Владимир Набоков – Писателят трябва да има прецизността на поет и въображението на учен

magnifisonz.com /

Владимир Владимирович Набоков (22 април 1899 — 2 юли 1977) е руски писател, поет, колекционер на пеперуди и любител на шаха. 20 години от живота си прекарва в САЩ. Голяма част от произведенията си (включително най-известните) Набоков пише на английски.

nabokov-3

Цитати и биография :

„Не спирай да мислиш, не прекъсвай писъка, освободи възторга на живота“.

„Не се ядосвай на дъжда. Той просто не знае как да вали нагоре“.

Да знаеш, че имаш нещо хубаво да четеш преди лягане, е сред най-хубавите усещания“.

„Разбиването на една вълна не може да обясни цялото море“.

„Любопитството е неподчинение в най-чистата му форма“.

„Писателят трябва да има прецизността на поет и въображението на учен“.

„Съществуването е поредица от бележки под линия в един обширен, неясен и недовършен шедьовър“.

„Мисля като гений, пиша като признат автор и говоря като дете“.

„Едно произведение на изкуството не означава нищо за обществото. То е важно за личността“.

„Лолита“ е известна, а не аз. Аз съм един скрит романист с име, което не може да се произнесе“.

„Самотата като сутация може да се поправи. Но като душевно състояние е неизлечима болест“.

„Човек е винаги у дома в своето минало“.

„Най-важната задача на писателя е да помогне на главния герой да се качи на дърво. След като вече се е качил, започваме да го замеряме с камъни“.

„Всички религии са базирани на остаряла терминология“.

„Удоволствието от писането е свързано с удоволствието от четенето“.

„Литературата не е родена в деня, в който едно момче е изтичало, викайки «Вълк! Вълк!» от неандерталската гора, гонено по петите от големия сив вълк: литературата се ражда в деня, когато момчето е изтичало, викайки «Вълк! Вълк!», а след него е нямало никакъв вълк.“

„Аз съм американски писател, роден в Русия, получил образование в Англия, където изучавах френска литература, преди да се преселя в Германия на 15 години….Главата ми говори на английски, сърцето ми-на руски и ухото ми-на френски.“

nabokov

Набоков е роден в Санкт Петербург в богато и влиятелно аристократично семейство. Дядо му е билминистър на правосъдието в Русия. Баща му, криминологът Владимир Дмитриевич Набоков, се е занимавал също с издателска дейност и политика. Майка му е Елена Ивановна (по баща Рукавишникова). Набоков има двама братя и две сестри.

Детството и юношеските си години прекарва в Санкт Петербург, където през 1916 г. издава и първата систихотворна сбирка. За да избегне Руската революция, през 1917 г. семейството му бяга в Ялта наКримския полуостров. Макар оттам, както много други руски изселници, семейството му да се отправя къмБерлин, Набоков, заедно с брат си, се записва в Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет, Англия. Там от 1919 до 1922 г. следва естествени науки, руска и френска литература. През последната година от неговото следване баща му загива при опит да попречи на политическото убийство на Павел Милюков.

През 1923 г. Набоков последва семейството си в Берлин. Там работи като частен учител, прeводач, актьори издава поезия, както и първата си новела („Машенька“ 1926 г. под псевдонима В. Сирин). През 1925 г. се жени за Вера Слоним, която също е руски емигрант.

През 1937 г. бяга с жена си, която е еврейка, и сина си Дмитри (роден 1934 г.) във Франция. През 1940 г. семейството, бягайки от напредващите немски войски, се премества в САЩ, където Набоков първоначално е назначен като експерт по пеперуди в нюйоркския природоисторически музей. През същата година той пише и първата си англоезична творба, „The Real Life of Sebastian Knight“ („Истинският живот на Себастиян Найт“). Скоро започва и академичната си кариера, която го довежда доСтанфордския университет, Уелесли Колидж, Харвардския университет и накрая до Университета Корнел, където през 1948 г. му предлагат професура по европейска и руска литература. От 1945 г. е американскигражданин.

Средствата, които му донася романът „Лолита“ (1955), позволяват на Набоков да се оттегли от професурата си през 1959 г. и да се концентрира върху творческата си дейност. През 1961 г. се премества с жена си в Монтрьо, Швейцария. Почива от вирусна инфекция на 2 юли 1977 г. в Лозана и е погребан въвВьове.

Набоков е синестет и описва аспекти на синестезията в няколко от произведенията си.

vladimir-nabokov

Литературни творби

Първите творби на Набоков са на руски език, но успехът му е най-голям с английския език. Той превежда много от ранните си творби на английски, понякога в сътрудничество със сина си Дмитрий. Трилингвистичното му (руски, английски, френски) възпитание има дълбоко влияние върху творчеството му.

Набоков се отличава с комплексните си сюжети и изкусната игра на думи. Става известен с романа си „Lolita“(1955 г.), който разказва за поглъщащата страст на възрастен мъж към дванадесетгодишно момиче. Книгата се прочува заради изключителния си оригинален стил и спорната тематика. Този и другите му романи, особено„Pale Fire“ („Блед огън“ 1962 г.), му спечелват място сред най-великите писатели на XX век. Може би неговата най-характерна творба „Ada or Ardor: A Family Chronicle“ („Ада или страст: Семейна хроника“ 1969 г.) е посрещната от читателите със смесени чувства. Той посвещава най-много време на изграждането на този свой най-дълъг роман. Творчеството на Набоков се отличава с лингвистична игровитост. Най-известният му разказ,„The Vane Sisters“, е известен отчасти заради акростишния си последен параграф, в който първите букви на всяка дума съставят призрачно послание отвъд гроба.

Статутът на Набоков като литературен критик се дължи най-вече на четиритомния му превод и коментар към „Евгений Онегин“. Коментарът завършва с приложението „Notes on Prosody“ („Бележки по прозодията“), което само по себе си придобива висока репутация.

Пеперуди

nabokov2

Набоков е също така бележит лепидоптерист, открил няколко вида пеперуди. През 40-те е организатор на колекцията от пеперуди на музея засравнителна зоология в Харвардския университет. Научните му трудовете в тази област са технически на много високо ниво. Това, заедно със специализацията му в сравнително незабележителния родов вид Polyommatini (фамилия Lycaenidae), е причина този аспект от живота му да не е известен на голяма част от литературните му почитатели.

nabokov-1

Списък на литературните творби

(Част от творбите си Набоков превежда от/на руски на/от английски. Тук са посочени оригиналите.)

 

Корица на „Крал, дама, вале“, издание 1928 г.

 

Корица на „Лолита“, издание 1955 г.

 • Машенька (Машенка, 1926 г.)
 • Король, дама, валет (Поп, дама, вале, 1928 г.)
 • Защита Лужина (Защита Лужин, 1930 г.)
 • Подвиг (Подвиг, 1932 г.)
 • Камера обскура (Камера обскура, 1932 г.)
 • Отчаяние (Отчаяние, 1936 г.)
 • Приглашение на казнь (Покана за екзекуция, 1938 г.)
 • Дар (Дар, 1937/38 г., завършена 1952 г.)
 • Соглядатай (повест, 1938 г.)
 • Волшебник (Вълшебник, разказ, 1939 г.)
 • The Real Life of Sebastian Knight (Истинският живот на Себастиян Найт, 1941 г.)
 • Bend Sinister (1947 г.)
 • Lolita (Лолита, 1955 г.)
 • Pnin (Пнин, 1957 г.)
 • Pale Fire (Блед огън, 1962 г.)
 • Ada or Ardor: A Family Chronicle (Ада или Страст: Семейна хроника, 1969 г.)
 • Transparent Things (Прозрачни неща, 1972 г.)
 • Look at the Halequins! (Вижте арлекините!, 1974 г.)
 • The Stories of Vladimir Nabokov (Разказите на Владимир Набоков, 1995 г.)
 • The Original of Laura (Оригиналът на Лаура, 1977 г., незавършена)
Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *