Джузепе Гарибалди – Обединителят на Италия

magnifisonz.com /

Джузепе Гарибалди (на италиански: Giuseppe Garibaldi) е италиански генерал, политик и патриот. Заедно с Камило Кавор, Виктор-Емануил Il и Джузепе Мацини е считан за един от „бащите на отечеството“ на Италия. Като революционер той взема дейно участие в обединението на Италия и в Италианската революция.

„Да се роди, да живее, да яде, да пие и накрая да умре може и насекомото. Човек трябва да живее живот, полезен на другите.“ Гарибалди

Скъпи Добели,

Батак беше град с 9000 жители. Днес те са само 1300, завърнали се след милостивата прошка на султана. Равносметката е 7700 трупа на мъже, жени, деца от всякаква възраст и пол. Впрочем къде сме ние? Още ли не са приключили завоеванията на ятагана, на содомията, на проституцията под всякакви форми?

Нека Англия, управлявана от един човек без сърце, вземе отношение към този кървав разврат., в това не би имало нищо необичайно. Цивилизована Англия не бива да го позволява и ако дипломацията на шкембестите го позволява, един вик на отвращение и проклятие трябва да се чуе от единия крайна света до другия. А независимият печат да има достойнството да го огщлади навсякъде.

Капрера, 3 август, 1876

Дж. Гарибалди

„Хората, които нямат недостатъци, имат много малко достойнства. „

„Само робът има право да воюва с тиранина: това е единственият случай, когато войната се разрешава.

„Само демокрацията е в състояние да унищожи бича на човечеството — войната.“

Джузепе Гарибалди
италиански революционер и политик
Джузепе Гарибалди 
Роден: 4 юли 1807 г.

Ница, Франция
Починал: 8 май 1882 г. (74 г.)

Капрера, Италия

Гарибалди е съдбоносен за италианското Рисорджименто, лично ръководи и се сражава в голям брой военни кампании, които позволяват създаването на обединена Италия. Опитва, най-често, да действа от позиция на закона, което прави названието „революционер“ неточно: произведен е в звание генерал от временното правителство на Милано през 1848, генерал на Римската република от 1849 от Военния министър и в името и със съгласието на Виктор-Емануил II, води Похода на хилядата.

GARIBALDI 22

Наречен е „герой на два свята“ заради участието си във военните действия както в Южна Америка (Бразилия, Уругвай) така и в Европа, които му донасят значителна известност както в Италия, така и в чужбина. Славата му се дължи на силното за времето международно медийно отразяване, което му помага и за което говори понякога с романтизъм, негова епическа поема. Най-големите интелектуалци, включително сред французите, Виктор Юго, Александър Дюма, Жорж Санд му показват своето възхищение. Обединеното Кралство и Съединените Щати му оказват съществена помощ, предлагайки му в трудни обстоятелства своята финансова и военна подкрепа.

Твърд републиканец по убеждение, оставя на заден план своите лични виждания, признавайки монархичната власт на Шарл-Алберт и Виктор-Емануил II, които се превръщат в носители и средоточие на обединителното дело, с което се противопоставя на Мацини, въпреки че бива един от неговите последователи в началото на политическия си живот. Походът на хилядата ще бъде кулминационният елемент в делото му: спечелва юга на полуострова, който поставя под властта на Виктор-Емануел II, с което го прави крал на цяла Италия. Последните му начинания, целящи да интегрират Рим към италианското кралство, са неуспешни. Монархията ще повери на други грижата за завладяването на Рим.

Гарибалди още приживе се превръща в мит, но има и своите противници – сред консервативните среди и духовенството и сред тези, които не споделят републиканските му убеждения.

Ражда се на 4 юли 1807 в Ница, град към който през целия си живот ще остане силно привързан. Ница ще претърпи множество изпитания в историята. Град на Сардинското кралство, става френски от 1793 до 1814, по време на революционния и наполеонски (кампаниите в Италия) период, след това отново пиемонтски от 1814, преди да стане окончателно френски през 1860 въпреки съпротивата на публичната личност. По време на френския период, регистрите на отдела за гражданско състояние са съставени на френски следователно и детето е записано под името Жозеф-Мари Гарибалди. Кръстен е 19 юли 1807 в църквата Сен-Мартен-Сен-Огюстан, намираща се в сегашният квартал на Старата-Ница: негов кръстник е Жозеф Гарибалди и негова кръсница Жули Мари Гарибалди.

garibaldi6

През 1814, графството на Ница бива върнато на Савойската династия според точка първа от Парижкият договор, след победата над Наполеон (през 1805 Наполеон анексира града), Виенският конгрес връща Ница на Виктор-Емануил I-ви от Сардиния през 1814. По това време, Гарибалди е на 7 годишна възраст и става поданик на Виктор-Емануел I-ви.

Баща му Джовани Доменико Гарибалди, родом от Киавари, регион Генуа, се заселва в Ница. Той е капитан на търговската флота, братята му са моряци или търговци. Майка му Роза Николета Раймонди е родом от Лоано, в Лигурия. От брака им се раждат шест деца, най-големият син Анжело, след това Джузепе, Мишел и Фелис, също така и две момичета починали в ранна възраст.

Родителите му искали Джузепе да стане адвокат, лекар или свещеник, но него не го тегли учението и предпочита физическите дейности и морският живот, бивайки, както обичал да казва, „повече приятел на забавленията, отколкото на учението“. Един ден се сдобива с малка лодка и отплава за Лигюри с няколко спътника, но е заловен и върнат вкъщи на родителите му. Уроците по италиански и антична история, които получава от своя домашен учител, сеньор Арена, бивш боец от кампаниите на Наполеон, създават в младия Джузепе жив интерес към Древен Рим.

Убеждава баща си да му разреши да следва военоморска кариера и на петнадесет постъпва като юнга, по-късно като матрос, след това на 17 г. се качва на шхунатаCostanza командвана от Анджело Песанте от Санремо заедно с товар портокали. Това му първо пътуване, го отвежда в Одеса, в Черно море и до Таганрог (Русия), в Азовско море заради житния пазар.

На 18 г., през 1825, открива Рим където отива с баща си и товар от вина за поклониците дошли на юбилея на папа Лъв XII. Това пътуване до Рим бива едно откритие, но също и заблуда: папският Рим, студен, покварен е доста различен от този, който си е представял.

През 1827 вдига котва от Ница на борда на бригантината Cortese плаваща за Черно море, но съда е нападнат от гръцки корсари, които го плячкосват, обирайки го до дрехите на моряците. Пътуването продължава и на връщане, през август 1828, Гарибалди се разболява и слиза в Константинопол, където остава до края на 1832, отчасти поради руско-турската война. Присъединява се към италианската общност и преживява преподавайки италански, френски и математика.

През февруари 1832, получава разрешително за капитан втори клас (капитан на търговски съдове) и се качва на бригантината La Clorinde плаваща за Черно море, която пуска котва в Таганрог. След 13 месеца навигация се връща в Ница и още март 1833, заминава за Константинопол. Към екипажа се присъеднияват 13 френски пасажери, последователи на Хенри от Сен-Симон, които ще съзадат общество недалеч от османската столица. Техният командващ е Емил Баро, професор по реторика, който показва „сен-симониенските“ идеи на Гарибалди. Едно изречение в частност го трогва:

« Един мъж, който, ставайки космополит, приема човечеството като родина и предлага своя меч и своята кръв за всички хора, които се борят против тиранията, той е повече от войник; това е герой“

— Изречение на Баро дадено от Гарибалди на Александър Дюма в мемоарите, които написва.

Корабът оставя французите в Константинопол и продължава към Таганрог. В една страноприермница, Гарибалди среща моряк с прякора il Credente („вярващият“), който го запознава с мацинианските идеи на Giovine Italia, за република, национално обединение и независимост. Биографите Джеси Уайт Марио и Джузепе Герцони уточняват, без никаква сигурност, че ставало дума за Джовани Батиста Кюнео от Онеглиа, политически активен имигрант и член на тайното La Giovine Italia (Млада Италия) движение на Джузепе Мацини.

Италианския полуостров е разделен от падането на Римската империя на множество малки независими държави. Френската революция и конституцията на Цисалпинската република след това италианска и Италианско кралство (1805 – 1814) разбуждат национално и републиканско чувство. Раждат се бунтовнически движения такива както през 1820 и 1831. Гарибалди, както много от поколението му, получава първият си опит за национално италианско съзнание.

garibaldi

За Гарибалди, тезите за борбата за обединение на Италия на Джузепе Мацини изглеждат като директното последствие на идеите на Баро, първи етап на изкуплението на всичките „потиснати народи“. Това последно пътуване променя живота на Гарибалди; в мемоарите си пише: „Колумб със сигурност не е изпитал толкова задоволство да открие Америка, колкото изпитах да открия някой, който отговаряше за изкуплението на нашето Отечество“. Официалната историография казва, че Джузепе Гарибалди бил срещнал Джузепе Мацини през 1833 в Марсилия и че се бил присъединил към Giovine Italia (Млада Италия), тайната политическа асоциация на Мацини, чиято цел е да преобрази Италия в единна демократична република. Историкът Алфонсо Скироко отбелязва, че докато Гарибалди е във Вилфраншсюрмер (Villefranche-sur-Mer), през август 1833, Мацини вече е напуснал Марсилия за Женева през юни.

В качеството си на моряк Гарибалди трябва да изкара 5 годишна военна служба в Сардинския флот и така се записва през декември 1833г. Уважавайки традицията, приема за бойно име Cléombrote, герой от Спарта. С приятелите си Едоардо Мютрю и Марко Пе търси да спечели съмишленици за каузата им, обяснявайки я с лекота. Докладвани са на полицията, която ги следи. Мютрю и Гарибалди са преместени на фрегатата Comte de Geneys, 3 февруари, готова да отплава за Бразилия.

11 февруари 1834, трябва да участва в мацинианско бунтовническо движение на корабостроителницата на Генуа; той трябва да придружи военната операция на генерал Раморино в Пиемонт 1-ви февруари 1834 целяща събарянето на кралските особи. Гарибалди слиза от кораба за да се свърже с мацинианците, но неуспехът на бунта в Савоа и предупреждаването на армията и полицията водят до провал на операцията. Гарибалди не се завръща на борда на Comte de Geneys и е смятан за дезертьор. Разпознат като лидер на конспирацията, бива осъден на „срамна смърт“ за неподчинение, също е счетен и като враг на отечеството и държавата.

Така Гарибалди става „бандит“. Първо се укрива в Ница, после прекосява границата за да иде в Марсилия като гост на своя приятел Джузепе Парес. За да избегне подозрения, приема името Жозеф Пане; през юли отплава за Черно море и през март 1835 се намира в Тунис. Гарибалди поддържа връзка с мацинианската асоциация чрез играещия роля кореспондент Луиджи Канеса и през юни 1835 е посветен в Млада Европа, вземайки за бойно име Борел в памет на мъченика на революционната кауза.

Италия става вече недостъпна за него заради смъртната присъда, която го чака и той се насочва към по-далечни хоризонти. Отдава му се възможност, бригантинатаNautonnier която трябва да иде до Рио Де Женейро в Бразилия, 8 септември 1835. Гарибалди се качва на борда от Марсилия под името Джузепе Пане с намерението да разпространи мацинианските идеали. Още повече, Рио включва важно общество от лигуриански моряци, което трябва да позволи незабелязано пристигане.

След наполеонското завладяване на Испания, южно-американските колонии биват въвлечени в процес за независимост, който завършва с победата над Испания. Вице-кралските особи се разделят на серия независими републики между които Кисплатинската провинция, Аржентинската конфедерация, Парагвай. Що се отнася до Бразилия, след инвазията на Португалия от Наполеон, кралското семейство отива на заточение в Рио де Женейро и колонията става кралство. Жуау VI се връща в Лисабон заради либералната революция през 1820 докато неговият син Пиер става регент в Бразилия. През 1822, става император на Бразилия под името Пиер I. Централизираната около суверена политика води до революционни движения и през 1832 е принуден да абдикира в полза на сина си Пиер II.

През 1835 в цяла Южна Америка царува голямо напрежение заради войните за независимост и вътрешните такива.

Между декември 1835 и 1848, Гарибалди прекарва дълъг период на заточение в Южна Америка, отговаряйки на молбите на всички онези, които искат да се борят за независимост със същия ентусиазъм като, че ли ставало дума за отечеството му. Установява се първо в Рио де Женейро, посрещнат от малко италианско общество на заточеници и емигранти. По това време разпространява революционните си чувства сред своите сънародници и поддържа контакт с активистите в Европа, Мацини и неговите кореспонденти Антонио Джиглионе и Луиджи Канеса.

Благодарение на подкрепата на Джузепе Стефано Грондона, става президент на клетката на Giovine Italia на южно-американския континент. Членува също и в масонството Asilo di Vertud.

Giuseppe-Garibaldi-2-e1425491199177

През септември 1835, Бенто Гонсалвес да Силва провежда сепаратистко действие което води до Риограндеска република (1836) провокирайки реакцията на Бразилската империя. Гарибалди се обявява готов за сражения за да защити хуманистичните идеали и 4 май 1837, получава писмо от правителството на Рио Гранди до Сул с даден лиценз за действия против властта на Бразилската империя. Ще се противопостави на империята като корсар със своя кораб, кръстен Mazzini. 11 април 1838, отблъсква батальон на имперската бразилска армия (битката при Galpon de Xarqueada) и взема участие редом с генерал Дави Канабаро в превземането на пристанището на Лагуна, столица на провинция Санта Катарина (25 юли 1839), което улеснява създаването на Катариненската република или Република Юлиана. 15 ноември, имперската армия превзема града и републиканците се завръщат по височините, където се провеждат сражения с повече или по-малко успех. Гарибалди е въвлечен за първи път в изцяло наземно сражение, в близост до Форкилас: той атакува със своите моряци и заставя враговете си да се изтеглят.

По време на този период, има за любовница Мануела де Паула Ферейра, племенница на Бенто Гонсалвес да Силва, която напуска поради различия в социалният статут. През 1839, докато е в Лагуна, среща Ана Мария де Хесус Рибейро, почти достигнала пълнолетие. Ражда се идилия между двамата млади докато Анита е вече омъжена за Манюел Дюранте де Агюиар. Тя напуска Манюел за да следва Джузепе и се венчаят през 1842 след смъртта на първия ѝ съпруг.

От 1836 до 1847 г. Гарибалди взема активно участие в национално-освободителните войни в Латинска Америка. Преди да намери пътя за Бразилия той първо плава до Тунис. В Бразилия Гарибалди взема присърце каузата на Република Рио Гранде до Сул в опита ѝ да се отдели от Бразилия. По време на тази война той среща Анна-Мария Рибейро да Силва (по-известна като Анита). През октомври 1839 г. тя се присъединява към него на борда на кораба му Рио Пардо и участва заедно с Гарибалди в битките при Имбитуба и Лагуна.

През 1841 г. Гарибалди и Анита се преместват в Монтевидео, Уругвай, където Гарибалди работи като търговец и учител. Двамата се женят на следващата (1842) година. Те имат четири деца – Меноти (1840), Росита (1843), Teresita (1845) и Ричоти (1847). След 6 г. се връща в Италия.

Когато Пиемонт обявява война на Австрия, Гарибалди събира отряд доброволци и води военни действия в Алпите. След победата на австрийците се отправя заТоскана, а след това – за Рим, където е избран за депутат в учредителното събрание.

След потушаването на Италианската революция от 1848 – 1849 г. Начело на своя корпус, Гарибалди поема към Венеция, но е обкръжен и разбит. Попада в плен и е затворен в Генуа. Задържането на Гарибалди предизвиква остри протести, което принуждава правителството да го освободи. На 16 септември 1849 г. Гарибалди отплава за Северна Африка. От 1851 г. нататък става капитан на търговски кораб.

През 1860 г. оглавява похода на Хилядата, освободил Юга на Италия, и осигурява победата на Италианската революция от 1859 – 1860 г. Същата година се жени повторно (след като първата му жена е била починала), но бракът се оказва неуспешен.

През 1862 и 1867 г. с въоръжена сила се опитва да освободи Рим от властта на Папата. По време на Френско-пруската война от 1870 – 1871 г. се сражава като доброволец на страната на Франция. През 1880 г., след като успява да анулира брака си, се жени за трети път – за Франческа Ариозино. Умира 2 години по-късно. Погребан е в своята ферма на остров Капрера заедно с последната си съпруга и някои от децата си.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *