Джеймс Дийн – филмовата легенда отишла си прекалено рано

magnifisonz.com /

Джеймс Дийн (на английски: James Dean) е американски актьор, два пъти номиниран за Оскар (след смъртта си), посмъртно награден със Златен глобус, превърнал се в идол на американското кино и получил статут на легенда след ненавременната си смърт. Изиграва само 3 сериозни роли преди смъртта си – във филмите „Бунтовник без кауза“ (Rebel Without a Cause), „На изток от рая“ (East of Eden) и „Гигант“ ( Giant).

Умира в автомобилна катастрофа, карайки с превишена скорост новото си Порше 550 Spyder.

https://www.sundaypost.com/wp-content/uploads/sites/13/2016/09/57ea52aec0b13-e1474975407603.jpg

Повече от 50 години след неговата смърт, интересът към неговата личност продължава. Кръстовището, където намира смъртта си, от 2005 година носи неговото име. Някои негови биографи предполагат, че може би се е самоубил, тъй като приживе е печелил много състезания с леки коли и мотори, а 2 дни преди катастрофата жената, в която е бил лудо влюбен, се жени за друг.

Джеймс израства в Мериън, щата Индиана. Едва 9-годишен е, когато умира майка му. Учи в Калифорнийския университет и шлифова актьорското си майсторство в театралната трупа на Джеймс Уитмор, а по-късно (1951) и в прочутото „Актърс студио” на Лий Страсбърг, където се запознава със своя кумир Марлон Брандо, чийто стил на игра се опитва да усвои. Отначало играе в телевизионни постановки, а по-късно и в спектакъла „Аморалният“ (1954) на Бродуей. Преминава през кастинг за киностудията „Уорнър брадърс“, снима се в три филма и … загива нелепо в автомобилна катастрофа на 30 септември 1955 г.
Трите филма, в които изпълнява главни роли са: „На изток от рая“, „Бунтовник без кауза“ и „Гигант“, но само първият от тях излиза по екраните на САЩ преди трагичната му смърт.

https://www.santamonica.com/wp-content/uploads/2016/09/Rebel-Without-a-Cause.jpg

Във филма на Елия Казан „На изток от рая” (1955) Джеймс Диин се превъплъщава в младеж, опитващ се да спечели уважението и любовта на баща си и да върне майка си, която отдавна е напуснала семейството. Безпрецедентната искреност и емоционалност на героя му, който не е в състояние да приеме грубостта и лицемерието на живота, както и неразбирането на възрастните, оказват силно влияние върху младежката публика през 50-те години и превръщат Дийн в емблема на новото изгубено поколение на Америка.
Номиниран е за „Оскар“, но през 1956-а статуетката получава Ърнест Боргнин за главната роля във филма „Марти”.

https://drugotokino.bg/sites/default/files/EAST.jpg

Вторият филм с Дийн „Бунтовник без кауза“ (1955, реж. Никълъс Рей) също има голям успех и продължава да бъде сред филмите, които не остаряват с времето. Неговото блестящо изпълнение на ролята на Джим Старк е класирано на 43-то място в класацията на сп. „Premiere” на 100-те най-велики актьорски изпълнения, направена през 2006г.

https://drugotokino.bg/sites/default/files/Rebel_without_cause.jpg

В „Гигант“ (1956, реж. Джордж Стивънс) Джеймс Дийн представя великолепно деградацията на своя герой след внезапното забогатяване и пълното му отчуждаване от хората. Трагичният финал разтърсва силно американската аудитория и превръкща Дийн в непомръкваща икона на киното. За изпълнението си в този филм е номиниран отново за „Оскар“, но пак не му дават престижното отличие (макар и посмъртно!). Наградата получава Юл Бринер за ролята си във филма „Кралят и аз”.

https://drugotokino.bg/sites/default/files/GIANT.jpg
За краткия живот на Джеймс Дийн са написани много книги, спомени, изследвания, а хиляди негови поклонници продължават да ходят на поклонение на гроба му в Индиана.

И днес повече от половин век след неговата смърт интересът към личността на този невероятен актьор не намалява. Излязоха някои биографии, според които Джеймс Дийн е бил бисексуален, а за немалка част от хомосексуалистите по света той е класическа гей-икона. Името на Дийн се споменава и в десетки популярни песни – например в репертоара на прочутата група „Eagles” има хит, озаглавен „James Dean”. От септември 2005 г. кръстовището между шосетата 41 и 46 в калифорнийската местност Cholame, където загива актьорът, носи неговото име.

https://mymodernmet.com/wp/wp-content/uploads/archive/shsyUuEUr8Z5Di3eIElz_1082133046.jpeg

През 1976-а е излъчен телевизионният филм „Джеймс Дийн“, заснет по книгата на неговия приятел Дж. Баст. За Дийн са направени още няколко чудесни документални кинобиографии, а знаменитият режисьор Робърт Олтман му посвети своя игрален филм – „Върни се, Джими Дийн“ (1982).

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *