Родители не осъзнават, че децата са с наднормено тегло. Повечето от тях ползват вредната храна за награда

magnifisonz.com / 

Родителите не си дават сметка, че децата им са затлъстели и използват вредна храна като награда за добро поведение – за това свидетелства ново проучване.

Майките и бащите на едва 9% от децата с наднормено тегло го отчитат, макар че според данни на здравните организации почти една трета от хлапетата между 2 и 15 години са затлъстели.

Напрегнатите родители може и да усложняват кризата с детското наднормено тегло, използвайки храни, които го активират. Това се разбира от проучване сред 2000 родители, направено по поръчка на голяма застрахователна компания.

Почти половината признават, че дават на децата си сладкиши, шоколад и нездравословни храни, като родителите, които работят, правят това най-често. Това означава, че почти две на всеки пет деца ядат шоколад или чипс всеки ден.

Горе-долу толкова майки и бащи казват, че награждават децата с посещение на някоя фаст-фууд верига, а трети пък вземат храна за вкъщи.

Над половината семейства също така позволяват на децата си повече време пред различните екрани като награда за добро поведение, като по този начин ги излагат на по-голяма опасност от затлъствяване, тъй като им предлагат да седят, вместо да извършват някаква физическа активност.

Там Фрай от Националния форум по затлъстяване в Англия казва: „Когато има толкова много деца с наднормено тегло, за родителите става трудно да преценят кое е здравословен размер за детето и кое – не. Не става въпрос толкова за това, че са слепи за затлъствяването, а по-скоро, че медицинските специалисти се провалят в този тип грижа, макар че те трябва да са хората, които да са наясно, да проверяват и да казват истината на родителите.

Но не трябва да има объркване и относно системата за получаване на поощрение – да се мотивират децата с джънк фууд и повече време пред телевизора никога не трябва да е опция. Ако правите така с вашите деца, не се чудете, ако един ден осъзнаете, че детето ви има проблем с наднорменото тегло.“

Като се вземе предвид нарастващата привързаност на децата към таблети и игри, не е чудно, че една четвърт от родителите казват, че детето им по-често гледа в някакъв екран, отколкото да играе навън или да практикува спортове. Нещо повече, едва малко над една трета от проучваните семейства са установили някакви правила за ограничаване на времето пред екрана.

Може би заради това изследването показва, че едно на всеки пет деца предпочита да е вътре, отколкото навън, а за едно на седем родителите казват, че няма особен интерес към физическата активност.

Д-р Дъг Райт, медицински директор в застрахователната компания, поръчала изследването, казва: „Като се замисля за диетата на нацията, никак не е чудно, че имаме проблем с теглото, тъй като голяма част от родителите прибягват до висококалорийни, пълни със захар, храни и напитки, а прекалено малко спазват някакъв режим на хранене и тренировки.“

Препоръчително е децата да извършват физическа активност поне по час всеки ден, за да са здрави, но родителите свидетелстват, че едва четвърт от децата им получават толкова.

Източник: Daily Mail 

noviteroditeli.bg

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *