Как Джак Ма създаде интернет гиганта „Али Баба“ на стойност 470 милиарда долара

magnifisonz.com /

Източник : profit.bg

Трудно е да се намерят думи да бъдат описани мащабите на Alibaba Group, китайската компания за онлайн търговия, основана през 1999 г. Това вероятно може да стане най-добре с цифри – всеки ден 200 милиона души пазаруват в сайтовете на Alibaba, а компанията е продала стоки за 550 млрд. долара през миналата финансова година.

През май Alibaba Group обяви, че годишните й приходи са нараснали с 56% до близо 23 млрд. долара. Първичното публично предлагане на акции на компанията (IPO) през 2014 г. бе най-голямото в историята, с което бяха набрани 25 млрд. долара на Нюйоркската фондова борса.

Начело на всичко това е Ма Юн, 53-годишният предприемач, известен като Джак Ма, който основава компанията със 17 служители и 50 000 долара в апартамента си в Ханджоу.

Детството на Ма е бедно. Той е роден в семейство, което поделяло месечни доходи от едва 7 долара между шест човека. Ма е на 6-години, когато американският президент Ричард Никсън се среща с Мао Дзъдун през 1972 г. Това събитие, оприличавано на “геополотическо земетресение”, отваря Китай към САЩ и води до превръщането й в световната сила, която е днес. Това също така е началото на китайската мечта на Ма.

Неговият пък към успеха обаче е осеян с провали и откази. Ма твърди, че е бил “неудачник” през 30-те си години, настоява, че не е технологичен експерт и че получил отказ, когато кандидатствал за работа в KFC и за сервитьор в хотел. Ма също така не успял да влезе в университет три пъти. Той също така заявява, че има много малко технически познания.

“През цялото време, докато работех с него, той постоянно се описваше като технологичен лаик. Той винаги е твърдял, че единствените две неща, които може да използва, са електронна поща и браузър, за да сърфира в интернет. Така че той определено не е технологичен тип,” казва пред CNBC бившият вицепрезидент на Alibaba, Портър Ерисман.

Каква тогава е тайната на Ма? Това, че разбира силата на интернет в събирането на едно място на купувачи и продавачи, както и вманиячеността му по това да помага на малки компании чрез сайтовете Taobao (който прилича на eBay), сайтът за търговия на едро 1688.com и Alibaba.com. Групата разполага още с маркетингови услуги и подразделение за финансово кредитиране, от което част е и Alipay, която има 520 млн. потребители по света.

Другите му бизнес начинания включват 51-процентен дял в компанията за доставки Cainiao, която доставя 55 млн. пратки дневно и Alibaba Pictures и е смесено дружество с компанията на Стивън Спилбърг Amblin Partners.

Състоянието на Ма в момента се оценява на 39 млрд. долара.

Визия за малкия бизнес

Първият път, в който Джак Ма вижда интернет е през 1995 г. Той бил на гости у дома на свой приятел в Сиатъл, когато плахо доближил неговия компютър.

“Неговият приятел казал: ‘Не се притенсявай, няма да го счупиш. Пипни го.’ Тогава Ма започнал да търси различни неща в интернет и осъзнал каква сила може да има световната мрежа,” казва Ерисман.

Ма се опитал да потърси нещо за Китай, но нищо не излязло. Тогава той си казал: ‘Ако мога да кача китайска компания в интерент и да й позволя да се свърже с бизнесмени от САЩ и други страни, бих могъл да създам наистина силен бизнес”, казва Ерисман.

Така Ма, който тогава бил учител по английски език, започнал да чете американски книги, за да научи повече за компании като GE, Microsoft, IBM и Wal-mart. “Проявявах голям интерес към английския език. Хората четяха на английски, за да научават езика. Аз четях на английски, защото научавах толкова много интересни американски идеи,” казва Ma пред CNBC.

Четири години след първото му посещение в САЩ той основава Alibaba, но само трима от колегите му разбирали нещо от технологии. “По онова време се оприличавах на слепец, който язди на гърба на слепи тигри. Без да знаем нещо за технологиите или компютрите ние основаваме първата компания,” казва Ма на събитие през 2009 г.

За развитието на бизнеса били необходими неуморни продажби, според Ерисман. “Когато Alibaba бе основана и когато аз се присъединих към компанията, да се опитваш да продаваш интернет услуга на компании в Китай бе като да продаваш магически бобчета на някой. Там обаче беше този тип, интересно изглеждащ учител по английски език, който обикаляше от врата на врата и убеждаваше хората че трябва да похарчат парите си (няколко хляди долара), за да може тя да присътства в това нещо наречено интерент.”

Ма обикаля Китай и обсъжда със собственици на компании защо техният бизнес трябва да присъства и онлайн.

Той също така разчитал на обаянието си, за да убеждава хората да инвестират. Докато другите предлагаха подробни бизнес планове, той просто ставаше и говореше за своята история и визия, спомня си Ерисман. Основателят на японската телекомуникационна и инвестиционна компания SoftBank, Масайоши Сон, се среща с предприемачи от Пекин, малко след като Alibaba е основана. Той бил толкова впечатлен от Ма, че му предложил 40 млн. долара. Ма обаче отказал и взел само половината.

{{page}}

Дългосрочната визия на Ма е такава, че той говори за това, че компанията ще съществува 102 години. Тя е основана през 1999 г., а 102 години означава, че историята й ще се простира през три века.

Китайската мечта на Ма

Джак Ма отдавна черпи вдъхновение от основателя на Yahoo Джери Янг, а двамата се срещат, когато Ма е избран от тогава държавния си работодател да разведе Янг из Пекин през 90-те години.

“Ако погледнете Alibaba в началото на компанията, голяма част от дизайна на сайта и начина, по който доста от нещата се случваха бяха заимствани от Yahoo. Това е така, защото Джак черпеше вдъхновение от Джери Янг”, казва Ерисман.

Ма изгражда своята визия въз основата на успяващи американски компании като Yahoo и eBay и мести основната си дейност в Силициевата долина около 2000 г., защото бил убеден, че това е най-добрия начин да изгради глобален бизнес. Това обаче се оказва “катастрофа”, казва Ерисман. Alibaba не можеше да намери подходящите хора, споделя Ма на конференция по-рано тази година.

Това са едни от най-трудните времена за Ма. “По онова време получих много интересно обаждане от Джак. Той каза: ‘Портър, мислиш ли, че съм добър човек?’,” казва Ерисман. “Бях малко объркан, защото това беше нашия главен изпълнителен директор, когото никога не бях виждал да се съмнява в себе си”. Това е моментът, в който Ма променя начина си на мислене от учител по английски език към главен изпълнителен директор на компания.

“Той осъзнава, че като учител по английски език почти никога не ти се налага да казваш не. Като главен изпълнителен директор обаче трябва да взимаш трудни решения. В този случаи връщането на компанията обратно в Китай бе трудното решение, което Джак Ма трябваше да вземе.”

През 2003 г. Alibaba решава да пусне сайт от типа на eBay – Taobao. Като за начало това бил защитен ход, за да бъде забавен походът на американската компания към Китай.

Основната разлика при Taobao била, че сайтът не таксувал купувачите и продавачите за сделките през него, така че нямал модел за генериране приходи. Ма обаче бил убеден, че ако събереш купувачите и продавачите, а продавачите печелят пари, тогава и сайтът ще печели.

“Реакцията на eBay бе да пусне прессъобщение в което казва: ‘Безплатно не е бизнес модел.’ Ние знаехме това, но в първите дни толкова много хора ползваха сайта, именно защото бе безплатно. В крайна сметка обаче знаехме, че ще започнем да печелил,” казва Ерисман.

Имаше слухове за партньорство с eBay, но тогава Ма шокира света като сключи сделка с Yahoo през 2005 г., при която американската компания инвестира 1 млрд. долара в Alibaba. В крайна сметка обаче това не проработи, казва Ерисман. “Водената от двете страни политика раздели компаниите“.

След като Verizon финализира придобиването на Yahoo през юни 2017 г., Yahoo смени името на останалите си активи в това число и дела в Alibaba на Altaba.

Alibaba има и предимството, че дейността на големи щатски компании, сред които Google и Facebook, е блокирана в Китай. Китайското правителство обаче може да бъде заплаха и за собствените си бизнесмени. Председателят на застрахователната компания Anbang Insurance бе арестуван през юни заради връзки със САЩ. Притеснява ли се Джак Ма от подобно нещо?

“Смятам, че като бизнесмен аз правя така че клиентите ми да са доволни, служителите да са доволни и обществото да е добре. Социалната отговорноаст е от ключово значение. Каквото и да правим ние се опитваме да правим така че обществото да е добре,” казва Ма.

Ма говори за три неща, които човек не трябва да докосва – пари, власт и слава. “Ако държиш властта в офиса си, ще имаш проблеми. Ако държиш парите в джоба си, ще имаш проблеми. Ако сложиш славата в ръката си,ще имаш проблеми. Когато имаш пари, харчи ги, за да подкрепяш повече хора. Когато имаш власт, давай власт и на другите. Когато имаш слава, я споделяй с другите. Тогава ще бъдещ щастлив.”

Глобалната мечта

Ако потърсите “омар” в Alibaba.com, ще излязат над 1 200 продукта, от канадски вид с цена над 1 100 долара за метричен тон, който идва жив от САЩ, до замразени опашки от омари на цена от 195 долара. Ако китайски клиент иска пресни череши, може да ги получи от компания в щата Мериленд на цена между 300 и 500 долара за тон.

Ма обаче иска повече – по-рано през годината той бе на посещение в САЩ, където се срещна с новоизбрания президент Доналд Тръмп. Той заяви, че двамата са обсъждали планове за създаването на 1 млн. работни места в САЩ в следващите пет години и че той иска “произведено в Америка” да се продава в Китай.

“В Китай има 300 милиона представители на средната класа. Те имат нужда от висококачествени продукти и услуги”, казва Ма.
За Alibaba, както и за Amazon, бъдещето не е свързано само с електронната търговия. Подразделението за облачни технологии на Alibaba е генерирало скромните 968 млн. долара приходи за финансовата година, приключила през март 2017 г., което е със 121% повече от предходната година. В същото време дигиталните медии и развлекателния бизнес, сред които и сайта Youku Tudou, който наподобява YouTube, и агенцията за продажба на билети Damai са генерирали 2.1 млрд. долара, което е скок с 271% на годишна база.

През октомври 2016 г. Аlibaba обяви партньорство с продуцентаката компания на Стивън Спилбърг Amblin Partners. Alibaba Pictures е 49.5% собственост на Alibaba Group и ще създава собствено съдържание, което ще разпространява в Китай.

Вижте най-кратко най-значимите събития в историята на Alibaba:

10 септември, 1964 г.
Ма Юн (известен като Джак Ма) е роден в Ханджоу, Китай
1988
Дипломира се от университета в Ханджоу с бакалавърска диплома по английски език
1995
Джак Ма посещава Сиатъл, където “открива интернет”
1999
Джак Ма и 17 други основават Alibaba Group в апартамента му в Ханджоу
2000
Набира 20 млн. долара от инвеститори, предвождани от SoftBank
2003
Пуска Taobao, който наподобява eBay
2004
Основава Alipay, система за разплащaния сходна с PayPal
2005
Yahoo инвестира 1 млрд. долара в Alibaba
2008
Пуска TMall, която продава маркови стоки на потребителите
2009
Пуснат е Alibaba Cloud
2010
Пуска сайта AliExpress, където китайци и китайски компании могат да продават стоки в световен мащаб
2013
Alibaba и партньори пускат Cainiao Network, логистична система, която в момента доставя по 55 млн. пратки дневно
2014
Основана е Ant Financial Services, компанията майка на Alipay
2014
Alibaba набира 25 млрд. долара на Нюйоркската фондова борса. Това е най-голямото IPO в историята
2016
Пуска Alipay Everywhere, която позволява на хората да намират и да плащат за услуги предлагани в близост до тях
2016
Alibaba Pictures сключва сделка с продуцентската компания на Стивън Спилбърг Amblin Partners
Януари 2017
Ma се среща с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп
Юни 2017 г.
Alibaba организира първата конференция Gateway в Детройт, Мичиган, която има за цел да помогне на малки компании да продават стоките си в Китай
Септември 2017
Ма се появява пред 40 000 служители на празненството по случай 18-ия рожден ден на Alibaba облечен като Майкъл Джаксън

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *