичат.”

„Нима от Соломоново време до ден-днешен жената не е мамила с ласките си и по-мъдри мъже и не ги е карала да стават глупци?”

„Угризението на съвестта е най-слабо действащото от всички нравствени човешки качества — това, което най-лесно можем да приспим, когато се събуди, а у някои то изобщо не се пробужда.”

„Добродетелната жена е украшение на съпруга си.”

„Бъди добър към тези, които са по-малко щастливи от тебе, ако не по-достойни. Помисли си дали имаш някакво право да гледаш на тях с презрение — ти, чиято добродетел се заключава в липсата на изкушение, чиято сполука може да се дължи на случая, чийто висок пост може да е последици от потеклото ти, чието благоденствие навярно е само външно.”

Из „Панаир на суетата”

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *