Отиде си Ингвар Кампрад, геният основал „ИКЕА“

magnifisonz.com /

Ингвар Кампрад, основателят на световно известната марка за домашно обзавеждане ИКЕА (Ikea), почина на 91 години, съобщи компанията.

Отиде си не само създателят на един от най-големите работодатели в Швеция, но и човек, който бе активен до края на живота си, пишат шведските медии.

https://i.ndtvimg.com/i/2018-01/ingvar-kamprad-twitter_650x400_41517138164.jpg

В края на 2017 г. той получи специална награда заради това, че е отворил очите на света за нордическите езици и култура. Това се оказва и последното му появяване на официално събитие.

Малцина могат да се мерят с най-популярния милиардер на Швеция, създал компания с присъствие в 49 държави, с 412 магазина и около 120 000 служители, пише по този повод изданието „Дагенс индустри“. Годишният каталог на ИКЕА е едно от най-големите печатни издания в света с почти 200 милиона безплатни списания на почти 30 езика. В шведската история малцина са от неговата категория, а на международно ниво трудно се сещаме за някой толкова успешен швед предприемач, допълва изданието.

https://i2-prod.mirror.co.uk/incoming/article11927567.ece/ALTERNATES/s615/Ingvar-Kamprad-founder-and-owner-of-IKEA-Aubonne-Switzerland-30-Jul-2006.jpg

Изчистеният северен дизайн, който ИКЕА успява да превърне в световен стандарт, е с корени в творчеството на прочутия шведски художник от края на XIX век Карл Ларшон. Заедно със съпругата си Карин те комбинират класически форми с линии от сандинавския фолклор.

Ингвар Кампрад се ражда през 1926 г. като трето поколение имигрант – дядо му и баба му емигрират в Швеция от Германия. Семейството опитва да започне нов живот, купува ферма и се заема с търговия, но не успява и дядо му се самобива. Баба му оцелява с децата с помощта на роднини, а Ингвар израства в малкото градче Смоланд в среда, повлияна от германската дисциплина и усърдна работа.

Баба му идва от беден род в Судетската област в Чехословакия и когато тя е анексирана от Хитлер през 1938г., това е един от най-радостните дни в живота ѝ, разказва още „Дагенс индустри“. Малкият Ингвар е възпитаван в духа на германски реваншизъм, национал-социализъм и солидна доза антисемитизъм.

В училище детето има трудности заради дислексията си, но завършва търговска гимназия в Гьотеборг, а е известно, че мнозина успешни бизнесмени стъпват именно на приложимостта на познанията от средното образование. Още преди да е навършил 20 години той вече се занимава с внос на запалки за цигари от Швейцария, строителни материали от Унгария и стоки от различни страни.

През 1943 г. – едва на 17 години, той регистрира Ikea (съкращение от Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, като последните две думи са името на семейната ферма) като компания за доставки по пощата. Първите реклами се появяват в списанието на Асоциацията на фермерите.

Мебелите попадат в асортимента 5 години по-късно (1948 г.), но бързо заемат по-голямата част от рекламите. През 1951 г. се появява първият каталог, а през 1955 г. ИКЕА започва да проектира собствени мебели.

Ингвар инвестира в изложбена зала близо до дома му, която започва да привлича семействата с автомобили. През 1958 г. тук е открит първият магазин на ИКЕА, а през 1965 г. отваря врани и първият голям магазин на марката в Стокхолм.

https://imgs.aftonbladet-cdn.se/v2/images/8dd0dde9-b050-45ea-b1a7-d855e32ee39f?fit=crop&h=878&w=1100&s=c0478e9ab740d3695f9026ee1b5567b93f07aace

Голямата идея зад успеха на ИКЕА, обаче, е пакетирането на мебелите, което прави много удобен превоза до дома на клиента. Освен това, по този начин търговската компания си спестява множество операции – просто стоката се прехвърля на купувача така, както е опакована от производителя, на когото ИКЕА е предала чертежите на проекта си.

Поддържането на ниски производствени разходи е принцип и до днес, като много от изпълнителите са в Източна Европа и най-вече в Полша. Кампрад искал да отвори магазини в бившия СССР още през 1960 г., но му се налага да чака 30 години за реализирането на идеята.

От 1988 г. Ингвар Кампрад не е в оперативното ръководство, но продължава да работи като старши съветник. „Тъжим за загубата на нашия основател и скъп приятел Ингвар. Неговите постижения ще бъдат почитани години наред, а визията му за създаване на по-добро всекидневие за много хора ще продължи да ни ръководи и вдъхновява“, заяви Йеспер Бродин, главен изпълнителен директор и президент на IKEA Group.

Ингвар Кампрад
шведски предприемач

Роден
30 март 1926 г.
Люнби, Швеция
Починал
27 януари 2018 г. (91 г.)

Ингвар Кампрад е роден на 30 март 1926 година в Смоланд в семейството на немски емигранти.Още от малък проявява желание да живее по-добре, ходи до Стокхолм, купува на едро кибрити и започва да ги продава.На 17-годишна възраст получава пари от баща си, за да продължи образованието си. Той се отказва да учи и използва парите, за да основе първата си компания.Името ИКЕА идва от неговите инициали и първите букви на фермата и селото, в които израства – Елмтарюд и Агюнард. По-късно търгува с части за велосипеди, с риба, семена, моливи, коледни играчки за елха. След войната обзавеждането е хит и през 1951 година Кампрад решава да прекрати всички останали продуктови линии и да се съсредоточи само върху мебелите. През 1953 година отваря врати първият магазин ИКЕА.

https://d3bwu0f92zgi29.cloudfront.net/wp-content/uploads/2013/08/Ikea-opening-1024x726.jpg

Кампрад има доста сериозен коз срещу своите конкуренти – залага на огромен шоурум, в който хората могат да видят, да докоснат и да почустват стоките, за да са сигурни, че купуват нещо качествено и удобно. Идеята идва след откриването на първия магазин в Стокхолм, когато продавачите не успяват да донесат стоките от халетата. така за клиентите е „отворен“ самият склад. Умната организация предлага на посетителите „еднопосочно пътуване“ и те са принудени да минат през всички зали, за да излязат. Евтините цени пък идват от практичните опаковки, които са няколко пъти по-компактни от опаковките на която и да било друга верига за мебели. Мебелите се събират във всеки багажник и пестят на клиентите пари за транспорт.

През 2004 година Ингвар надминава Бил Гейтс по богатство. Според списание Форбс през 2008 г. той е вторият най-богат човек в Европа и седмият най-богат човек в света. Богатството му се оценява на 31 милиарда щатски долара

През 2004 година Ингвар надминава Бил Гейтс по богатство. Според списание Форбс през 2008 г. той е вторият най-богат човек в Европа и седмият най-богат човек в света. Богатството му се оценява на 31 милиарда щатски долара.

Форбс Топ 10:

  • Уорън Бъфет (САЩ) – 62 милиарда долара
  • Карлос Слим (Мексико) – 60 милиарда долара
  • Бил Гейтс (САЩ) – 58 милиарда долара
  • Лакшми Митал (Индия) – 45 милиарда долара
  • Мукеш Амбани (Индия) – 43 милиарда долара
  • Анил Амбани (Индия) – 42 милиарда долара
  • Ингвар Кампрад (Швеция) – 31 милиарда долара
  • КП Сингх (Индия) – 30 милиарда долара
  • Олег Дерипаска (Русия) – 28 милиарда долара
  • Карл Албрехт (Германия) – 27 милиарда долара

Кампрад старателно култивира имидж на скромен и дори стиснат начин на живот; по-малко известно е, че той притежава вила в швейцарски курорт, обширно имение в Швеция и лозя в Прованс, Франция, или че дълги години е карал Порше.

През 1994 г. са публикувани документи, изобличаващи членството и активното участие на Кампрад в шведската фашистка организация Nysvenska Rörelsen между 1942 и 1945 г. В последвалото писмено изявление Кампрад нарича участието си в организацията „най-голямата грешка на моя живот“.

Кампрад страда от дислексия. Има трима синове, които също работят в ИКЕА, но никой от тях не е на висш ръководен пост.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *