Михаил Лабковски – Как разклатените нерви най-често рушат нашите връзки

magnifisonz.com /

Популярният руски психолог Михаил Лабковски разкри какво искат жените и какво мъжете от една връзка. Както и какво се крие зад фасадата на хората, които не искат или не умеят да създават трайни връзки.

Ролята на отношенията в живота на човек

Съществува популярна идея, че отношенията са неотменна част от нашия живот, защото по природа ние сме социални същества. В училище са ни учили, че потребността от това да имаме отношения, е генетически заложена. А различията, като нуждата от самота и отшелничеството, често са обявявани за неадекватни състояния. Чували сте и познатото:

„Колкото повече опознавам хората, толкова повече обичам животните”.

Но накратко – при здравите, психически стабилни хора, има желание за създаване на отношения.

Здравите хора създават отношения, в които е вложен определен смисъл. Докато при невротиците, отношенията на всички нива имат силно преувеличена роля, свързана с болезнени теми – липса на родители в детството, хладни отношения у дома и т.н.

Много жени смятат, че отношенията – те са единственото важно нещо на тоя свят. Себереализация, кариера, пари – всичко това е безсмислено или придобива значение само ако липсват отношения. Заради това, че мнозина в детството си са страдали от липсата на родителска грижа, днес те имат хипертрофирало.

тношение към отношенията. Те са обладани от натрапчива идея – непременно да имат някого до себе си.

Мъжете, за разлика от жените, имат по-различни приоритети – добра работа, стремеж към печелене на пари и други жизнени цели. Ако човек принципно не е имал проблемни отношения с родителите си, отношенията играят второстепенна роля. На първо място стои себереализацията.

Какво се крие зад желанието да имаме човек до себе си

Встъпвайки в отношения, подсъзнателно хората искат да получат пари, грижа, внимание, покрив над главата – при това, без да правят нищо. Всъщност всичко това няма никаква стойност – преобладават само чувства, емоции, преживявания. Копнеейки за отношения, невротиците искат да се върнат в детството и да преживеят отново изпитаните тогава усещания.

Здравите хора търсят единствено взаимна любов, затова те нямат проблеми да създадат отношения.

Много жени задават въпроса, къде да си намерят мъж. Когато човек е отворен и готов за връзка, способността да живее заедно с някого, създава самите отношения. Някои жени съвсем не са наясно какво точно търсят в отношенията с мъжете, на тях им е нужен сляп, глух и ням капитан за далечно плаване, защото много от тях никога в детството си не са имали здрави отношения с баща си или са имали лоши отношения с майка си.

Залогът за щастлив семеен живот не е в компромисите, а в стабилната психика.

Единствено в този случай, един и същи човек може да бъде обичан цял живот. Ако психиката е нестабилна, може да разлюбиш след минути, или просто нещо в партньора да почне неудържимо да те дразни. С времето това довежда до развод.

За проблемите на нездравите отношения

При невротиците може да има много причини за липса на отношения. Една от тях– те просто не са готови, макар сами да не проумяват това. Те се страхуват от новото: „Не се срещам с непознати”, притесняват се от секса:„Не правя секс без любов, а теб не те обичам”, имали са болезнени отношения:„Страхувам се от нови връзки”.

Дори да им се случи да се впуснат в нова връзка, скоро мнозина от тях се разделят, защото са открили недостатъци у партньора си. Търсенето на недостатъци е охранителна функция в психиката на човек, който се бои от партньорски отношения. Всъщност, това е неспособността да създаваш такива. Но е много трудно да извадиш признание от хората, че не са готови на подобна крачка. По-лесно е да чуете:

„Просто не съм срещнала моя човек”.

Детските преживявания на някои жени са били наситени със страдания и самосъжаление. Мъжете, които ги обичат днес, които желаят да се грижат за тях и да ги направят щастливи, не могат да им осигурят подобни усещания. Такава жена не се нуждае от любов и грижа, а иска постоянно да живее в състояние на несигурност.

Такива хора не могат да имат здрави отношения, това се отнася и за онези с тежко семейно наследство. Някои мъже отбягват любвеобилните жени, които демонстрират преданост и грижовност, защото са белязани от спомена за студената си майка и факта, че никога в детството си не са сядали на масата за семеен обяд.

Доколко е важно за отношенията равностойното социално положение

Ще дам няколко примера: Жан Жак-Русо си направил експеримент като се оженил за неграмотна селянка и той свършил с факта, че тя си намерила любовник и го зарязала. Известната манекенка Наталия Водянова наскоро беше попитана, дали би се омъжила за стругар. И тя отвърна: „Разбира се! Само кажете, къде ще го срещна!?”. Считам, че общите интереси играят много важна роля. На стадия на влюбването няма различия – човек не се замисля много-много що за човек е партньорът му, какво работи, какви са интересите му. После обаче настъпва прехода от симпатията към перспективата, от детството към зрелия живот.

Ако и двамата партньори са невротици

Милиони хора по света живеят в невротични отношения. Много от тях още от самото си раждане са живели в такива тежки и лоши условия, че сега ги считат за нещо естествено. Те не се чувстват невротици, дори напротив. За съжаление, болшинството хора са привикнали да страдат и им се струва, че това е нормално.

Нашата литература, кино, театър и музика, цялата ни култура спомага за това. Ярки представители са Толстой и Достоевски. Първият постоянно се занимавал с жена си, а с децата си общувал чак като станели на 20 години. Демонстрирал, че дружи със селяните, занимавал се с демагогия и абсолютно не съответствал на това, за което пишел. Но се борел сам със себе си. Вторият пък, крадял бижутата на жена си и ги проигравал на карти. Животът не е такъв, какъвто са го описали Толстой и Достоевски, макар и двамата да пишат гениално. Идеята за страданието е типично руска черта.

Огромна роля играе и православието, което култивира страданието. Повечето хора се мъчат и умират, така и не познали чувството на щастие. Здравият човек винаги избира себе си и своето щастие, а невротикът – емоциите и отношенията. Това е разликата между тях.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *