Часовникарят с ангелски глас и дяволски магнетизъм – Адриано Челентано

magnifisonz.com / 

Адриано Челентано (на италиански: Adriano Celentano) е италиански поп певец, киноактьор и кинорежисьор.

https://hotcorn-cdn.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/sites/2/2018/01/17233028/celentano-dolce-vita-852848-758x323.jpg

 „Майка ми все ми казваше, че ще стана или часовникар, или нехранимайко. Никога не разбрах защо „или“. Аз съм просто един часовникар, който си помага с пеене.“ Адриано Челентано

https://i.pinimg.com/564x/a2/d9/3b/a2d93b8fdc80e3d95406f8c9cdf86e18.jpg

Ражда се в Милано на улица Глук, 14, за която по-късно пише песента Il ragazzo della via Gluck („Момчето от улица Глук“). Родителите му са от Фоджа, в Апулия, но отиват на север, за да си намерят работа.

Adriano Celentano

Негови влияния от младостта са Елвис Пресли и рок-революцията от 50-те, както и актьорът Джери Лий Луис. Популярността му се проточва близо 50 години, като продава записите си в милионен тираж и участва в множество ТВ предавания и филми. По отношение на второто, той съчинява комедиен жанр, с характерната си походка и израженията си на лицето. Затова е наричан в родината си Ластика (Il molleggiato), за неговия начин на танцуване. Жизнеността му и неговата спонтанна радост превръщат Челентано във важен тълкувател, тъй като комбинира песните с положението си на шоумен, често наподобяващ Джери Лий Луис.

https://i.pinimg.com/564x/3b/11/62/3b1162980f8dcb7bcb6f196ac4fd07b2.jpg

Повечето от филмите му имат търговски успех; през 70-те и част от 80-те той е известен като краля на италианските нискобюджетни филми. По отношение на актьорската игра, критиците посочват Serafino (1968), режисиран от Пиетро Джерми, като негово коронно изпълнение.

Адриано Челентано извървява дълъг път, а днес живее уединено в предградие на Милано заедно със своята съпруга Клаудия Мори, от която има три деца – Розита, Джакомо и Розалинда.

Легендарният италиански творец има много лица. Много са и интересните случки от живота му.

Адриано Челентано и Элеонора Джорджи в фильме "Бархатные ручки" 1979 год.

Семейството на Челентано е било бедно. На 12 години момчето напуска училище и започва работа в часовникарското ателие на дядо си. Това занимание до такава степен му харесва, че години по-късно известният вече в целия свят актьор и певец създава собствена часовникарска работилница. „Ако бях тръгнал по този път още навремето, щях да постигна колосални успехи. Може би щях да имам най-голямата мрежа от часовникарски ателиета в цяла Европа“, шегува се в свое интервю Челентано. Той признава, че и до ден-днешен ремонтира часовниците в дома си сам, а често изпълнява и „спешни поръчки“ за приятели.

„Имам два занаята – казва Челентано. – Единият е от детските ми години, часовникар съм.

Втората ми професия е артист. Тя се превърна в главна.

Използвам я, за да изразя това, в което вярвам.”

The Collection from MTFC

Талантливият италианец е роден на 6 януари 1938 г. в Милано. Навярно и до днес е щял да бъде часовникар, ако не бяха успехите му в любителски спектакъл водевил, в който покорява зрителите, пародирайки певеца Луи Прима.

През 1954 г. Челентано вече сам пише и изпълнява песните си, появяват се първите му два шлагера. Три години по-късно печели конкурса за рокендрол в Двореца на спорта в Милано със собствената си песен „Ще ти кажа чао“. През 1961 г. песента му „24 000 целувки“ е втора в Сан Ремо, а по-късно е обявена за песен на десетилетието в Италия.

https://i.pinimg.com/564x/1a/8c/e7/1a8ce79445dbc1361dcbe77842fd4cf3.jpg

През 1962 г. създава „Клан Челентано“ – фирма за производство на грамофонни плочи и филми. Сега „Клан Челентано“ включва издателство, концертна агенция, студия за видео- и аудиозаписи.

През дългогодишната си творческа кариера Челентано изпълнява около 600 песни, записва повече от 41 албума, които са продадени в 150-милионен тираж, участва в десетки филми. Една от първите му роли е в култовия филм на Фелини „Сладък живот“, където изпълнява епизодична роля. Популярност печели с ролите си в италианските комедии от 70-те и 80-те години. През 80-те е водещ на тв предаването „Фантастико“.

https://www.rollingstone.it/wp-content/uploads/2019/01/Adrian.jpg

Адриано Челентано казва, че понякога е

устройвал импровизирани концерти, спирайки движението

в родния си град Милано. Веднъж дори заради това го прибират в полицията. Защото, за да го гледа, се била събрала цяла тълпа, която блокирала улицата. Звездата през смях си спомня и друг случай, когато решил, че хората няма нужда да плащат за негов концерт: „Защо ми е да ги карам да дават пари, след като имам такова чудесно настроение. Готов съм да започна да танцувам и пея насред града!“

https://i.pinimg.com/564x/cd/69/74/cd6974140e6e4557b9bc86f1b799d83e.jpg

Адриано Челентано е известен с това, че пише песните си сам, най-често – акомпанирайки си на китара. „Случва ми се мелодията да се излее в главата ми, докато готвя – разказва музикантът. – Тогава зарязвам всичко, взимам китарата, сядам в кухнята и започвам да свиря край печката.“ Не е тайна, че точно по този начин Челентано записва цял диск. Впрочем един от любимите му деликатеси, които приготвя сам, са бисквити по специална семейна рецепта.

https://i.pinimg.com/564x/29/cb/6b/29cb6b17ee66e07275a0788af9734d28.jpg

Случвало се е и да напише песен на език, който сам си е измислил. „Шедьовърът“ е наречен Prisencolinensinainciusol. По думите на Челентано композицията разказва за комуникацията между хората, за това как те не умеят да се разбират помежду си. Въпросната песен се задържа дълго в европейските и американските хит класации. Освен това се изпълнява и като речитатив – може да се каже, че това е един от първите експерименти на уникалния талант от Ботуша в областта на рапа.

Първият концерт на Челентано е по време на рок фестивал през далечната 1957 година. Единственият певец, който се явява без собствен оркестър, е той. Недалеч от миланския Леден дворец, където се случва събитието, римският папа води процесия. На духовните лица им се приисква да послушат музика. Отиват на фестивала, където изпълнението на Адриано ги изпълва с нескрит възторг. Реакцията на кардиналите взривява пресата и на следващия ден „начинаещият“ артист е провъзгласен за знаменитост.

https://i.pinimg.com/564x/de/bc/70/debc7015977eff8b5a03661acb0bf67a.jpg

Всъщност Челентано е изключително религиозен човек. За вярата си той казва:

„Когато чуя, че папата говори за Исус, аз се вълнувам.

Чувствам две противоречиви чувства: от една страна – ненаситната радост да чуя нещо от чудесните дела на Исус, а от друга – един вид носталгия и болка почти толкова силна, колкото ако ме бяха разпънали като Божия син“, признава гениалният музикант в дълго интервю за списанието на монасите от Асизи „Св. Франциск Патрон на Италия „.

Икономиката е друга тема, която вълнуват певеца. „Преследвам укриването на данъци, намаляването на разходите за труд и насочвам вниманието на хората към красотата на страната“. Има три неща, върху които правителството, според Адриано Челентано, трябва да се съсредоточи. Едното от тях е справянето с икономическата криза. В интервю за месечното списание на манастира на Свети Франциск от Асизи артистът говори подробно за достойно заплащане. „Това ще бъде свеж дъх за работниците и те най-накрая ще имат възможност да отидат в магазина и да си купят нещо, а работодателите със сигурност ще бъдат по-изкушени да инвестират и след това да наемат служители“.

https://i.pinimg.com/564x/b7/e6/fa/b7e6faa90db6ca079f9ff0ec4e5af37f.jpg

Откриването на 62-рото издание на музикалния фестивал в Сан Ремо ( преди две години) пък беше критикувано в италиански медии заради изявите на Челентано в ролята на пеещ конферансие. „Фестивалът започна с проповед на Челентано. Певците останаха на заден план и с право се ядосаха“, написа тогава „Джорнале”. И още: „Според Челентано светът е загробен от егоизма на банкерите, от свръхбързите влакове, от Меркел и Саркози, които налагат на Европа да им купуват оръжието и танковете. Адриано изпадна в мистична криза и изнесе проповед на проповедниците, като атакува свещениците, че не са способни да разговарят с бедните и да им внушават крайната цел, за която сме родени – Рая. Упреци бяха отправени към издания като „Авенире“ (официален всекидневник на Конференцията на италианските католически епископи) и „Фамилия кристияна“ (най-тиражирания католически седмичник) с призив те да бъдат закрити заради лицемерие”.

А известният италиански коментатор Марчело Венециани написа: „Отдавна е навършил 70 години, задавя се от пари, живее в околностите на Милано в дворец с парк и басейн, има малко коса и голям клан, женен е за красива жена (бивша актриса), навремето свиреше на китара, но все още епизодично пее, смята се за Господ, гледа да се хареса на околните и държи да диктува законите на телевизията. Не става дума за Берлускони, а за Челентано и неговото възнесение на Сан Ремо. След като спаднаха успехите му, премина от песента към проповедта и се превърна в екологически непоносим теолог на самия себе си. Предпочитам Адриано, който пее, пред Челентано, който говори. Пеещият Адриано разпалва сърцето, говорещият Адриано угасява мозъка“.

https://i.pinimg.com/564x/ba/06/26/ba062604cb595db30adb459db8e8404f.jpg

Певецът – актьор и любимец на жените, е известен и със своята аерофобия

Това е и причина нито веднъж да не приеме покана и да изнесе концерт в САЩ. Преди две години певецът все пак летя до Москва. Последно е бил там през 1987 г. и оттогава до 2012 г. е отказвал на всички руски, а и всякакви чужди продуценти с извинението – страх от летене. Казват обаче, че в случая помогнал и хонорар от 1 милион евро. Дълги години той не изнасяше концерти и в родната си Италия. До 2012 година, когато изнесе грандиозен концерт на Арена ди Верона пред 12 000 зрители. А желаещите да присъстват бяха над половин милион души от цял свят.

Така, дори да е критикуван понякога в родната преса, талантливият италианец е обожаван не само в родината си, но и в целия свят. А желаещите да присъстват на негов концерт са милиони.

https://i.pinimg.com/564x/06/de/2e/06de2e6f4721d50b26625472cccfe911.jpg

През лятото на 2014 година легендарният италиански актьор и музикант Адриано Челентано и съпругата му Клаудия Мори отпразнуваха своята златна сватба – 50 години заедно в законен съюз, резултат от който са три деца – Росита, Джакомо и Росалинда, станала известна на широката публика след участието си в драмата „Страстите Христови“ на Мел Гибсън. По-рано тази година Челентано, който е най-продаваният италиански певец на всички времена, навърши 76 години. Клаудия – също като него изпълнителка и актриса, участвала в няколко от режисьорските му проекти – навърши 70. Известността и славата на Челентано и Мори са съизмерими с тези на най-успелите им колеги в Холивуд, но едно нещо ги отличава от повечето звездни двойки, а и не само.
При все всички превратности на съдбата и непостоянната, фриволна природа на артиста, каквито са и двамата съпрузи, Челентано и Мори са заедно вече 50 години! Една половинвековна любовна история, започнала през 1963 година на снимачната площадка на комедията Uno strano tipo, която заслужава да бъде разказана, а защо не и екранизирана в жанра на романтичната комедия…
Когато се срещат за първи път, докато снимат Uno strano tipo, в който Челентано изпълнява главната роля (едновременно на самия себе си, вече абсолютна звезда на музикалната сцена, и на обикновен жител на малко градче, който прилича дотолкова на Челентано, че е използван като негов дубльор-имитатор), взискателната италианка не остава кой знае колко впечатлена от бъдещия си съпруг, считайки сценичния му имидж за твърде скандален.

 https://i.pinimg.com/564x/bd/3a/59/bd3a599a6f9ed57386cc2b3a625022f1.jpg

Челентано обаче остава пленен от 20-годишната по това време актриса, изявяваща се предимно в кино мюзикъли, въпреки че по това време има връзка с друга жена – Милена Канту – която скоро изоставя. Той всячески се опитва да спечели благоразположението и предизвика интерес от страна на Клаудия, сблъсквайки се е непоколебимия й отказ да пренебрегне скрупулите си и да свали гарда пред обожавания от жените актьор.

https://i.pinimg.com/564x/db/05/23/db05232ceb1b21e26d489865402dda27.jpg
Точно тя обаче става причината за инцидент, който я принуждава да му обърне по-специално внимание. Докато са в един от снимачните павилиони, поради невнимание от нейна страна става късо съединение, стъкленият покрив на постройката се взривява и парченца от него издраскват лицето на Челентано. Притеснена, Клаудия засипва Адриано с извинения и се съгласява да пият кафе заедно. Само час по-късно двамата вече се целуват страстно в гримьорната.

https://i.pinimg.com/564x/84/9d/29/849d2968eb0b197a2ef9096de4571a0f.jpg

Но и след случилото се италианската красавица продължава да спазва дистанция, тъй като все така се придържа към първоначалното се убеждение, че Челентано е ненадежден. След края на снимките на филма Адриано успява да склони Клаудия да дойде на негов концерт, давайки й билет за първия ред. На финала на шоуто той изпълнява романтична балада, след която се обръща персонално към Мори пред очите на цялата публика, за да й се обясни в любов. Това полага началото на тяхното невероятно пътешествие, продължаващо до ден днешен.

Адриано Челентано и Клаудия Мори сключват брак на 14 юли 1964 година в 3 часа сутринта, за да се изплъзнат на папараците, преследващите ги на всяка крачка, като дори успяват да се скарат, тъй като тя не харесва вратовръзката, която той си е сложил. Година по-късно се ражда най-голямото от трите им деца.

Челентано е живо доказателство за правилото, че артистите, постигнали така желаните слава и известност, имат труден характер, поради което и Мори мъдро решава да пожертва кариерата си в името на брака им. Тя не само го прави баща на три деца, но става негова морална опора и в живота, и в творчеството му. Тя се нагърбва с ролята на негов мениджър и импресарио, и заема ръководния пост в семейната звукозаписна компания Clan Celentano, която двамата основават, за да престанат да хабят нерви и време в пререкания с продуценти и издатели.

https://i.pinimg.com/564x/c5/f0/e9/c5f0e9cd4c51faf6e18c14e5dbedd611.jpg

През годините Клаудия влага неизтощима енергия в това да организира и съблюдава ангажиментите му, като не веднъж му помага и да преодолее тежки душевни кризи.
Веднъж до местните фоторепортери достига мълвата, че недалеч от железопътната линия на Брианца Челентано е легнал върху релсите, възнамерявайки да се самоубие. Те се стичат на гарата незабавно, но по същото време там идва и Клаудия, която започва да го гълчи и умолява да стане от релсите. Настояването й е чуто в последния възможен момент, когато влакът вече се чува и вижда съвсем близо. Челентано се надига и двамата се помиряват пред обективите на репортерите, в чиито архиви до днес се пазят документалните кадри от случката.
Друга зрелищна сцена се разиграва покрай подготовката му за снимките на филм, в който Челентано трябва да танцува. Актьорът решава да репетира директно на мястото на снимките – в най-оживената част на града, при което, както може да се предположи, се превръща в абсолютна атракция, ставайки причина за многобройни задръствания и леки пътнотранспортни произшествия. Също така очаквано премиерата на филма преминава при оглушителен успех, без на продуцентите изобщо да им се налага да отделят бюджет за реклама.

Клаудия Мори изиграва роля и за победата на Челентано на Сан-Ремо през 1970 година, излизайки с него на сцената (всъщност първото място в това издание на песенния конкурс е присъдено на тях двамата (Adriano Celentano e Claudia Mori). Тя изпълнява беквокалите на песента Chi non lavora non fa l’amore – един от най-известните шлагери на Челентано, като през цялото време го гледа в очите и държи за ръката. През цялото следващо десетилетие Сан-Ремо остава във владение на един единствен изпълнител – Адриано Челентано, който има и едно второ, и едно трето място в Сан-Ремо, но от издания, предхождащи това от 1970 година (с песните 24 mila baci и Canzone).

https://i.pinimg.com/564x/a6/96/31/a69631b772ffbcf21e4371b24936a409.jpg

Едно от най-големите сътресения в брака на Челентано и Мори настъпва по време на снимките на лентата Il Bisbetico Domato (Укротяването на опърничавата) от 1980 година, в която Челентано си партнира с Орнела Мути. Двамата започват бурна авантюра, заради която Мути се развежда със съпруга си – актьора Алесио Орано, очаквайки същото от Адриано.

Челентано подготвя всички необходими за развода му с Клаудия документи, но в последния момент ревизира решението си и решава да остане при нея. Клаудия търпеливо чака завръщането му, повтаряйки едно и също във всяко интервю: „Това е само една случайна изневяра – при всички случаи не дава основателен повод за развод. Тя може и трябва да бъде простена. За мъжете тези забежки са нещо естествено – също както автомобилният механик не може да остане равнодушен, когато види нова кола“. В крайна сметка търпението й е възнаградено. Адриано се връща при нея и публично се извинява на жена си и децата им за постъпката си.

https://i.pinimg.com/564x/18/fc/18/18fc187167225750deca37c94ed2c73e.jpg

Днес семейство Челентано живее в уютна вила, намираща се на около 100 километра от Милано. До входа се издига статуя на Клаудия Мори, поставена насред красив фонтан. Звездната двойка страни от светската суматоха и прекомерното внимание, водейки почти отшелнически живот. Клаудия все така е влюбена в своя съпруг по същата причина, която е изрекла преди много, много години: „Никога не съм срещала по-интересен човек от Челентано“

 

Между тези две фотографии са изминали 50 години – половин век, през който любовта между този мъж и тази жена не само не е намаляла, а напротив…

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *