Първият цар на Русия. Пътят на една империя, започнал от самопровъзгласяването на един цар

magnifisonz.com /

Иван IV Василевич Грозни. Първият цар на Русия. Личност спорна, но и исторически изиграла огромна роля в световната история. Според много от историографите, без решителността на Иван Грозни днешната карта на света би изглеждала коренно различна.

https://www.flashnews.bg/wp-content/uploads/2018/09/22-18.jpg

Иван Василевич формално наследява великокняжеския престол когато е едва на 3 години. Баща му, великият княз Василий III се разболява внезапно и по правилата на наследяване на престола, обявява невръстния Иван за свой приемник. Затова и в историята на Русия Иван Грозни е смятан за най-дълго управлявалият я – в продължение на 50 години и 105 дни.

Преди да се спомине, Василий III назначава съвет от седем боляри – опекуни, които трябвало да напътстват престолонаследника, докато той навърши 15 години. Опекунството обаче продължило само година. Битката за изместването на невръстния Иван от престола продължава чак докато той става пълнолетен. Според запазените сведения, на 13 декември 1546 година (Иван Грозни е роден на 25 август 1530 година) Иван Василевич изразява пред Московския митрополит Макарий своето намерение да се ожени. Преди това, самият Макарий предлага на Иван Грозни да се “венчае за царството”.

Мнозина историци са на мнение, че инициативата за вземане на царска титла едва ли е дошла от 16-годишния Иван Василевич. По-скоро важната роля в този акт е изиграна именно от митрополит Макарий. Трябва да се погледне и как стоят нещата в международен план, за да се разбере значимостта на приемането на титлата цар.

https://nakratko.bg/Photos/20140116131746-ivangrozni.jpg

По онова време Московското княжество започва да се еманципира от зависимостта си спрямо Златната орда. Московските князе започват да налагат концепцията за Москва, като “Трети Рим” – т.е. пряк наследник на Римска империя и Византия. Затова и на 16 януари 1547 година в Успенския събор на Московския Кремъл се състои тържествена церемония. По време на водената лично от митрополит Макарий служба Иван Грозни е коронован със знаците на царската власт – Христовия кръст, шапката на Мономах и царските барми (огърлица от златни дискове с инкрустирани скъпоценни камъни и плочки с изписани религиозни мотиви).

С този акт великият московски княз Иван Грозни приема титлата цар на цяла Рус. Това поставя началото на същинското му царуване, което макар и белязано от моменти на жестоки кръвопролития сред знатните и болярски родове, превръща Московското княжество в могъща царска държава. Предстои царството да стане империя, но това ще се случи едва през 1721 година, когато цар Петър I Велики се провъзгласява за император.

https://www.flashnews.bg/wp-content/uploads/2018/09/21.jpeg

Великият руски цар Иван Грозни е бил, без съмнение, изключителна личност. Той е известен на света като жесток деспот, тиран, неуравновесен човек. Наричан е безумец

Именно заради своята жестокост Иван Василиевич получава това гръмко прозвище. Но някои руски историци твърдят, че в действителност този силен човек е бил много чувствителен по природа. В същото време го посочват като мъдър политик, умел дипломат и талантлив оратор. Множество интересни факти свидетелстват за верността на това твърдение, други обаче го оборват.

1. Руският владетел се гордял със своя произход. Неговият корен идвал от византийския император. В ранното си детство бъдещият цар осиротял. Наложило му се да изпита множество неприятности и беди доста преди да получи истинската власт.

2. Репутацията му на жесток и безжалостен самодържец му създал руския историк Кармазин. Но в летописите съществуват сведения за това, че народът наричал своя цар милостив.

3. Болярите не се церемонили с младия цар, проявявали неуважение към него, открито пред него се борели за властта. Младежът дълго време бил играчка в ръцете на жадните за власт велможи.

4. Когато пораснал, му предоставили различни възможности за развлечения. Биографията на юношата Иван Василиевич е богата на истории, неговите бели често били изключително жестоки.

5. Иван Грозни е първият руски цар, венчан в царската църква. Макар и жесток, той бил дълбоко вярващ. Той ежедневно си казвал молитвата, строго съблюдавал православните пости, пеел в храма, но и същото изисквал от своите подчинени. А след всяко определяно наказание се разкайвал искрено. Често се изповядвал и винаги се вслушвал в съветите на своя духовен пастир.

6. Иван Грозни сам лично не е произнасял нито една смъртна присъда. Всички наказания са били издавани от болярския съвет. Според историците по време на неговото властване са били погубени около 4000 души.

7. Личният живот на царя е съставен от серия ярки романи и тежки загуби. Първата му жена била Анастасия Дарина-Кошкина, която той сам си избрал измежду 1500 руски красавици, Но на 28 години тя починала. А смъртта на любимата жена царят преживял тежко. И след това Иван Василевич станал рязък, жесток, безкомпромисен. За целия си живот той е бил женен 6 пъти.

8. Иван Грозни има съществен принос в развитието на просветата в Русия. По негова заповед по цялата територия започнали да се откриват църковни училища, в които децата на бедняците можели да се обучават безплатно.

9. По време на управлението му Русия била много мощна държава. Тя увеличила размера си 30 пъти.

10. Страшният цар обичал да чете, да играе на шах, да ходи на лов и да колекционира скъпоценни камъни.

11. На стари години Иман Василиевич страдал от полиартрит. Дори не можел сам да се придвижва в двореца, а го носели на носилка.

12. Времето на управление на Иван Грозни е белязано от икономически подем на Русия.

13. Към най-интересните факти за Иван Грозни се отнася твърдението, че царят е убил своя любим син Иван. Но според историците принцът е умрял заради тежко заболяване. Бащата след това дълго страдал. След смъртта на Иван останал само слабоумния му син Феодор.

14. Голяма част от интересните факти за живота на Иван Грозни станаха известни сравнително скоро благодарение на новите изследвания

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *