Тревогата никога не отнема скръбта от утрешния ден, само я подсилва още от днес – Арчибалд Кронин

magnifisonz.com /

Арчибалд Джоузеф Кронин (19 юли 1896 г. – 6 януари 1981 г.) е шотландски писател известен най-вече с романа си “Цитаделата”, който е екранизиран и е носител на наградата Оскар.

a-_j-_cronin_with_family_1938

„Тревогата никога не отнема скръбта от утрешния ден, само я подсилва още от днес.“

„Това е животът – да започнеш отначало, когато всичко е изгубено.“

„Религиите са много, разумът е един – всички сме братя.“

„С някои изкушения не можем да се борим. Човек просто трябва да затвори очи и да избяга.“

„Адът е мястото, на което човек губи всяка надежда.“

„Нищо не е по-ограничаващо от затворен кръг познанства, в които всички теми на разговор са изчерпани, а взаимоотношенията се базират на рутина.“

„Най-достойното постижение е победата на човек над самия себе си. Този, който е постигнал това, не познава загубата.“

„Животът не е прав и лесен за преминаване коридор, по който вървим. Той е лабиринт от проходи, през които трябва да си проправяме път, изгубени и объркани, а от време на време попадаме и в задънена улица. Но ако имаме вяра, все някоя врата ще се отвори пред нас. Може да не е тази, за която сме си мислили, но в крайна сметка ще е за добро.“

„Когато завърших, бях по-скоро заплаха за обществото, отколкото каквото и да било. Всичко на всичко знаех имената на някои болести и лекарствата, които би трябвало да давам за тяхното лечение. Не можех да затворя един акушерски форцепс. Всичко, което знам, съм научил след това. Но колко лекари научават неща повече от обикновените правила, които практиката им налага? Нямат време тези нещастници непрекъснато да тичат. Ето къде е гнила нашата организация… Нужно е голямо усилие, за да се изведе науката на челно място в нашата работа“ – из „Цитаделата“.

Арчибалд Кронин
A. J. Cronin 1939.jpg

Арчибалд Кронин през 1939 г.
Роден 19 юли 1896 г.

Кардрос, Шотландия
Починал 6 януари 1981 г. (на 84 г.)

Монтрьо, Швейцария
Професия писател, лекар
Националност Флаг на Шотландия Шотландия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1931-1978
Жанр драма

Роден е в село Кардрос, Шотландия, Кронин е единствено дете на майка протестантка Джеси Кронин и баща католик Патрик Кронин. На ранна възраст той става студент в академията в шотландския градДъмбартън и печели много състезания за литература. Благодарение на изключителните си способности Кронин получава стипендия за специализиране на медицина в Университета в Глазгоу. Именно там той се запознава с бъдещата си съпруга Агнес Мари Гибсън. През 1919 г. той завършва с отличие. Кронин работи като лекар в няколко болници преди да стане хирург в Кралския флот по време на Първата световна война. След войната Кронин се установява в минодобивната част на Южен Уелс в град Тредегар и през1924 г. е назначен за медицински инспектор в мините. Впоследствие се мести в Лондон. По време на пътуване в шотландските планини Кронин написва първия си роман „Замъкът на шапкаря“, който пожънва незабавен успех. В края на 1930 г. Кронин се мести в САЩ с жена си и трите им сина. Зеселва се в щатаКънектикът. По-късно се завръща в Европа и последните двадесет и пет години от живота си прекарва вЛюцерн и Монтрьо, Швейцария, където продължава да пише до своята смърт на 6 януари 1981 г.

a-j-cronin

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *