Един италиански феномен в музиката – Ерос Рамацоти

magnifisonz.com /
„Не можеш да убиеш болката, слагайки упойка на сърцето си. Говори с мен, говори ми за себе си, аз ще те слушам!“
Ерос Рамацоти – роден на 28 октомври 1963 година в Рим, 
певец, текстописец, композитор
https://i.pinimg.com/564x/e8/d4/27/e8d427da20d5ecb515f3fd5971ca78c6.jpg
1984 Първо успешно представяне на фестивала „Сан Ремо“
1999 Награда за най-добър интернационален музикант на Echo Awards
https://i.pinimg.com/564x/32/c8/b1/32c8b11f341c550721626e82ef2af9f6.jpg

Биография:

Ерос е роден на 28 октомври 1963 г. в много бедния тогава квартал Чинечита в Рим, където, както казва, „е по-лесно да мечтаеш, отколкото да погледнеш реалността в очите“. „Бях на 5-6 години – разказва италианската поп звезда, – когато участвах като статист в един от филмите на Фелини. Той често обикаляше из квартала. Помня, че трябваше да се правим, че се замеряме със снежни топки в разгара на лятото. А Фелини, за да бъде съпричастен, крачеше наляво-надясно, облечен с балтон и шал. Сигурно е умирал от жега, но се стараеше да преживее сцената и той.“ Киното има основна роля в онези славни лета. Бащата на Ерос оборудва балкона им с прожекционен апарат.

https://i.pinimg.com/564x/58/fc/51/58fc5193b1af64d636396769b6f28abb.jpg

„Татко беше купил киномашина „Супер8“, немска, с колони и усилвател. Ползвахме за екран стената на блока пред нас, защото беше напълно бяла, без тераси. Идеален екран, естествен. Вечер се нареждахме пред нея и си ставаше лятно кино. Вкъщи имахме около двайсетина игрални филма и няколко анимационни. И съседите ни също се подреждаха да гледат от техните балкони или от улицата.“

Като истински италианец Ерос е много запален по музиката. „Чичо ми пееше, баща ми също. Моят дядо Албертино беше голям изпълнител на народни любовни песни.“ Естествено е малкият Рамацоти да кандидатства в Консерваторията, но там не го приемат. Съветват го да взима уроци една година и да опита отново. Семейството му не може да си позволи цената на тези уроци. Баща му го записва в институт за счетоводство в близост до дома им.

https://i.pinimg.com/564x/e4/d4/f2/e4d4f21f0971836e29cc07078cb9acf9.jpg

В продължение на три години Ерос влиза в първия час и след като направят проверката, изчезва, за да се шляе по улиците и да свири на китара. През 1981 г. е големият му пробив. Участва във фестивала за нови гласове в Кастрокаро с песента „Рок 80“, печели го и е забелязан от миланската звукозаписна компания DDD, която му предлага договор. Заминава за Милано и започва да живее в сградата на компанията. Брат му Марко и майка им Рафаела също се преместват при него.

От дете Ерос показва интерес и талант в сферата на музиката. На седем започва да свири на китара. Като тинейджър започва да пише песни с помощта на баща си. Кандидатства в Музикалната консерватория, но не е приет. През 1981 г. участва в Castrocaro Festival с песента „Rock ’80“, която той написва. Не печели конкурса, но стига до финалите и определено печели вниманието на публиката и на присъстващите там музикални продуцент.

„В онези времена – разказва певецът – почти не закусвах. На обяд мама ми даваше сандвич, а за вечеря приготвяше супер неща. Беше добра на всички римски гозби – от шкембе с картофи, до каварма с волска опашка, спагети аматричана. Но най-любимото за мен си остава качамакът. Разстилаше го в тава и отгоре му слагаше сос и агнешки ребърца. Никой никога не успя да се научи да го приготвя като нея. Майка ми беше симпатична жена, голяма чаровница. В последните години от живота си тя трудно се движеше и по-често седеше и гледаше телевизия. Отивах да я видя, поставях глава в скута й и я карах да ме чеше по главата. Отиде си на рождения си ден, без никакъв знак преди това. С полъха на вятъра. Сякаш не искаше да безпокои никого.“

През 1986 г., при третото му участие на фестивала в Сан Ремо, когато го печели за втори път с песента си Adesso Tu, славата му обикаля Европа и света. Следват албуми и световни турнета. „С първите ми дискове животът ми се промени радикално и около мен започнаха да бръмчат много повече момичета“, коментира Ерос. През 1993 г. създава своя собствена издателска компания Radiorama.

https://i.pinimg.com/564x/96/c4/af/96c4af794dc9ecee30aa790cc46f3f23.jpg

През 1995 г. след концерт в Милано в една дискотека се запознава с Мишел Хунцикер. Тя танцува в запазения дансинг за випове. Ерос я спасява от охраната, която настоява Мишел да напусне дансинга. Негов приятел му я представя. По-късно същата вечер се срещат за втори път в друг клуб, разменят телефонни номера. И след месец започват да се чуват редовно. На 5 декември 1996 г. в Лугано се ражда дъщеря им Аурора Софи. Двамата имат много успешни кариери и са считани за перфектната двойка. Женят се през 1998 г., развеждат през 2002-ра.След време в биографията си „Заклевам се“ (на български от ИК „Сиела“) Ерос споделя: „Една вечер след скандал излязох от вкъщи. Направих една обиколка, за да се успокоя и след няколко минути се прибрах, за да се сдобрим. На вратата чух, че Мишел казва на майка си: „Сега като ме изостави, какво ще правя, за да съм на корицата на „Вог“?“

https://i.pinimg.com/564x/69/5d/45/695d45ea38d2777258e22c3dc32e4d87.jpg

Дали усещането, че съпругата му вижда в него най-вече ракета носител на собствената си кариера, не е преляло чашата на търпението на подозрителния Скорпион Ерос? В съда между двамата се разгарят горещи спорове и обвинения. Таблоидите щастливо раздухват всичко. Тъжно време за поп звездата. Тогава Ерос не може и да подозира сегашното си щастие. Трябва да минат девет години, за да срещне Марика и да реализира успешно в живота си и двете най-важни за него неща – музиката и любовта.

https://i.pinimg.com/564x/9c/11/d4/9c11d4303192a041f2fec48c3e9a1f1f.jpg

Любопитно за Ерос

– Негови идоли са Пол Нюман и Джеймс Дийн.
– Втората му страст след музиката е футболът. Запален е още от дете. Играе благотворително в националния отбор на италианските певци, за който е отбелязал 170 гола досега.
– Най-известните му дуети са с Патси Кенсит, Тина Търнър, Шер, Анастейша.
– Пял е с Джо Кокър, Адриано Челентано и Лучано Павароти, Род Стюарт, Елтън Джон, Шерил Кроу.
– Напоследък харесва музиката и текстовете на Лана дел Рей и Muse.
– Любимата му песен е тази, която ще напише утре.

През 1998 г. сключва брак с Мишел Хунцингер – модел от Швейцария. През 1996 г. се ражда дъщеря им Аурора Софи. През 2002 г. Ерос и Мишел се развеждат.

Facebook Comments Box

4 thoughts on “Един италиански феномен в музиката – Ерос Рамацоти”

  1. Ерос е феномен, велик певец и голям чаровник. Ще бъде прекрасно, ако със статия почетем феноменалния Тоше Проески, който беше обединител на нациите на Балканите, изграждаше мостове между различните държави, имаше божествен глас, пееше опера прекрасно и беше човек с главно Ч. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света, спечелил е наградата на Майка Тереза за благотворителност. Той беше явление

  2. Ерос е велик. Ще ви бъда много благодарна, ако напишете статия в памет на феноменалния Тоше Проески, който беше обединител на различните нации на Балканите, той е най-младият посланик на УНИЦЕФ в света, спечелил е наградата на Майка Тереза за благотворителност, имаше ангелски, божествен глас и пееше опера прекрасно.

  3. Твърдите, че сте медия, която не налага цензура. Надявам се да публикувате коментара ми, ако спазвате свободата на словото и правото на лично мнение.
    Никога не съм харесвала Ерос, нито гласа му, нито песните му. Гласът му е жабешки, както един познат казва, звучи все едно е глътнал камъни, които са му заседнали в гърлото. На моменти направо се напъва и грачи. Няма ангелски, божествен глас като Павароти, Фреди Меркюри, Тоше Проески, Шабан Шаулич, Елтън Джон, Васил Найденов, Емил Димитров, Георги Христов…

  4. Това, че не публикувате коментари показва, че не зачитате свободата на словото. За мен е посредствен, с груб глас и жабешки тембър, и, както един познат казва, звучи сякаш е глътнал камъни, които са му заседнали в гърлото. И стига с тоя грачещ Ерос, има много по-качествени певци и личности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *