Напусна ни Тончо Русев. Сърцето всеки жребий заслужава, но не забрава, ах, но не забрава

magnifisonz.com /

Почина големият български композитор Тончо Русев.

Тончо Русев оставя диря в българската естрадна музика. В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов и Веселин Маринов.

Тончо Русев е български музикант, много известен и продуктивен композитор, който е създал повече от 1000 песни. Неговите песни се превръщат в шлагери в българската поп музика.

Тончо Русев
Тончо Русев в БНР, 2011 г.

Тончо Русев в БНР, 2011 г.
Информация
Роден
Тончо Русев Тончев
20 април 1932 г.
Бургас, Царство България
Починал
10 април 2018 г. (на 85 г.)
София, България
Стил поп
Инструменти тромпет
Музикален издател Балкантон, Мега Музика, Стефкос Мюзик, БГ Музик Къмпани
 
Членове Биг-бенд на БНР, оркестър „Балкантон“, оркестър „Спектър“

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в гр. Бургас, в семейството на локомотивния машинист Руси Тончев и служителката в българските държавни железници Тодорка Русева. Баща му свири на акордеон и мандолина. След като установява музикалните наклонности в сина си в училищния оркестър, той продава часовника си, за да му купи тромпет. Още от детството си младият Тончо заедно с брат си Иван е дълбоко впечатлен от морето, което той по-късно пресъздава в своите песни.

След като завършва гимназия, постъпва в завод „Червено знаме“ като шлосер, където създава една работническа духова група от 60 човека. По същото време той взима уроци по тромпет от солиста на бургаската филхармония Димитър Ганев. Докато се готви да следва индустриална химия, е чут от едни от най-добрите музиканти в Бургас, които го убеждават, след продължителни разговори, да кандидатства в музикалната академия.

Тончо Русев завършва Музикалната академия, специалност „Тромпет“, в класа на професор Кърпаров през 1955 г. Работи като оркестрант в симфоничните оркестри на Бургас, Перник и Софийската опера.

  • През 1957 г. e един от основателите на оркестъра на Сатиричния театър.
  • През 1960 г. е в първия състав на Биг-бенда на Българското национално радио.
  • През 1962 г. основава заедно с Димитър Ганев, Морис Аладжем и др. оркестър „Балкантон“, в който свири до 1972 г.
  • През сезона 1972-73 г. ръководи отдел „Естрада“ към Концертна дирекция.
  • През 1974 г. създава заедно с Иван Кутиков оркестър „Спектър“ към металургичния комбинат Кремиковци и става негов главен художествен ръководител. С този оркестър е записан целият албум „Тайна“ на Мустафа Чаушев през 1979 г. в „Балкантон“.
  • От 1980 до 1985 г. е директор на дирекция „Българска естрада“.
  • В началото на 90-те работи като музикален продуцент на фирма „Мега музика”.
  • От 1996 г. е на свободна практика.

В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и др. Неговите песни се изпълняват с успех и от чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев, Борис Христов.

Член е на Съюза на българските композитори (СБК). Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикли и филмова музика („Юлия Вревская“, „Петимата от РМС“, „Тайфуни с нежни имена“).

https://www.youtube.com/watch?v=uVGlRP3p1KI

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *