Ерос Рамацоти – един италиански феномен в музиката

magnifisonz.com /
Ерос Рамацоти – роден на 28 октомври 1963 година в Рим, 
певец, текстописец, композитор
1984 Първо успешно представяне на фестивала „Сан Ремо“
1999 Награда за най-добър интернационален музикант на Echo Awards

Биография:

Ерос е роден на 28 октомври 1963 г. в много бедния тогава квартал Чинечита в Рим, където, както казва, „е по-лесно да мечтаеш, отколкото да погледнеш реалността в очите“. „Бях на 5-6 години – разказва италианската поп звезда, – когато участвах като статист в един от филмите на Фелини. Той често обикаляше из квартала. Помня, че трябваше да се правим, че се замеряме със снежни топки в разгара на лятото. А Фелини, за да бъде съпричастен, крачеше наляво-надясно, облечен с балтон и шал. Сигурно е умирал от жега, но се стараеше да преживее сцената и той.“ Киното има основна роля в онези славни лета. Бащата на Ерос оборудва балкона им с прожекционен апарат.

„Татко беше купил киномашина „Супер8“, немска, с колони и усилвател. Ползвахме за екран стената на блока пред нас, защото беше напълно бяла, без тераси. Идеален екран, естествен. Вечер се нареждахме пред нея и си ставаше лятно кино. Вкъщи имахме около двайсетина игрални филма и няколко анимационни. И съседите ни също се подреждаха да гледат от техните балкони или от улицата.“

Като истински италианец Ерос е много запален по музиката. „Чичо ми пееше, баща ми също. Моят дядо Албертино беше голям изпълнител на народни любовни песни.“ Естествено е малкият Рамацоти да кандидатства в Консерваторията, но там не го приемат. Съветват го да взима уроци една година и да опита отново. Семейството му не може да си позволи цената на тези уроци. Баща му го записва в институт за счетоводство в близост до дома им.

В продължение на три години Ерос влиза в първия час и след като направят проверката, изчезва, за да се шляе по улиците и да свири на китара. През 1981 г. е големият му пробив. Участва във фестивала за нови гласове в Кастрокаро с песента „Рок 80“, печели го и е забелязан от миланската звукозаписна компания DDD, която му предлага договор. Заминава за Милано и започва да живее в сградата на компанията. Брат му Марко и майка им Рафаела също се преместват при него.

От дете Ерос показва интерес и талант в сферата на музиката. На седем започва да свири на китара. Като тинейджър започва да пише песни с помощта на баща си. Кандидатства в Музикалната консерватория, но не е приет. През 1981 г. участва в Castrocaro Festival с песента „Rock ’80“, която той написва. Не печели конкурса, но стига до финалите и определено печели вниманието на публиката и на присъстващите там музикални продуцент.

„В онези времена – разказва певецът – почти не закусвах. На обяд мама ми даваше сандвич, а за вечеря приготвяше супер неща. Беше добра на всички римски гозби – от шкембе с картофи, до каварма с волска опашка, спагети аматричана. Но най-любимото за мен си остава качамакът. Разстилаше го в тава и отгоре му слагаше сос и агнешки ребърца. Никой никога не успя да се научи да го приготвя като нея. Майка ми беше симпатична жена, голяма чаровница. В последните години от живота си тя трудно се движеше и по-често седеше и гледаше телевизия. Отивах да я видя, поставях глава в скута й и я карах да ме чеше по главата. Отиде си на рождения си ден, без никакъв знак преди това. С полъха на вятъра. Сякаш не искаше да безпокои никого.“

През 1986 г., при третото му участие на фестивала в Сан Ремо, когато го печели за втори път с песента си Adesso Tu, славата му обикаля Европа и света. Следват албуми и световни турнета. „С първите ми дискове животът ми се промени радикално и около мен започнаха да бръмчат много повече момичета“, коментира Ерос. През 1993 г. създава своя собствена издателска компания Radiorama.

През 1995 г. след концерт в Милано в една дискотека се запознава с Мишел Хунцикер. Тя танцува в запазения дансинг за випове. Ерос я спасява от охраната, която настоява Мишел да напусне дансинга. Негов приятел му я представя. По-късно същата вечер се срещат за втори път в друг клуб, разменят телефонни номера. И след месец започват да се чуват редовно. На 5 декември 1996 г. в Лугано се ражда дъщеря им Аурора Софи. Двамата имат много успешни кариери и са считани за перфектната двойка. Женят се през 1998 г., развеждат през 2002-ра.След време в биографията си „Заклевам се“ (на български от ИК „Сиела“) Ерос споделя: „Една вечер след скандал излязох от вкъщи. Направих една обиколка, за да се успокоя и след няколко минути се прибрах, за да се сдобрим. На вратата чух, че Мишел казва на майка си: „Сега като ме изостави, какво ще правя, за да съм на корицата на „Вог“?“

Дали усещането, че съпругата му вижда в него най-вече ракета носител на собствената си кариера, не е преляло чашата на търпението на подозрителния Скорпион Ерос? В съда между двамата се разгарят горещи спорове и обвинения. Таблоидите щастливо раздухват всичко. Тъжно време за поп звездата. Тогава Ерос не може и да подозира сегашното си щастие. Трябва да минат девет години, за да срещне Марика и да реализира успешно в живота си и двете най-важни за него неща – музиката и любовта.

Любопитно за Ерос

– Негови идоли са Пол Нюман и Джеймс Дийн. 
– Втората му страст след музиката е футболът. Запален е още от дете. Играе благотворително в националния отбор на италианските певци, за който е отбелязал 170 гола досега.
– Най-известните му дуети са с Патси Кенсит, Тина Търнър, Шер, Анастейша. 
– Пял е с Джо Кокър, Адриано Челентано и Лучано Павароти, Род Стюарт, Елтън Джон, Шерил Кроу.
– Напоследък харесва музиката и текстовете на Лана дел Рей и Muse.
– Любимата му песен е тази, която ще напише утре.

През 1998 г. сключва брак с Мишел Хунцингер – модел от Швейцария. През 1996 г. се ражда дъщеря им Аурора Софи. През 2002 г. Ерос и Мишел се развеждат.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *