За За Габор – За умните жени мъжете не са проблем – те са решение

magnifisonz.com /

За За Габор (оригинално име: Gábor Sári (Шари Габор)) е американска актриса от унгарски произход и бивша победителка от конкурси за красота. Участва в много филми, сериали и телевизионни предавания. Тя е също така една от най-известните светски дами, замесена в скандали и сензации, прочута с екстравагантност и особено чувство за хумор, което я задържа на вълната на славата. Тя е сестра на Ева Габор и Магда Габор.

zsa-zsa-gabor-4

Участва във филмите „Ние не сме женени!“ (1952), „Мулен Руж“ (1952), „Лили“ (1953), „Допир до злото“ (1958), „За първи път“ (1959), „Пепи“ (1960) и „Голо оръжие 2½“ (1991), като в последните два филма играе себе си.

Родена е в Будапеща. Семейство Габор имат еврейско потекло. Прави дебюта си през 1936 г. Женена е 9 пъти и разведена 8. Има една дъщеря, родена през 1947 г.

„Аз съм прекрасна домакиня – всеки път, когато напускам мъж, задържам къщата за себе си.“

Никога не съм мразила толкова силно един мъж, че да му върна диамантите.

„Да се разведеш с мъж, защото не го обичаш е почти толкова глупаво, колкото да се омъжиш, само защото го обичаш.“

„Обръщам се към всичките си съпрузи със „скъпи“, защото не мога да им запомня имената.“

„Нищо не знам за секса, защото през цялото време съм била омъжена.“

Hungarian-American actress Zsa Zsa Gabor arrives at London Airport, 21st June 1956. (Photo by A. W. Cox/Hulton Archive/Getty Images)

„Никога не съм мразила толкова силно мъж, че да му върна подарените диаманти обратно.“

„Искам мъж, който е мил и ме разбира. Толкова много ли искам от един милионер?“

„Една от моите теории е, че мъжете обичат с очите си, а жените – с ушите си.“

„Никога не можете да опознете един мъж добре, докато не се разведете с него.“

„За умните жени мъжете не са проблем – те са решение.“

„Влюбеният мъж не е напълно завършен докато не се ожени. Тогава той е свършен.“

За За Габор празнува рождения си ден на шести февруари, но никога не уточнява коя е годината й на раждане. Догадките все пак са за 1917-а. Последният й, девети поред съпруг е с 26 години по-млад от нея. Героиня от таблоидите, светска лъвица и жена с много пиперлив език, За За дълго време бе потънала в забвение. През 2007 година обаче светът отново си спомни за нея. Поводът? Скандал.

Колко смешно! Тя седи на инвалидната си количка – проклета да е дано! – и чака да дойде редът й, за да излезе на сцената за последния си спектакъл. Тя, която никога не е чакала! Навън, зад вратата, се чува неясно, но неспирно жужене – журналисти, фоторепортери… Над всички тях се извисява от време на време гласът на мъжа й – принц Фредерик фон Анхалт („мъжът й”?! „принц”?! Колко смешно! – мисли си тя). Не се е появявала пред публика сякаш от хиляда години. Дами и господа, динозаврите се завръщат!

В този момент тя чува токовете на каубойските ботуши на „принца” да се приближават до вратата, чува думите му: „Никога не съм я питал на колко години е, никога не съм виждал паспорта й, може да е на сто, или на двеста… Но сега ще разберете всичко от самата…”

Тя се чувства като гладиатор, извикан на арената, когато фон Анхалт отваря вратата пред нея и довършва изречението си: … от самата нея – За За Габор!

Всички притихват. На инвалидната количка, приличаща по-скоро на трон, сред куп възглавници седи една истинска холивудска легенда и звезда. И то не защото е велика актриса, направила Бог знае какви роли, а защото блести над всички – където и да се появи. И им се смее отгоре. Умът й е като скалпел, а езикът й… Има хора, които могат да се закълнат, че е раздвоен – като на змиите. И също толкова отровен.

Сред журналистите на тази импровизирана извънредна пресконференция присъстват и някои знаменити редактори – от Вог,  Венити Феър… Те виждат За За – в костюм на Шанел и лачени обувки  в цвят „шампанско”. Върху изсушените й, покрити със старчески петна ръце и шия, блестят тежки скъпоценности, прическата й без съмнение е направена от най-скъпия стилист в Ел Ей. Но само секунда преди тези хора да възкликнат наум: „Къде е отишла фантастичната красота на Габор? Колко е остаряла само!” – очите им срещат пронизващия й поглед и те без никакво съмнение разбират какво точно си мисли тя в този момент: „Преди десет години изглеждахте къде-къде по-добре, милички!” И са напълно прави – тя си мисли именно това.

zsa-zsa-gabor-5

Госпожо Габор, какво мислите за връзката на Вашия съпруг с Ана Никол Смит? – изстрелва някой от залата въпроса, заради който всички всъщност са се събрали.

За За се усмихва и се намества в креслото. Трябва да отговаря на въпроси – оставете това на За За.

Милички – казва тя, – мъжете са като пожар… Ако не ги контролираш, започват да се разпространяват… Пък и странното при тях е, че докато не се оженят, са някак незавършени, а след сватбата – направо свършени.

И всички се разкикотват. Винаги става така.

„Oмъжи се за голямата си любов и живей в брак, докато наистина не я срещнеш”

За За много добре си спомня първата среща с Ана Никол Смит – на прием в хотел „Плаза”. Ана Никол – полугола между другото – се лепва за нея и започва да бълва глуповати и банални комплименти колко се възхищава на ума й, на острия й език, как би дала мило и драго поне малко да прилича на нея. За За дори не я слуша. Чуди се само кой идиот е допуснал тази плейбойка с пролетарската фамилия Смит на прием в „Плаза”! Накрая решава да се отърве от нея – от една страна – и да прикове вниманието на всички върху себе си – от друга. Прави и двете с една-единствена фраза, изречена така, че да се чуе и в най-отдалечения ъгъл на залата:

Скъпа, препоръчвам ти да се омъжиш за голямата си любов и да живееш в брак, докато… наистина не я срещнеш!

Смит остава със зяпнала яркочервена уста, а всички на приема се разсмиват – За За е във вихъра си. Проблемът е в това, че осмият съпруг на актрисата – принц Фредерик фон Анхалт – също стои със зяпнала уста. Само че не заради остроумието на жена си, а заради преливащото деколте на блондинката. В крайна сметка остроумието си е остроумие, сексът си е секс. Принцът никога не е бил чак толкова артистичен, че да смесва едното с другото. Всъщност той и принц не бил. Истинското му име е Ханс Роберт Лихтенберг, баща му бил полицейски шеф в някакво провинциално немско градче. Титлата му е подарена от принцеса Мария Августа фон Анхалт, съпруга на кайзер Вилхелм Втори. Някога Фредерик бил пръв приятел на сина на принцесата Карл Франц, който загинал рано при автомобилна катастрофа. За да потуши мъката си, Мария Августа осиновила Фредерик и той станал принц фон Анхалт.

След случката в „Плаза” За За напълно забравя за сексбомбата Смит, докато един ден не я вижда във всички вестници – пак полугола, в страстна целувка с грохналия милиардер Джеймс Хауърд Маршал Трети, със 70 години по-стар от нея. Сега За За остава със зяпнала уста. Тази Барби размер XXL явно никак не си поплюва. Не просто се е вслушала в съвета й да се омъжи по голяма … любов, но дори го е направила по много по-голяма… любов.

Габор е респектирана, но нещата около Ана Никол Смит се развиват светкавично – само година след сватбата старецът-младоженец предава Богу дух, роднините му започват съдебно дело с младата му вдовица, тя го печели и получава близо половин милиард долара! След още няколко години ражда незнайно от кого момиченце, два месеца по-късно първородният й син Даниел умира от свръхдоза антидепресанти, а след още няколко – в края на 2006 г. – си отива и самата Ана Никол.

zsa-zsa-gabor-8

За За Габор следи цялата сага около житието, страданието и смъртта на „новата Мерилин Монро” с периферното си зрение – има си собствени проблеми. Единствената й дъщеря Франческа Хилтън, от първия й брак с хотелиера Конрад Хилтън (в автобиографичната си книга актрисата твърди, че Франческа е зачената при изнасилване), я дава на съд, за да получи част от парите й. Фредерик се забърква в някакъв страшен скандал – намерен е гол в 10 часа сутринта в белия си кабриолет „Крайслер“ в центъра на Ел Ей. На полицията подробно обяснява, че три жени го ограбили, съблекли го, като му казали, че искат да се снимат с него. При подробния разпит версията се усложнява, тъй като принцът намесва и извънземни. В крайна сметка За За е тази, която трябва да спасява семейната чест.

Тогава идва скандалът. Един ден – няколко седмици след като в медиите гръмва новината, че Ана Никол Смит е намерена мъртва – слугинята на Габор надниква в спалнята й в разкошното имение Бел Еър, принадлежало на Хауърд Хюз и Елвис Пресли. „Мадам, принцът дава интервю по NBC. Искате ли да го гледате?”

За За включва телевизора и вижда мъжа си – сините очи, загорялото лице, белите зъби, дебелата златна верижка и каубойските ботуши – да разправя надълго и нашироко колко пъти се е срещал с Ана Никол Смит и как е напълно възможно бебето Даниелин да  е негово дете и затова той е готов да даде генетичен материал, заедно с другите претенденти за титлата „баща на наследничката на 500 милиона” – официалния съпруг на Смит, Хауърд Стърн, и гаджето й Лари Бъркхед.

„… Толкова ли много искам от един милионер?”

За За побеснява. Какъв глупак! Тя знае много добре, че най-малко бащински чувства са накрали Фредерик да се впусне в тази авантюра. И все пак – да я лъже нея, толкова години! Това тя не може да прости лесно – нито на него, нито на себе си.

Когато той се прибира в къщи, За За го поглежда широко усмихната и му разказва прекрасния сън, който е сънувала и в който той за пореден път става баща. Фредерик моментално започва да й обяснява, че това е комерсиален проект и че малката Даниелин струва милиони. Телефонът звъни непрекъснато и прислужницата час по час идва да известява, че от Вог, Венити Феър, Вашингтон Поуст, Таймс искат изявление от За За Габор по повод телевизионното интервю на съпруга й. Принцът заявява: „Ще дам пресконференция. Кажете на всички, че ги чакам в голямата гостна утре сутринта…”

Не – прекъсва го За За. – Аз ще дам пресконференция. Хората искат да чуят мен, звездата. А не теб, жиголото.

За За много добре съзнава, че с думите си настъпва мъжа си точно там, където най-много ще го заболи. Славата е Ахилесовата пета на принца. Всъщност липсата на слава.

Преди двайсет и пет години, когато двамата се срещат за пръв път, той е готов на всичко, за да стане част от света на холивудските знаменитости. Вече има титла, има и пари (една от бившите му жени му плаща четири милиона, само и само да се ожени за нея и да й даде титлата „принцеса”), но въпреки това на най-тежкарските партита в града на звездите – Лос Анжелис – той е персона нон грата. „Сър, вие за тях сте никой” – това обяснение принцът чува неведнъж.

zsa-zsa-gabor-6

И тогава, на едно парти в Мерлоуз, фон Анхалт среща За За Габор. Тя вече е на 60 и няколко години, но все още е истинска звезда, а не просто красива жена, загърната в кожи и окичена с диаманти. Тя е ослепителна, магнетична, дори секси – все още, да. А живият й ум и най-вече онова, което я различава от всички други – убийствено ироничният й, точен, остър език – я правят неотразима. За За е най-забавната и блестяща жена в света и всички я искат в своето обкръжение – дизайнери, президенти, фестивални директори.

За За (всъщност се казва Шари, но понеже като малка не успява да   произнася правилно името си, нарича себе си За За и това й става артистичен псевдоним) от дете е свикнала на изискан и богат живот. Учи в швейцарски колеж и живее в пансион, а с двете си сестри имат собствени коли и шофьори. През 1936 г. печели конкурс за красота и свиква да бъде център на вниманието. Има стройни крака, великолепна естествено руса коса и страхотни гърди, освен това е нелоша актриса, прилична певица и добра танцьорка. Такива има хиляди, но всичко това не представлява нищо пред нейното блестящо, неповторимо, мълниеносно остроумие, с което покорява всичко и всички.

Първият съпруг на За За е Бурхан Белдж – турски дипломат, интелектуалец, представител и говорител на турското правителство в Будапеща. Той е на 47 години, когато се жени за току-що избраната за „Мис Унгария” девойка. Междувременно титлата й е отнета, защото тя не отговаря на изискването за възраст. Твърде малка е и за сватба, но турчинът е състоятелен, а бракът на За За е благословен от майка й като много перспективен. Уви! той просъществува само четири години. След това За За напуска родната Унгария и заминава за Америка, абсолютно убедена, че ще покори Холивуд по един или друг начин. Е, не с актьорски талант, тя не се заблуждава. С ефектна външност и със своя главен коз – виталността и хапливия език. Благодарение на тях всъщност тя сключва и „брака на живота си“ – с милионера Конрад Хилтън.

zsa-zsa-gabor-9

Конрад Хилтън, съпруг №2, е хотелиерски собственик, известен бизнесмен и ревностен католик. На едно парти За За се приближава до него и му казва: „Мечтая да срещна добър и отзивчив мъж. Толкова много ли искам от един милионер?” Хилтън се разсмива и я кани на обяд, а след няколко месеца забравя и католицизъм, и всичко, развежда се и се жени за За За. „В началото – разказва Габор  – ни свързваха много общи неща. Аз го обичах и той се обичаше. После обаче се оказа съвсем различен от това, което беше преди да се оженим. В крайна сметка научих, че за да разбереш истински един мъж, трябва да се разведеш с него.”

Разводът е шумен. Тя го обвинява в скъперничество, той нея – в прахосничество. Така или иначе бракът за За За не е нищо повече от „кратка почивка между авантюрите”, както тя го нарича.

Добре че роклята й бе Баленсиага

Не й устоява и актьорът Джордж Сандърс – известен женомразец и циник. За да се омъжи за него, Габор трябва да се откаже от 40-те хиляди на година, които й плащал Хилтън. Прави го и греши. Бракът със Сандърс продължава още по-кратко, защото той се оказва кошмарно ревнив. Така например, когато разбира за забежката й с професионалния плейбой Порфирио Рубироса, той й вдига страшен скандал и без малко да я изхвърли през прозореца. Провесва я за няколко секунди през перваза, а после я изтегля за краищата на роклята. „Добре че роклята ми беше Баленсиага! Ако някъде беше поддала – свършено бе с мен!” – коментира Габор в типично свой стил.

Бракът на За За и Сандърс продължава пет години. След развода актьорът се жени за сестрата на За За Ева, а самата За За се съсредоточава върху филмовата си кариера. Участва в „Мулен Руж” на Джон Хюстън, в „Печатът на злото” на Орсън Уелс, а през 1958 г. получава наградата „Златен глобус” за „най-блестяща актриса” – категория, сякаш специално измислена за нея.

Освен че в този период снима много филми, За За не спира и да се жени. Следват Хърбърт Хатнър, Джошуа Коздън и Джак Райън – дизайнерът на световноизвестната кукла „Барби”. Съпруг номер 7 – Майкъл О’Хара, е предшественик на първия аристократ в съпружеската редичка – Фелипе де Алба. Именно сватбата с де Алба е обявена за невалидна, защото предишният брак на За За не е официално прекратен. Двойката е законно заедно само 24 часа и след това никога повече не се събират.

През 60-те години тя провесва на колана си на съблазнителка скалповете на някои от най-, най-красивите холивудски мъже – Шон Конъри, Ричард Бъртън, Франк Синатра, Джон Кенеди и Хенри Кисинджър. През 1968 и 1972 г. участва в предизборната кампания на Ричард Никсън. Двамата имат дълга и страстна връзка, за която Габор никога не говори. Е, поне не и докато Никсън е жив. Едва след смъртта му тя споделя: „Ние се срещахме много пъти. Той беше необикновена личност, много умен мъж. Но по-важното при него е, че бе неуморим любовник с наистина изключителен инструмент.”

През 70-те За За Габор е по-скоро звезда от телевизионните шоута. В някои от тях гостуванията й са наистина паметни. Така например в шоуто на Джо Пастернак млада жена от публиката става и пита За За: „Развалих годежа си с един много богат мъж, който обаче вече ми бе подарил великолепна къща, кожи, диаманти, автомобил, сервизи… Какво да правя?” За За отговаря светкавично: „Жената трябва да има гордост и достойнство. Върни сервизите.” После става друга: „Мъжът ми е моряк и когато се върне, по цял ден и цяла нощ се шляе из баровете. Как да го задържа вкъщи?” „Ще се наложи да го простреляш в коленете. За друг начин в този случай не се сещам.” Само веднъж За За Габор си намира майстора в лицето на знаменития телевизионен водещ Джони Карсън. Той я кани в своето студио, а тя отива заедно с любимата си персийска котка. Полага котката на коленете си и закачливо пита водещия: „Джони, не искаш ли да погалиш котенцето ми?” „С удоволствие – отговаря Карсън, – стига да махнеш от коленете си тази дяволска котка.

zsa-zsa-gabor-19

„Ти ще бъдеш богата, знаменита и ще се омъжиш за принц”

… Всичко това – къде прочетено, къде дочуто – минава като на кинолента в съзнанието на Фредерик фон Анхалт, когато вижда За За Габор на няколко крачки пред себе си. Той си спомня, че тя току-що се е разделила с поредния си съпруг (За За усвоява до съвършенство ритуала по раздялата със съпруг – прави го с лекота и финес, без сълзи и без съжаление). Приближава се до нея и й заявява, че цял живот е мечтал за За За Габор. Тя му отговаря насмешливо: „Не се учудвам, за мен мечтае всеки, който не го мързи”. След това се обръща на другата страна. Фон Анхалт пак се намества в зрителното й поле. „Обожавам унгарките! Вие сте шармантни, темпераментни и невероятни любовници!” За За отпива шампанско и го поглежда с досада. „За първите две неща сте прав, но що се отнася до секса – лично аз не мога да кажа нищо по въпроса, защото винаги съм била омъжена. Извинете…” И точно когато понечва окончателно да му обърне гръб, Фредерик изстрелва последния си коз, най-силния без съмнение: „Позволете да ви се представя – принц Фредерик фон Анхалт.”

Когато За За била малко момиченце, майка й Жоли все й говорела: „Ти ще бъдеш богата, знаменита и ще се омъжиш за принц.” Така че думата „принц” не може да остави За За равнодушна. Ето че след осем брака, куп бурни любовни истории и всевъзможни сърдечни приключения, принцът все пак се появява. Да, За За Габор винаги е искала да се омъжи за принц.

Двамата излизат около три години. На Фредерик главата му се замайва от срещите с всички величия и знаменитости, за които преди това само е мечтал. За За го води на прием в Белия дом. Той – момчето от никъде – се здрависва с президента Рейгън, най-влиятелния мъж в света! Веднага след приема Анхалт съвсем делово предлага брак на актрисата: „Вие искате да се омъжите за принц, а аз искам да се оженя за холивудска знаменитост. Стискаме ли си ръцете?”

За За обаче остарява. Легендарният й сексуален апетит гасне от ден на ден и тя все по-често се обръща за помощ към пластичните хирурзи. Накрая лицето й заприличва на пачуърк одеало. Но в крайна сметка нали прословутата фраза „Продължете лифтинга, дори да умра под скалпела“ принадлежи не на друг, а на майката на За За. Актрисата просто е достойна дъщеря на майка си.

Фон Анхалт се среща с Ана Никол, с други жени, но винаги много внимава. За За става опасна като се ядоса. Как обаче да си позволи да изпусне златното бебе Даниелин – трябва да е пълен глупак, за да го направи. В крайна сметка откъде да знае какво ще й хрумне на капризната и своенравна За За – нищо чудно да завещае богатството си на католическата църква или на любимото си кученце…

Пресконференцията преминава точно така, както фон Анхалт предполага, че ще мине. Принцът наблюдава жена си и искрено й се възхищава – как успява с такава лекота да печели всички само за секунди. Дори сега, когато е на 90… Или може би на 100, на 200? Велика е!

До 90-годишна възраст За За Габор се появява на екрана по всевъзможни поводи – снима се в сериали, рекламира таблетки за отслабване, показва комплекс упражнения за добра фигура. Когато й писва да й натякват, че вече прекалява с пластичните операции, обявява, че ще даде един милион долара на онзи, който докаже по неоспорим начин, че тя действително си е правила подобни операции. Уловката в случая е „по неоспорим начин”. Никой не се наема да доказва каквото и да било, защото всички знаят, че За За има най-добрите адвокати в Америка. Пък и всички помнят онова паметно телешоу, в което участва малко след сватбата си с Конрад Хилтън.

Донасят в студиото детектор на лъжата и карат За За да отговори на въпроса: по любов или по сметка се омъжвате за милионера? По любов, отговаря За За, без да й мигне окото. И макар че всички присъстващи са готови да си заложат главата, че в очите й плуват корабчета, детекторът отсича: тя казва истината!

zsa-zsa-gabor-3

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *