Луиза Мей Олкът – В някои случаи поведението на жените е като в сънищата – трябва да се тълкува обратно

magnifisonz.com / 

Луиза Мей Олкът (на английски: Louisa May Alcott) е американска писателка, известна с литературния си шедьовър „Малки жени“.

Луиза Мей Олкът
Louisa May Alcott
Louisa May Alcott headshot.jpg
Родена
29 ноември 1832 г.
Джърмантаун, Пенсилвания САЩ
Починала
6 март 1888 г. (55 г.)
Бостън, Масачузетс САЩ
Националност Флаг на САЩ САЩ
Професия писател
Подпис Louisa May Alcott Signature.svg

Луиза е втората дъщеря в семейството на американските учители Еймъс Бронсън Олкът и Абигейл Мей Олкът. Родена е в Джърмантаун, който е част от Филаделфия, Пенсилвания. Има три сестри: една по-голяма (Ана Олкът Прат) и две по-малки (Елизабет Олкът и Абигейл Мей Олкът). Баща ѝ основава начално училище, в което прилага нови методи на обучение. Не след дълго опитът за въвеждане на нови методи в обучението претърпява провал и семейството изпада в пълна нищета. През 1834 семейството се мести в Бостън, където Еймъс Олкът се присъединява към клуба на трансценденталистите заедно с Ралф Уолдо Емерсън и Хенри Дейвид Торо и основава ново училище, което също не просъществува дълго.

Семейството се мести от град на град, докато през 1843 година се озовава в Конкорд, щата Масачузетс. Семейството е в окаяно финансово състояние. Бащата е напълно отчаян, а майката е принудена да наеме ферма и със земеделски труд да изхранва децата си.

Ранното обучение на Луиза включва уроци при Торо, но преди всичко се основава на уроците, които ѝ преподава баща ѝ. Също така получава инструкции от писатели като Емерсън, Натаниел Хоторн и Маргарет Фулър, които са семейни приятели.

На двадесет години Луиза Олкът вече е опитала няколко професии – учителка, социална работничка, бродеристка, домашна прислужница. От време на време пише кратки разкази, за които получава добри хонорари. Дори публикува сборник с разкази за деца – „Цветни измислици“ (1854), написани за Елен Емерсън, дъщеря на Ралф Емерсън.

Когато избухва Гражданската война от 1861 г., младата писателка се записва доброволка в корпуса на медицинските сестри, но само след шест седмици се разболява от коремен тиф, който уврежда здравето ѝ за цял живот. Докато се възстановява от болестта, Луиза написва серия от кратки разкази за войната, които ѝ донасят огромен успех и много пари. Това я окуражава да напише още една книга, този път роман.

Най-голям успех и световно признание Луиза Мей Олкът постига с романа си „Малки жени“, издаден през 1868 година. Написан само за шест седмици, романът представлява своеобразна интерпретация на детските години на авторката и нейните сестри. Героините – Мег, Джоу, Бет и Ейми са един ненадминат пример за пътя, който извървява всеки от детството към зрелостта. Огромният успех на романа и възторгът на читателите подтикват Олкът да напише още три книги със същите герои: „Добри съпруги“ (1869), „Малки мъже“ (1871) и „Синовете на Джоу“ (1886).

Луиза Мей Олкът никога не се омъжва. Когато през 1879 година по-малката ѝ сестра Мей умира, Луиза поема грижата за две годишната ѝ дъщеря – Луиза Мей Найрикър (Лулу).

През следващите години Луиза става защитничка на правото жените да гласуват. Тя е и първата жена, регистрирана да гласува в Конкорд.

Въпреки влошеното си здраве, Олкът пише до края на своя живот. Умира на 6 март 1888 година от живачно отравяне. Два дни преди смъртта ѝ, на 4 март, умира баща ѝ Еймъс Бронсън Олкът на 88 години.

 „Любовта прогонва страха, а благодарността е способна да победи гордостта.“

„Да обичаш добър мъж и да станеш негова избраница – това е най-доброто и най-приятното, което може да се случи в живота на една жена.“

„Който обича повече, по-малко вижда.“

„Любовта – това е повече от талант и късмет. Любовта е единственото нещо, което ние, умирайки, можем да вземем със себе си. И тя може да облекчи края на дните ни.“

„Самомнението убива дори гениалния.“

„В някои случаи поведението на жените е като в сънищата – трябва да се тълкува обратно.

„Тя обичаше книгите прекалено много и това обърка мозъка й.“

„Сърцето е като цветето – те не могат да се отворят със сила, те сами трябва да се разкрият.“

„Верният приятел е силна защита. И този, който го е намерил, е намерил съкровище.“

„Силата да намирам красотата в най-скромните неща прави дома ми щастлив, а живота – хубав.“

„Имам ключа за моя замък във въздуха, но дали ще отключа вратите предстои да разберем.“

„Искам да направя нещо великолепно. Нещо героично и чудесно, с което да ме помнят след смъртта ми. Мисля, че ще пиша книги.“

„Любовта е велик разкрасител.“

„Бъди достоен за любовта и тя ще дойде при теб.“

„Това за мен е добра книга – която отваряш с очаквания и затваряш с печалба.“

„Пази си спомените, грижи се за тях, защото това, което забравиш, никога не можеш да преразкажеш.“

„Истинският джентълмен е толкова учтив с малкото момиче, колкото и с жената.“

„Животът е като колеж. Пожелавам си да завърша с почести.“

„Майките могат да простят всичко.“

„Много от най-смелите са незнайни и не получават достатъчно признание. Но това не намалява красотата на делата им.“

Най-любопитните факти за Луиза Мей Олкът

Google спазиха традицията и продължиха да променят логото на официалната си страница, за да почетат личности, които са оставили забележителен отпечатък в своята кариера. Днес причината за по-различната визия на търсачката е американската писателка Луиза Мей Олкът, която е родена преди 184 години на днешната дата. Най-популярните и четени нейни произведения са „Малки жени“ „Little Women“ (1968), както и нейните продължения „Малки мъже“ „Little Men“ (1871) и „Синовете на Джоу“ „Jo’s Boys“ (1886).

 

185 години от рождението на Луиза Мей Олкът

Oще от ранни години тя има възможността да се запознае с някои от най-влиятелните интелектуалци на нейното време. Успехите за Луиза Мей Олкът започват в средата на 60-те години на 19-ия век. Първоначално тя използва псевдонима A. M. Барнард, с което подписва някои от произведенията си. Все пак и до ден днешен най-популярната нейна книга остава „Little Women“. Ето и кои са най-интересните факти за американската писателка:

 

1. Когато Луиза Мей Олкът е на осем години, нейното семейство се мести в новото жилище, което е известно като Dove Cottage или Concordia Cottage. Интересното е, че там още на млада възраст тя успява да се запознае и лично да контактува с някои от най-големите умове на своето време. Най-голямо влияние за бъдещата ѝ кариера оказват Хенри Дейвид Торо, Натаниел Хоторн и Ралф Уолдо Емерсън.

 

2. Малко известен факт е, че Луиза Мей Олкът е вегетарианка. По времето, в която е малко дете нейния баща стартира инициативата Fruitlands, която прокламира да не се яде месо или яйца. Подобни навици от детството оказват голям отпечатък върху нейното бъдещо развитие. 

3. Луиза Мей Олкът напуска своето семейство, за да работи като медицинска сестра във Вашингтон по време на гражданската война в периода между 1862-1863г. Записките и графиките, които прави след това са събрани в една творба, което е първата ѝ успешна книга и се казва „Hospital Sketches“ (1983). 

 

4. Любопитен факт е, че тя е първата жена, която се е регистрирала да гласува в Масачузетс. Това се случва на 29-ти март 1880г. По това време правата на дамите не са им позволявали да проявяват подобна политическа активност. 

5. Още от малка тя проявява невероятен интерес към гатанките. Решаването на много от тях е причината тя да научи доста неща в крехка възраст, които след това са полезни за работата ѝ. 

magnifisonz.com – към главната страница >>>

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *