Гай Цилний Меценат – ценител на изкуството и страстен бонвиван

magnifisonz.com /

Гай Цилний Меценат (на латински: Gaius Cilnius Maecenas) е доверен приятел и политически съветник на римския император Октавиан Август. Патрон на така наречената нова генерация от „Августовски поети“. Името му става пословично за богат покровител на изкуствата.

Меценат произхожда от древния етруски род Цилнии (Cilnii). Роден е, както се предполага някъде около 70 пр.н.е.. По рождение принадлежи към съсловието на конниците. Убеден от нуждата от монархическо управление на Рим, в лицето на Октавиан вижда идеалния управител. По време на гражданската война Меценат застава на страната на Октавиан и често изпълнява важни поръчения.

Думата “меценат” днес се е превърнала в нарицателно. Така наричаме хората, които се занимават с благотворителност, подкрепяйки материално науката и изкуството. Но малцина знаят, че нарицателното “меценат” води началото си от името на един знатен римлянин. Защото първият в историята меценат е… 

Гай Цилний Меценат
римски политик
Гай Цилний Меценат 
Роден: 15 април 68 г. пр.н.е.

Арециум, Римска република
Починал: 8 г. пр.н.е. (61 г.)

Римска империя

Гай Цилний Меценат, патриций от античен Рим. Ражда се между 74–64 година пр.н.е. Според една от версиите, точната дата е 13 април 70 г. пр.н.е. Произлиза от богат аристократичен род, принадлежащ към конническото съсловие в римското общество.  Гай Цилний живее във времена, когато римската република излиза от една криза, само за да влезе в нова. Вероятно това формира у него привързаността към монархията.

Още в младежките му години съдбата го среща с бъдещия силен човек на трансформиращия се Рим – Гай Юлий Октавиан. За пръв път в историята името му се споменава през 40 г. пр.н.е., когато Октавиан го „наема“, за да уреди подробностите по сватбата му с първата му съпруга – Скрибония. Меценат, заедно с Марк Випсаний Агрипа, се превръщат в двамата най-близки до Август, незаменими в делата, които първият римски император се е заел да извърши. Благодарение на дарбата си да решава с лекота проблеми, с които императорът се сблъсква (помага да се успокояват народните вълнения, в разкриването на заговори, умее да намира общ език с опонентите), Меценат се превръща във втората по власт личност в държавата, като едновременно с това никога не е заемал формално някаква дръжавна длъжност.  Често, когато се налага да напуска Рим, Август оставя управлението в ръцете на приятеля и съмишленик Гай Меценат.

Аудиториумът, построен от Меценат на хълма Есквилин

Любопитното е, че Гай Цилний никога не проявява малодушие пред Август. Винаги излага своята гледна точка, дори тя да е диаметрално противоположна на мнението на императора. Още по-любопитно е, че Меценат успява неведнъж да убеди Октавиан в правотата си, без да се церемонии в изказванията си; успява дори да укроти гневните изблици на августейшия гняв, нещо, от което огромната част знатни римляни дори и не смеят да си помислят да сторят. Историята разказва, че веднъж, благодарение на Меценат, Август не подписва смъртни присъди, след като Гай Цилний го спира с думите: “Не ти ли стига, касапино!”.


Дори когато Меценат разкрива заговор срещу властта, в който участва братът на съпругата му и Гай Цилний го предупреждава за възможните репресии, императорът нито се ядосва, нито го лишава от приятелството си – задоволява се само с това, да го отстрани от участие в държавните дела. Вероятно му е импонирала откровеността на Меценат и това, че не се притеснявал да казва истината “право в очите”.

Самият Меценат е страстен ценител на изкуството. При разкопките на разкошния дом, в който живее на Есквилинския хълм, са открити огромен брой културни ценности. Меценат сам се пробва като поет, а любовта му към изкуствата не се изразява само в колекционирането на изящни предмети – основава литературна школа, в която цари атмосфера на добронамереност и благородство.

Вилата на Меценат в Тиволи

Благодарение на тънкия му усет към талантливите хора, в школата му се събират най-прочутите за времето си поети. Там са Вергилий, Хораций и много други талантливи творци, които – за да се отблагодарят – възпяват в творбите си Меценат. Той от своя страна се отнася към тях като “баща”, като се опитва по всякакъв начин да ги подкрепя и защитава, а не рядко и да проявява огромна щедрост.

Казват, че на смъртния си одър, Меценат помолил Август да поеме опеката над Хораций.

Гай Цилний Меценат почива през октомври 8 г. пр.н.е. А името му днес се е превърнало в нарицателно за онова, с което Меценат се прославя приживе – покровителството на таланта.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *