Ив Сен Лоран – С времето научих, че най-важното в една рокля е жената, която я носи

Ив Сен Лоран (на френски: Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent) е френски моден дизайнер (моделиер), представител на висшата мода. Става известен през 1960-те и 1970-те години.

На 18-годишна възраст се установява в Париж. След смъртта на Кристиан Диор (на когото е асистент), само на 21 години, през 1957 година, застава начело на неговата модна къща. Въвежда в женската мода елементи от мъжката. Счита се за основател на стила унисекс. Той е първият, който кани тъмнокожи модели (манекени) за участие в представянето на неговите колекции.

Създава първата си колекция през 1962 година. През целия си живот страда от депресии и други психични заболявания и често е в психиатрични болници на лечение. През 2002 година предава модната си къща на Том Форд, от 2004 до 2010 година начело е Стефано Пилати и от 2010 година се очаква да я поеме Томас Сен Лоран.

Умира от глиобластома (рак на мозъка).

Ив Сен Лоран
Изключителният Ив Сен Лоран и част от емблематичните му модели.

Ив Сен Лоран е дизайнерска марка, символ на класа и стил. Но колко от момичетата, размахващи неговия етикет, знаят нещо за човека отвъд името? А той – човекът Ив Сен Лоран, е повече от забележителен.

Всичко започва в екзотичния Алжир. Годината е 1936-та, а датата 1-ви август. Ражда се момче в аристикратичното семейство на Лусиен и Чарлз Сен Лоран. То е кръстено Ив Мари Донат Матийо Сен Лоран. Що се отнася до семейството, баща му е адвокат и застрахователен брокер, притежаващ кино салони, а майката му е заета с грижите за Ив и двете му сестри.

Въпреки добрите условия, в които расте, малкият Ив е  болнав и свит. Често страда от подигравки в училище заради артистизма си. Единственото, което го радва, е рисуването. Още тогава той проявява завидна креативност и прави модели на рокли за сестрите си.

В този момент майка му разбира, че младежът има бъдеще в модата и го води в Париж. Там го запознава с редактора на Vogue – Мишел Дю Брюноф. Скиците на Ив са харесани и скоро намират място на страниците на престижното списание.

https://www.out.com/sites/out.com/files/2016/01/28/ysl-museum.jpg

На 17 години, той се явява на конкурс на Международния секретариат на вълната и печели със свой модел на коктейлна рокля. На второ място остава Карл Лагерфелд. От този момент нататък двамата дизайнери са в постоянна конкуренция.

https://www.lifebites.bg/wp-content/uploads/2017/08/ysl-portrait.jpg

https://www.lifebites.bg/wp-content/uploads/2017/08/YSL-for-Dior.jpg

Рокля на Ив Сен Лоран, създадена за Диор. By Chuck Szmurlo,

Пътят на Ив Сен Лоран е предначертан. Записва се в училището за мода в Париж – Chambre Syndicale de la Couture. Скоро след това се запознава с Кристиан Диор, който го харесва за свой асистент и го наема в House of Dior. Тези години Ив Сен Лоран смята за определящи за израстването си като дизайнер. За съжаление Диор умира едва две години по-късно.

Сен Лоран става главен дизайнер и директор (през 1957 г.) на модната къща и представя на публиката своята първа колекция с трапецовидни поли, която прави революция в модата. Но този триумф приключва много бързо.

Ив Сен Лоран е призован на военна служба в Алжир

през 1960 г. Френската армия обаче не му понася и той получава нервен срив. Твърде рязка е границата между луксозния свят на изисканата висша мода и този на кал, кръв и окопи. Сен Лоран е вкаран в психиатрия и дори е лекуван с електрошок. Все пак успява да се съвземе и се връща в Париж.

https://vl-media.fr/wp-content/uploads/2017/09/Pierre-Berg%C3%A9-et-YSL.jpg

Но там става ясно, че е загубил работата си. Ексцентризмът му не се харесва никак на по-голяма част от консервативно настроените дизайнери в Диор и моментът е много подходящ да го изхвърлят от кораба.

Но предприемаческият дух в младия мъж надделява. Той съди бившите си работодатели за неправомерно уволнение и прибира като обезщетение 48 000 паунда – сума, с която отваря собствена модна къща. Освен това той има подкрепата на своя любовник и съдружник Пиер Берже. Последният се оказва любовта на живота му.

https://fashionunited.uk/images/201810/Yves1.jpg

https://www.lifebites.bg/wp-content/uploads/2017/08/YSL-Times-Square.jpg

Така е поставено началото на нова епоха и нов силен играч в света на модата. А Ив Сен Лоран определено има новаторски подход във всяко едно отношение. За него жената е най-голямото вдъхновение. Той казва:

“Най-добрата дреха за жената е прегръдката на мъжа, който я обича. Но за тези, които са лишени от това щастие, ме има мен.”

И запретва ръкави да прави революция

Ив Сен Лоран
На Ив дължим дамските костюми с панталон. By David Hilowitz –

На Ив дължим кожените якета, женските костюми с панталон, гащеризоните, военните елементи в саката, трапецовидната пола, блейзерът, етно мотивите и цветята. Негови са още прекрасният парфюм Opium и фееричните прозрачни тоалети. Той първи вкарва елементи от различни култури в дрехите си, без значение дали говорим за Китай или Русия. Лоран казва, че съжалява само, че не е измислил джинсите.

Комбинира цветовете по невъзможни дотогава начини. Ив обожава черното и го ползва смело в дрехите. Вдъхновен от Пикасо, интерпретира неговите геометрични форми в моделите си. По-късно тази колекция става част от изложение на къщата музей в Париж, собственост на дизайнера и приличаща повече на бутик с над 20 хил. различни тоалета.

Ив Сен Лоран
Витрината на модната къща в Бевърли Хилс.

Катрин Деньов е любима муза на дизайнера, а всички популярни модни лица са част от ревютата му. Актриси и аристократки желаят да бъдат обличани от моделиера. Музеят Метрополитън в Ню Йорк прави негова ретроспективна изложба, която показва етапите на работата му.


Наградите за мода се увеличават с всяка година. Феминистките го обожават, а не е тайна, че той се стреми да прави модата по-достъпна за всички. Без свян позира гол пред камерата за реклама на свой мъжки парфюм и без срам заявява, че не харесва финтифлюшките в облеклата. Той е първият, които използва тъмнокожи модели да показват дрехите му.

Този силен подем продължава до 1986 г., когато Ив Сен Лоран и Пиер Берже се разделят. Но дори и след това Берже остава в компанията и е

важен елемент в нейното управление

Ив Сен Лоран
Творческата чувствителност често е преследвана от демони…

Като повечето творци, Ив също има своите демони. Неговата свръхчувствителност го прави уязвим и за да се справи с натиска, който го преследва, той посяга често към алкохола и наркотиците. Многократно изпада в депресии и за дълги периоди се затваря в себе си. Мисли дори за самоубийство. Това се отразява на бизнеса и приходите започват да спадат, а жълтата преса не спира да го атакува за явните слабости. И така в края на 90-те Берже и Лоран решават да продадат компанията срещу 600 млн. долара на американска фармацевтична компания.

Ив Сен Лоран остава като дизайнер до 2002 г., когато прави своето прощално ревю и отстъпва мястото си на Том Форд. През 2007-ма, в знак на уважение, френският президент Никола Саркози го удостоява с поста Велик офицер на Почетния легион. Година по-късно тумор в мозъка го отнема от света. Това става на 1 юни 2008 г.

https://www.lifebites.bg/wp-content/uploads/2017/08/YSL-Majorelle_Garden.jpg

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *