Джордж Лукас на 74 години. „Не можеш да направиш нещо, ако не си го представиш.“

 

magnifisonz.com /

https://i.pinimg.com/564x/43/8b/d6/438bd6d5d9ec12826b96a04ad229d8f6.jpg

„В света, в който живеем, в тази система, която сме създали сами за себе си – тази голяма индустрия, не бива да се губят пари. Работата е в това, че се налага да се снима определен вид кино. И аз винаги съм казвал, още по времето на Съветския съюз – на всеки, който ме попита: „Как, нима не сте доволни, че живеете в Америка?“ А аз отговарях, че познавам много руски режисьори, които разполагат с далеч повече свобода от мен. Единствената им грижа бе да внимават повече, когато критикуват правителството. А иначе можеха да правят всичко, което си поискат“ Джордж Лукас

Джордж Лукас –  един от най-независимите и успешни режисьори и продуценти в американската филмова индустрия, с богатство, оценявано на общо 3.6 милиарда американски долара.

Неговата кино епопея „Междузвездни войни” прави истинска визуална революция в киното. От момента на пускането на първа част минават повече от тридесет години, но и до днес армията на поклонниците на тази култова лента не намалява.

Идеята да заснеме филм за благородните хора и да изведе на преден план толерантните джедай от Далечната галактика хрумнала на Лукас още в колежа. По това време той се интересувал от състезания с коли и може би е щял да стане пилот на спортен автомобил, ако не е претърпял катастрофа, заради която прекарва в болница няколко месеца. Именно тогава, носейки болничния халат, на Лукас започват да му хрумват идеи за фантастични филми.

https://i.pinimg.com/564x/3e/58/1b/3e581b97f0777647c1829340a75d5737.jpg

След като завършва колеж, той вече твърдо бил решил да стане режисьор. Първият филм, който носи известност на младия режисьор няма нищо общо с фантастиката. През 1973 г. Лукас прави носталгичната лента „Американски графити” – за началото на 60-те години – своята собствена младост. Критиката смята този филм за „изключително искрен”, а резултатът от работата на младия режисьор са пет номинации за „Оскар”, включително за „Най-добър филм”, „Най-добър режисьор” и „Най-оригинален сценарий” и наградата „Златен глобус като „Най-добър филм“ в жанровете мюзикъл/комедия.

След успеха на „Американски графити” започват да валят многобройни предложения от кино студия. Лукас обаче не се възползва от тях, а започва да пише сценарий за филм, който е замислил още в колежа.

В работата му над „Междузвездни войни” много му помага творчеството на Акира Куросава и по-специално филмът с Тоширо Мифуне „Три злодея в тайната крепост”. А за създаването на най-популярния герой Йода се вдъхновил от собствената си котка.

https://i.pinimg.com/564x/68/ff/61/68ff612a74e076cbf23fcc9e6f589f78.jpg

Готовият сценарий на „Междузвездни войни” не се харесал на водещите холивудски студия. Продуцентите не разбирали как зрителите ще се заинтересуват от история за джедаи, които се покланят на Силата и воюват против преминалите на „тъмната страна” сити.

В края на краищата сценарият бил одобрен от „20th Century Fox,” която му определя бюджет, равен на телевизионна постановка. На кастинг били повикани „най-евтините” актьори. Между тях се оказал никому неизвестният тогава Харисън Форд.

Филмът с дългото име „Междузвездни войни. Епизод ІV. Нова надежда” излиза на екран през 1977 г., като предизвиква небивал успех, преди всичко, разбира се, касов. При бюджет 11 млн. долара, „Междузвездни войни” събрал 513 млн. долара. Освен това филмът веднага получил шест златни статуетки на американската кино академия.

Увлечението на „Междузвездни войни” обхваща милиони хора по цялата планета. Много любители даже извличат от филма философско и религиозно учение, което започват да наричат „Джедаизъм”.  Днес привържениците на „Джедаизма” в англо говорящите страни са повече от половин милион души (в Англия са около 390 хиляди души, а в Шотландия – 14 хиляди).

През миналата година във Великобритания е основана Британска църква на джедаите. Съвременните „джедаи” се занимават с медитация и усъвършенстват уменията си с меч. Бюрото по национална статистика на страната сочи, че всички последователи на „Джедаизма” са атеисти, а хората, равнодушни към „Междузвездните войни” – странни типове, които развличат публиката със своите мечове.

https://i.pinimg.com/564x/ca/96/43/ca96434bda2d7f1cc00cd701164acdae.jpg

Любовта към „Междузвездните войни” понякога води до олтара. В Англия неотдавна се състояла сватбата на 41-годишния Дънкан Томас и 39-годишната Сами Гардинер, чийто чувства пламват на базата на взаимното увлечение по творбата на Лукас. Бракосъчетанието се състояло в обстановка, напълно съответстваща на кино епопеята, пише „Дейли Телеграф”. Сватбата била много необичайна, а младоженците и най-близките им хора били костюмирани като герои от филма.

Освен със сагата „Междузвездни войни“ Джордж Лукас печели известност и с поредицата „Индиана Джоунс“, който прави в сътрудничество със своя приятел Стивън Спилбърг. Изглежда в случай с Дожрдж Лукас е вярна поговорката „Ако много даваш, много ще пожънеш“. Изтощителните снимки, работата с капризните актьори, реализацията на новаторските идеи струват много сили на легендарния холивудски режисьор. Но с сигурност можем да кажем, че любовта на зрителите са най-добрата награда за мастития режисьор. Освен това 3-милиардното състояние, което Джордж Лукас има, е „скромен бонус” за неговия изморителен труд.

Кинаджията си признава още, че съвременната култура го хвърля в недоумение. Например той бил силно смутен от популярността на интернет платформи като YouTube.

„И през ум не ми е минавало, че хората ще гледат по цели дни разни щуреещи котенца“, споделя режисьорът.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *