Една приказна италианска любов – Адриано Челентано и Клаудия Мори

magnifisonz.com /

https://i.pinimg.com/564x/60/a9/d2/60a9d25381369c6f0529c5139988265c.jpg

През лятото на 2014 година легендарният италиански актьор и музикант Адриано Челентано и съпругата му Клаудия Мори отпразнуваха своята златна сватба – 50 години заедно в законен съюз, резултат от който са три деца – Росита, Джакомо и Росалинда, станала известна на широката публика след участието си в драмата „Страстите Христови“ на Мел Гибсън. По-рано тази година Челентано, който е най-продаваният италиански певец на всички времена, навърши 80 години. Клаудия – също като него изпълнителка и актриса, участвала в няколко от режисьорските му проекти – навърши 74. Известността и славата на Челентано и Мори са съизмерими с тези на най-успелите им колеги в Холивуд, но едно нещо ги отличава от повечето звездни двойки, а и не само.

https://magnifisonz.com/wp-content/uploads/2016/06/adriano-celentano-claudia-mori-13.jpg
При все всички превратности на съдбата и непостоянната, фриволна природа на артиста, каквито са и двамата съпрузи, Челентано и Мори са заедно вече 50 години! Една половинвековна любовна история, започнала през 1963 година на снимачната площадка на комедията Uno strano tipo, която заслужава да бъде разказана, а защо не и екранизирана в жанра на романтичната комедия…
Когато се срещат за първи път, докато снимат Uno strano tipo, в който Челентано изпълнява главната роля (едновременно на самия себе си, вече абсолютна звезда на музикалната сцена, и на обикновен жител на малко градче, който прилича дотолкова на Челентано, че е използван като негов дубльор-имитатор), взискателната италианка не остава кой знае колко впечатлена от бъдещия си съпруг, считайки сценичния му имидж за твърде скандален.

9bf732d7a8

adriano-celentano-claudia-mori-3

Челентано обаче остава пленен от 20-годишната по това време актриса, изявяваща се предимно в кино мюзикъли, въпреки че по това време има връзка с друга жена – Милена Канту – която скоро изоставя. Той всячески се опитва да спечели благоразположението и предизвика интерес от страна на Клаудия, сблъсквайки се е непоколебимия й отказ да пренебрегне скрупулите си и да свали гарда пред обожавания от жените актьор.
Точно тя обаче става причината за инцидент, който я принуждава да му обърне по-специално внимание. Докато са в един от снимачните павилиони, поради невнимание от нейна страна става късо съединение, стъкленият покрив на постройката се взривява и парченца от него издраскват лицето на Челентано. Притеснена, Клаудия засипва Адриано с извинения и се съгласява да пият кафе заедно. Само час по-късно двамата вече се целуват страстно в гримьорната.

Но и след случилото се италианската красавица продължава да спазва дистанция, тъй като все така се придържа към първоначалното се убеждение, че Челентано е ненадежден. След края на снимките на филма Адриано успява да склони Клаудия да дойде на негов концерт, давайки й билет за първия ред. На финала на шоуто той изпълнява романтична балада, след която се обръща персонално към Мори пред очите на цялата публика, за да й се обясни в любов. Това полага началото на тяхното невероятно пътешествие, продължаващо до ден днешен.

Адриано Челентано и Клаудия Мори сключват брак на 14 юли 1964 година в 3 часа сутринта, за да се изплъзнат на папараците, преследващите ги на всяка крачка, като дори успяват да се скарат, тъй като тя не харесва вратовръзката, която той си е сложил. Година по-късно се ражда най-голямото от трите им деца.

adriano-celentano-claudia-mori-16
Челентано е живо доказателство за правилото, че артистите, постигнали така желаните слава и известност, имат труден характер, поради което и Мори мъдро решава да пожертва кариерата си в името на брака им. Тя не само го прави баща на три деца, но става негова морална опора и в живота, и в творчеството му. Тя се нагърбва с ролята на негов мениджър и импресарио, и заема ръководния пост в семейната звукозаписна компания Clan Celentano, която двамата основават, за да престанат да хабят нерви и време в пререкания с продуценти и издатели.

През годините Клаудия влага неизтощима енергия в това да организира и съблюдава ангажиментите му, като не веднъж му помага и да преодолее тежки душевни кризи.
Веднъж до местните фоторепортери достига мълвата, че недалеч от железопътната линия на Брианца Челентано е легнал върху релсите, възнамерявайки да се самоубие. Те се стичат на гарата незабавно, но по същото време там идва и Клаудия, която започва да го гълчи и умолява да стане от релсите. Настояването й е чуто в последния възможен момент, когато влакът вече се чува и вижда съвсем близо. Челентано се надига и двамата се помиряват пред обективите на репортерите, в чиито архиви до днес се пазят документалните кадри от случката.
Друга зрелищна сцена се разиграва покрай подготовката му за снимките на филм, в който Челентано трябва да танцува. Актьорът решава да репетира директно на мястото на снимките – в най-оживената част на града, при което, както може да се предположи, се превръща в абсолютна атракция, ставайки причина за многобройни задръствания и леки пътнотранспортни произшествия. Също така очаквано премиерата на филма преминава при оглушителен успех, без на продуцентите изобщо да им се налага да отделят бюджет за реклама.

Клаудия Мори изиграва роля и за победата на Челентано на Сан-Ремо през 1970 година, излизайки с него на сцената (всъщност първото място в това издание на песенния конкурс е присъдено на тях двамата (Adriano Celentano e Claudia Mori). Тя изпълнява беквокалите на песента Chi non lavora non fa l’amore – един от най-известните шлагери на Челентано, като през цялото време го гледа в очите и държи за ръката. През цялото следващо десетилетие Сан-Ремо остава във владение на един единствен изпълнител – Адриано Челентано, който има и едно второ, и едно трето място в Сан-Ремо, но от издания, предхождащи това от 1970 година (с песните 24 mila baci и Canzone).

adriano-celentano-claudia-mori-11

Едно от най-големите сътресения в брака на Челентано и Мори настъпва по време на снимките на лентата Il Bisbetico Domato (Укротяването на опърничавата) от 1980 година, в която Челентано си партнира с Орнела Мути. Двамата започват бурна авантюра, заради която Мути се развежда със съпруга си – актьора Алесио Орано, очаквайки същото от Адриано.

Челентано подготвя всички необходими за развода му с Клаудия документи, но в последния момент ревизира решението си и решава да остане при нея. Клаудия търпеливо чака завръщането му, повтаряйки едно и също във всяко интервю: „Това е само една случайна изневяра – при всички случаи не дава основателен повод за развод. Тя може и трябва да бъде простена. За мъжете тези забежки са нещо естествено – също както автомобилният механик не може да остане равнодушен, когато види нова кола“. В крайна сметка търпението й е възнаградено. Адриано се връща при нея и публично се извинява на жена си и децата им за постъпката си.

adriano-celentano-claudia-mori-12

Днес семейство Челентано живее в уютна вила, намираща се на около 100 километра от Милано. До входа се издига статуя на Клаудия Мори, поставена насред красив фонтан. Звездната двойка страни от светската суматоха и прекомерното внимание, водейки почти отшелнически живот. Клаудия все така е влюбена в своя съпруг по същата причина, която е изрекла преди много, много години: „Никога не съм срещала по-интересен човек от Челентано“

adriano-celentano-claudia-mori-4adriano-celentano-claudia-mori-17

Между тези две фотографии са изминали 50 години – половин век, през който любовта между този мъж и тази жена не само не е намаляла, а напротив…

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *