135 години от рождението на немския физик Макс Борн​, носител на Нобелова награда

magnifisonz.com / 

Макс Борн (на немски: Max Born) е германски физик и математик, носител на Нобелова награда за физика за 1954 г., считан за един от основателите на квантовата механика и създател (заедно с Макс фон Лауе) на теорията на кристалната решетка.

Макс Борн
Max Born
германски физик

Роден
11 декември 1882 г.
Бреслау, Германия
Починал
5 януари 1970 г. (87 г.)
Гьотинген, Германия
Националност Флаг на Германия Германия
 
Научна дейност
Област Физика
Образование Гьотингенски университет
Учил при Карл Рунге
Работил в Гьотингенски университет
Франкфуртски университет
Кеймбриджки университет
Единбургски университет
Видни студенти Робърт Опенхаймер
Фридрих Хунд
Мария Гьоперт-Майер Nobel prize medal.svg
Известен с поставяне на основите на квантовата механика; теория на кристалната решетка
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1954)

Биография

Макс Борн, немски физик-теоретик, един от създателите на квантовата механика, чуждестранен член-кореспондент на РАН и почетен член на АН на СССР. Даде статистическата интерпретация на квантовата механика. Работи по динамична на теорията на кристалната решетка, атомна физика, оптика, философията на водите. Носител на Нобелова награда.

Макс Борн е роден на 11 декември 1882 г. в Бреслау (сега Вроцлав, Полша) и е най-голямото от двете деца на Густав Борн, професор по анатомия на Университета в Бреслау, и Маргарет (баща Кауфман) Born, талантливи пианистката. Основно образование той получава в гимназия кайзер Вилхелм в Бреслау.

През 1901 г. той се записва в Университета в Бреслау, където скоро се интересувах от математика и физика. През 1904 г. той се записва в Геттингенский университет, където се занимава с под ръководството на известни математици — Давид Хилберт и Феликс Клайн, както и Херман Имот. Физиологична, оценка на способността на Борн, направи своя асистент в 1905 година. През 1907 г. от Макс Борн имам докторат за дисертация по теория на устойчивост на еластични тел.

Чрез комбиниране на идеи на Айнщайн в областта на теорията на относителността с математически подход Имот, Борн отвори нов опростен метод за изчисляване на масата на електрона. След като завършва през същата година, теоретично изследване на теорията на относителността, Борн става преподавател в Гьотинген.

В 1915 г., Борн става асистент-професор по теоретична физика в Берлинския университет. По време на първата световна война Борн направих изследвания на звукометрии и даде оценка на изобретения в областта на артилерията. В същото време започна да го приятелство с Айнщайн.

След войната заедно с Фрицем Габером е създадена аналитична техника, известна под името цикъл на Борн-Габер.

През 1921 г., Борн става директор на университетското Физически институт в Гьотинген.

През 1925 г. асистент на Борн Вернер Хайзенберг приема, че в основата на всички атомни явления лежат определени математически принципи. Борн разбра, че Нкжи се радва на матрицата операции. Той формализовал подход първия имот и се публикува резултати в статията «За квантовата механика». Термин от квантовата механика въведена Борн.

След посещение на физическа конференция в Ленинград през 1928 г. Роден е влошило състоянието на здравето и той е бил принуден да прекара една година в санаториум. Тук той е написал учебник по оптика. Това е бил един от няколко учебници и популярни трудове, написани Борн по различни общи физически въпроси.

През 1932 г. Борн стана декан на научния факултет в Гьотинген. След идването на власт на Хитлер през първия месец на геттингенский научен център действителност престана да съществува. Борн перебирается в Англия, където чете лекции в Кеймбридж. След като прекарва шест месеца в Индийския физическия институт в Бангалор, Борн пое поста на професор натурфилософии в Единбургския университет през 1936 година. В университета той преподава и провежда изследвания, чак до своето пенсиониране през 1953 г., когато той стана почетен професор в оставка в Единбург.

През 1954 г., Борн е награден с Нобелова награда за физика «за фундаментални изследвания в квантовата механика, особено за статистическата интерпретация на вълновата функция». Той сподели наградата с Валтер Боте, който бе награден за експерименталната работа по елементарен частици.

Скоро след оставката на Борн с жена си се установява в Bad-Пирмонте, малкото градче в околностите на град Гьотинген, техните права и собственост са възстановени послевоенным от правителството. През 1955 г. той е един от шестнадесетте нобелови лауреати, които се събраха на остров Майнау, разположен на брега на езерото Констанс в Швейцария, да излезе с изявление, осуждающее по-нататъшно разработване и използването на ядрени оръжия. В края на краищата, тази декларация е подписал петдесет и един нобелов лауреат.

Борн е починал в геттингенском болницата на 5 януари 1970 година.

Няколко факта за Макс Борн : 

1.  Макс Борн е роден на 11 декември 1882г. в Бреслау (Вроцлав, Полша), където получава и основното си образование.

2. Още в ранна възраст Борн се интересува много от математика и физика, през 1901г. той записва университета в Бреслау.

3.  Той е повлиян от най-известните математици за това време Давид Хилберт, Феликс Клайн, както и Херман Имот.

4. По време на Първата световна война Борн прави изследвания и оценки на изобретенията в областта на артилерията. Точно тогава започва и приятелство му с Айнщайн.

5. Макс Борн взаимства много идеи от Айнщайн и  теорията на относителността и създава, нов опростен метод за ичисляване на масата на електрона. 

6. През 1907г. става професор и преподава в университетите във Франкфурт на Майн, Гьотинген и Единбург.

7. През 1932 г. Макс Борн става декан на научния факултет в Гьотинген. След идването на Хитлер на власт този факулет престана да съществува и Борн се мести в Англия, където преподав в Кеймбридж.

8. През 1954 г., Борн е награден с Нобелова награда за физика.

9. Негова внучка е известната актриса и певица Оливия Нютън-Джон.

10. Макс Борн умира на 5 януари 1970 година в Гьотинген.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *