Отиде си кралицата на соул музиката Арета Франклин

magnifisonz.com /

„Най-добрите хора в моя живот винаги са се оказвали тези, които при първа среща си мислиш: „Господи, какъв е този луд?!““

„Винаги съм била уверена в това, че който ме вземе за жена, ще получи най-добрата жена на Земята.“

„Моето любимо място в Библията? Живей и дай на другите да живеят. Зная, че в Библията това го няма, но това е моят главен принцип, по който трябва да се живее.“

„Най-подходящият момент за това, да се направи нещо е сега.“

Кралицата на соул музиката Арета Франклин, известна с неподражаемия си стил и хитове като „Think“ и култовата й песен „Respect„, си отиде от този свят на 76-годишна възраст. Певицата бе тежко болна. Преди дни семейството ѝ призова почитателите ѝ да се молят за нея.

Арета Франклин
Aretha Franklin
американска певица
alt=През 1967 година Починала 16.08.2018

Родена
25 март 1942 г.
Мемфис, САЩ
Починала
16 август 2018 г. (76 г.)
Музикална кариера
Стил Соул, джаз, поп, ритъм енд блус, госпъл
Инструменти Вокали, пиано

Арета Франклин  е американска певица, пианистка и композитор, призната за една от основните фигури в соул музиката.Работи също и в стилове джаз и ритъм енд блус, както и в традиционния негърски госпъл. Наричат я The Queen Of Soul или Lady Soul. В репертоара ѝ има многобройни дуети съвместно с изпълнители като Луис Армстронг, Лучано Павароти, Джордж Майкъл, Ани Ленъкс и др.

Родена е на 25 март 1942 г. Започва кариерата си още като дете, когато е певица на госпъл при баща си, пасторът Си Ел Франклин. През 1960 г., когато е на 18, предприема светска кариера, записвайки за Кълъмбия Рекърдс със скромен успех. Подписва с Атлантик Рекърдс през 1967 г. и постига комерсиално уважение и успех с песни като Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, и Think. Тези хитове и други помагат да получи титлата Кралицата на соула до края на 60-те.

Франклин накрая записва общо 88 сингъли, които намират място в класациите на Билборд, включително 77 постъпления в Хот 100 и 22 номер-едно ритъм енд блус сингъла, превръщайки се в най-успешната жена творец в историята на класацията. Франклин също така записва успешни албуми като I Never Loved a Man the Way I Love You, Lady Soul, Young, Gifted & Black и Amazing Grace, преди да се натъкне на проблеми със звукозаписната си компания в средата на 70-те. Баща ѝ е застрелян през 1979 и Франклин напуска Атлантик, подписвайки с Ариста Рекърдс. Намира поле за изява също в киното, като се снима в музикалния филм „Блус Брадърс“ („The Blues Brothers“, 1980). През 1998 г. пее оперната ария Nessun Dorma на наградите Грами, като заменя Лучано Павароти. По-късно с. г. тя записва последния си Топ 40 хит с A Rose Is Still a Rose.

https://www.youtube.com/watch?v=EbT13dznkOM

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *