„Висящо кафе“ – една човечна традиция от Неапол

magnifisonz.com /

„Висящото кафе“ – Тонино Гуера, разказ на една негова случка с режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика. Случка, която според неговите думи може да докара сълзи на всяко лице.

https://i.pinimg.com/564x/a9/a8/16/a9a816e2473eca06e30847feb0f7774c.jpg

„Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:
– Пет кафета. Двете са за нас и три „висящи“.
Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика:
– Какви са тези „висящи“ кафета?
Отговаря ми:
– Почакай и ще разбереш.
След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета – плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват седем кафета:
– Трите са за нас, а четирите „висящи“.
Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огряния от слънцето площад пред кафенето. Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита:
– Имате ли „висящо“ кафе?“

Този род благотворителност за първи път се появява в Неапол. Хората предварително плащали кафето на някой, който не може да си позволи чаша горещо кафе. Там оставяли в заведенията, по този начин не само кафета, но и храна. Вече е напуснала границите на Италия и е разпространена в много градове из целия свят.

Сподели или копирай това, за да може повече хора да научат за „висящото кафе“.

Висящо кафе (на италиански: Caffè sospeso) е благотворителна инициатива възникнала първоначално в Италия. Когато се поръча „висящо“ кафе, купувачът плаща няколко кафета, но консумира по-малко. По този начин, когато в заведението влезе човек, който не може да си плати, той пита дали има някакви висящи кафета и ако има, му се дава. В България близо 200 заведения се включват в тази инициатива, като ден след висящо кафе започва и инициатива „висящ хляб“

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *