172 години от рождението на Томас Едисън. Писмото, което разплаква майка му

magnifisonz.com /

Малкият Томас се върнал у дома от училище с бележка от учителя. Майка му я прочела и се разплакала. Вероятно от умиление и радост, защото след това тържествено му прочела съдържанието на бележката:

„Вашето момче е прекалено гениално за нашето училище. Тук няма кой да го учи. Моля, занимавайте се вие с образованието му!“

След много години, вече възрастен, Томас попаднал на бележката в семейните архиви. За негово учудване, на бележката пишело:

„Вашият син изостава с развитието си. Не можем повече да го учим в училище заедно с всички. Моля, занимавайте се вие с образованието му!“

Сега било негов ред да поплаче. В дневника си известният изобретател и учен Томас Едисън написал:

„Томас Алва Едисън бил едно умствено изостанало дете. Благодарение на своята майка, той станал един от гениите на своето време!“

tomas-edisun

Томас Алва Едисън (11 февруари 1847 – 18 октомври 1931) е американски изобретател и бизнесмен, създал много важни устройства (радиото, електрическата лампа, машината за татуиране, диктофона …). Той е един от първите изобретатели, приложили принципите на масовото производство при създаване на изобретения.

Едисън се счита за един от най-плодотворните изобретатели на своето време, с рекорден брой патенти на свое име – 1093. Повечето от тези изобретения не са изцяло оригинални, а са подобрения към по-ранни патенти, и всъщност са направени от многобройните му служители. Едисън често е критикуван за това, че не споделя заслугите за изобретенията. Въпреки това, Едисън получава патенти по целия свят, включително в САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Едисън основава компанията Моушън Пикчър Пейтънтс, конгломерат от девет големи филмови студиа, известен като Едисън Тръст. В края на 19 в. за него работи и самият Роберт Бош.

Повечето от изобретенията на Едисън са усъвършенстване на чужди идеи чрез усърден труд и колективни разработки, какъвто е примерът с електрическата лампа. Едисън е безспорен лидер на колектива и обикновено не споделя славата за изобретенията. Самият той казва: изобретението е 1% вдъхновение и 99% потене. Никола Тесла, един от най-известните служители на Едисън и голям учен, характеризира метода на Едисън за решаване на проблеми така: Ако Едисън трябва да намери игла в копа сено, той ще се захване веднага с усърдието на пчела, за да изследва сламка след сламка, докато не намери обекта на своето търсене. Аз бях злочест свидетел на такива действия, знаейки, че малко теория и изчисления биха му спестили деветдесет процента от усилията му.

––––––––––––

Magnifisonz.com – всеки ден нови статии за култура и изкуство. Потърсете още на главната страница и в категориите. 

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *