Една неповторима и жестока любов – Фрида Кало и Диего Ривера

magnifisonz.com / 

Малко любовни истории могат да се похвалят с толкова страст и толкова художествена ползотворност, като тази на Фрида Кало и Диего Ривера. И двамата – уникални творци, страшно интересни хора, невероятно завладяващи и провокативни, топ артисти на Мексико, но и на света. За тях всички знаем, че са имали страстна и бурна връзка, изпълнена с огромна любов и реципрочни по мащаб предателства. Странно динамични в отношенията помежду си, те създават едни от най-забележителните произведения на мексиканското изобразително изкуство и това е вероятно на важният плод на любовта им в най-чист вид!

Едно видео с Фрида и Диего :

Фрида Кало е една от легендите на 20 век. И не само заради уникалния стил, който се наблюдава в картините й, но и заради самата й личност. Дъщеря на мексикански революционер, тя успяваше да очарова и с визията си. Позната е не само с емблематичните си сключени вежди, Фрида обожаваше да носи фолклорни носии и индиански накити. 
Кало е известна най-вече със създаването на автопортрети, както и с нетрадиционната си връзка с 20 години по-възрастния Диего Ривера – любовта на живота й. 
Предлагаме ви някои интересни факти от живота на една от емблемите на мексиканското изобразително изкуство. 

1. Лошото здравословно състояние е неразривна част от живота на Фрида. Именно то е вдъхновение и за голяма част от творбите й, чрез които художничката представя своето страдание. На 6-годишна възраст тя се разболява от полиомиелит, който я оставя с трайно увреждане на десния крак и ръка. като тийнейджър пък претърпява катастрофа, при която чупи гръбнака си на няколко места. След няколко години, болестта й води до там, че се налага ампутация на крака. Тя обаче посреща това изпитание с думите: „За какво са ми крака, като имам криле, с които да летя?“ Най-трудно се изправя пред изпитанието, че не може да износи дете, което лекарите смятат, че е резултат от нараняванията й по гръбнака. 

2. Любовта й с Диего определено не е традиционна. Среща го, когато е млада студентка по изкуство, като любовта помежду им пламва мигновено и двамата се впускат в бурна връзка. Въпреки че сключват брак през 1940 г., Фрида откровено признава: „Диего не е съпруг на никого и никога няма да бъде, но той е страхотен приятел.“ Изневерите на Ривера не са тайна за художничката, но двамата се разделят, когато тя разбира за аферата му със собствената й сестра. Въпреки това няколко години по-късно двамата отново се женят. 

3. Фрида не крие, че харесва както мъже, така и жени. През годините е имала афери с художничката Джорджия О’Кийф, с фотографа Никълъс Мъри, с певиците Чавела Варгас и Джозефин Бейкър, както и с руския революционер и политически бежанец Лев Троцки, който търси убежище за себе си и жена си в дома на Кало и Ривера. 

4. Любовната история на Фридо и Диего приключва със смъртта на художничката, която умира на 47 г. Подозренията са, че е предозирала с болкоуспокоителни, въпреки че в смъртния акт като причина е записана „белодробна емболия“. Въпреки че Диего Ривера се жени отново, три години преди собствената си смърт, се смята, че той е поискал да бъде погребан до Фрида. Молба, която обаче не беше изпълнена от роднините му. 

5. Фрида Кало е родена, израснала и починала в една и съща къща. Дома си, известен като Casa Azul („Синята къща“), тя споделя и с Диего. Къщата, която се намира в Койокан, Мексико, днес е превърната в музей, посветен на живота и творчеството на най-известния му жител.

Диего и Фрида сключват брак в далечната 1929 година, а само 11 години по-късно двамата се развеждат. Година след това те отново подновяват брачните си клетви.


Кадри от сватбата на Фрида и Диего, Мексико Сити, 1929 година

Взети заедно, тези две ярки и цветни личности са като персонажи от необикновена драма. Ривера учи живопис в Испания, след това се мести да живее в Париж, където прекарва десет години, ставайки част от авангардните течения. През 1921 година той изоставя съпругата си и се завръща в Мексико, където се присъединява към комунистическата партия. Освен талантлив художник и стенописец, Диего е и страстен политически активист. Художникът изразява стоите революционерски убеждения и чрез монументалните си картини.

Брилянтен артист, харизматичен и всеотдаен любител на женската красота, той лесно пленява женските сърца, въпреки че е с наднормено тегло и не особено красив, с рошава коса и изпъкнали очи. Животът за пръв път го среща с Кало през 1922 година, когато той е на 36 години и вече е уважаван художник. Ривера е поканен да направи първия си стенопис в амфитеатъра на Националното подготвително училище в Мексико Сити, в което именно учи Фрида. Тя е само на 15, но с интерес наблюдава работата на известния художник, както и самия него.

Достатъчно умна, за да разбере, че отличителният й външен вид привлича мъжете, и готова да се забърка във всякакви неприятности, за да стане това, което си е намислила, тя е като бисер между мъниста сред останалите ученички. Различните й корени – част немски, друга част еврейски, и по процент испански и дори индиански,  я правят много различна. Веждите й, гайтанени, категорично не могат да останат незабелязани, още повече, че подобни има и под носа. Далеч от обикновеното и скучно съвършенство е и увреденият й десен крак, проблем след прекаран полиомиелит.

Наблюдавайки художника, един ден тя казва на своя приятелка: „Искам да имам дете от Диего. И един ден ще му го кажа.“ За да привлече вниманието му, тя безмилостно му се подиграва, наричайки го „стар дебелак“. В същото време обаче, не спира да го ревнува от неговия модел, красивата Гуадалупе Марин, която той ухажва по това време.

Малко по-късно Гуадалупе става негова втора жена и майка на две от дъщерите му.

Междувременно Фрида става жертва на тежък инцидент, блъска я кола и тя чупи гръбнака, ключицата, дясната ръка и десния си крак. В дългите месеци на възстановяване, Кало взима боя и платно и започва да усъвършенства уменията, които ще използва, за да нарисува известните си, натрапчиви и сюрреалистични портрети, които отразяват нейните страдания и кошмари.

Години по-късно, когато Фрида се възстановява, открива Диего в Министерството на образованието, където той работи по мащабен стенопис. Отива при него и директно моли художника да слезе от скелето си, за да критикува картините, по които е работила през цялото това време. Той харесва работите и дори иска да види повече от тях, а Фрида не губи и секунда време и веднага го кани в дома на родителите си.

Двамата бързо си допадат и откриват, че са сродни души. Вече разведен с Гуадалупе, художникът без угризения се влюбва в младата Фрида. Започва да я ухажва сериозно и, въпреки че Ривера има много жени в живота си, с Кало се чувства съвсем различно.

Тя го омагьосва с остър ум и невероятно силен характер, двамата говорят за всичко, безспир. Освен че са интелектуално равни, между тях има и неоспорими химия и електричество.

След като наблюдава двамата влюбени за известно време, бащата на Фрида, Гилермо Кало, решава да поговори с Диего и да го предупреди да внимава с дъщеря му. „Виждам, че се интересувате от дъщеря ми и искам да ви предупредя – Фрида е много умно момиче, но тя е прикрит дявол”, споделя му той, а Диего отговаря, че именно това е причината, поради която се е влюбил в нея.

Изпълнил своя дълг, бащата на Фрида им дава благословия и двамата се женят на 21 август 1929 година. Минали са осем години от първата им среща. На скромната церемония в гражданското присъстват само бащата на булката и трима свидетели. Кало е облечена в индиански костюм от Тихуана, дълга пола с множество слоеве, която да скрива болния й крак, обемен шал и множество гердани с мъниста. Ривера носи  костюм в „американски стил“ с жилетка.

Фрида никога не успява да дари Диего с дете, в годините претърпява два аборта. В тези трудни за двойката времена, славата на Ривера се разпространява из целия свят, а той възобновява позабравения навик да изневерява. Дълго време Фрида си затваря очите за извънбрачните афери на съпруга си, докато решава да му отмъсти и започва връзка. Избранникът отново е много по-възрастен от нея. Казва се Леон Троцки.

Съпрузите стартират процедурата за развода си през 1939 година. Идва краят на техния брак, но не и на тяхната любов. Много силна и дълбока, странно устойчива, тя не успява да умре и заживява с нови сили през 1940 година, когато, на 54-ия рожден ден на Ривера, на 8 декември, в Сан Франциско те се женят повторно.

Невъобразими и необясними, уникални и заразяващи, двамата остават заедно до смъртта на Фрида през 1954 година. И много след това, като една от най-големите любовни истории, които света познава.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *