Напусна ни големият оперен певец Дмитрий Хворостовски

magnifisonz.com / 

Дмитрий Александрович Хворостовски (на руски: Дмитрий Александрович Хворостовский) е руски оперен певец, баритон.

Дмитрий Хворостовски
Dmitri Aleksandrovich Hvorostovsky in Vitebsk.jpg
Информация
Роден
16 октомври 1962 г.
Красноярск, СССР
Починал
22 ноември 2017 г. (55 г.)
Стил опера
Глас баритон

Дмиртрий Хворостовски е роден на 16 октомври 1962 г. в град Красноярск. Завършва Красноярското педагогическо училище и Красноярския държавен институт за изкуство, в класа на професор Е. Иофел. Започва творческия си път като солист в Красноярския държавен театър за опера и балет през 1985 година.

Печели Международния конкурс за оперни певци в Кардиф през 1989 година. Получава ангажименти и от 1990 година пее в Лондонския кралски театър, Баварската държавна опера, Берлинската държавна опера, Миланската Ла Скала, Виенската държавна опера, Аржентинския театър Колон, Метрополитен опера и Чикагската опера в САЩ, Маринския театър и театър Нова Опера в Руската федерация, оперната сцена на Залцбургския фестивал и др.

Едно от последните му изпълнения бе в Русия, в Болшой театър, през 2014-а  — и първото му участие на най-голямата руска сцена. Около половин година по-късно той трябваше отново да пее там, в операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди, който бе любимият му композитор, но заболяването му попречи.

В края на юни, 2015-а, обяви публично, че страда от тумор в мозъка. Преминава курс на лечение и се завръща на сцената. В края на 2016-а обявява, че се отказва в участие в оперни постановки и ще продължи само с концерти. Последното му излизане пред публика в Русия е през юни 2017-а в родния му Красноярск. Поради влошаване на състоянието му, през септември отменя концерт в Московската държавна консерватория.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-SwumVFUMBg

 

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *