Почина Тото Риина, босът на босовете на сицилианската мафия. Capo di tutti capi

magnifisonz.com / 

Салваторе „Тото” Риина, „бос на всички босове” на сицилианската мафия (Коза ностра), почина на 87-годишна възраст, след като прекара последните 24 години от живота си в затвора за извършването на едни от най-ужасяващите престъпления в следвоенната история на Италия.

Чрез порой от насилие в периода около 1980 -1990 година Риина, известен като „u curtu” или „дребния/ниския”, устаноява своя клан Карлеонези като доминантна сила в организираната престъпност в Италия.

Салваторе Риина
Salvatore Riina
бос на сицилианската мафия
Salvatore Riina.jpg
Роден
16 ноември 1930 г.
Корлеоне, Сицилия, Италия
Починал
16 ноември 2017 г. (87 г.)
Парма, Италия
Националност Флаг на Италия Италия
 
Престъпна дейност
Прякор Звярът, Късият
Принадлежност клан Корлеоне
Престъпления убийства на Джовани Фалконе и Паоло Борселино
Дата на арест 15 януари 1993 г.
Присъда доживотен затвор

Риина почина в затвора, излежавайки 26-годишна присъда за организирането през 1992 година на убийствата на Джиовани Фалконе и Паоло Брселино, двама от водещите съдии в битката с мафията. Освен това Риина е организирал и редица други убийства на знакови личности през годините.

„Босът на босовете” е признат за виновен и за убийството на Пиерсанти Матарела през 1980 година, който е брат на Серджо Матарела – настоящия президент на Италия. 

Риина излежава присъдата си в затвор с максимална сигурност, но последните му дни са прекарани в болница в Парма. Той се е намирал в състояние на кома в резултат на две претърпени операции, като Андреа Орландо, министърът на правосъдието на Италия, е дал разрешение на семейство да бъде с него в последните му дни

След залавянето на Тото Рина, неговият партньор, с когото заедно издигат клана си, Бернардо Провенцано, поема управлението на сицилианската мафия.

Подходът му обаче е доста по-различен от този на Риина, като в крайна сметка мафията започва да привлича по-малко внимание от страна на обществеността и властите, тъй като се занимава с икономически престъпления от рода на изнудване.

Самият Провенцано, известен с прозвището „Булдозерът”, е заловен през 2006 година, като умира  в затвора през миналата година.

Понастоящем за глава на Сицилианската мафия се смята Матео Месина Денаро, който е беглец от закона от 1993 година насам. Поради този факт, той е изключително сенчеста фигура, около която има огромна мистерия.

Смята се, че Сицилианската мафия е загубила влиянието си от миналото, отстъпвайки водещата роля на калабрийската ндрангета, която е фактор в международната търговия с наркотици.

Освен това в сицилианското общество принципът на мълчанието – или така наречената omertà – няма такова влияние както преди, поради бунта на местните жители срещу насилието и корупцията, вървящи ръка за ръка с царуването на Коза Ностра в Сицилия.

Въпреки това Сицилианската мафия не е изчезнала ни най-малко. Тото Риина, например, никога не демонстрира признаци на разккаяние, докато е в затвора.

Салаваторе Риина (на италиански: Salvatore Riina), познат също като Тото Рина (16 ноември 1930, Корлеоне, Италия) е член на сицилианската мафия, познат като най-влиятелния главатар на организираната престъпност в Италия през 80-те години на 20 век.

Наричан с прозвищата Звярът (на италиански: La Belva) – заради вродената му жестокост, и Късият/Ниският (на сицилиански: û curtu) – заради ниския му ръст, е арестуван на 15-ти януари 1993 година, като е осъден на доживотен затвор за множество престъпления, включително за организирането на убийствата на двамата най-известни борци срещу мафията в Италия – прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

През 80-те и в началото на 90-те години, Риина и неговият клан Корлеоне, надделявайки над конкурентните фамилии, стават водещата групировка на организираната престъпност в Италия. Връхна точка на тяхното противопоставяне на държавата е убийството на двамата прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Това води до окончателно отхвърляне на мафията от страна на общественото мнение и като следствие предизвиква масови арести от страна на властта, резултат от което е залавянето и осъждането на Риина и голяма част от неговите съучастници.

https://www.youtube.com/watch?v=YlXXr8N7Q0Y

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *