Опасен китайски чесън, който залива всяка година пазара в България

magnifisonz.com / Автор : Евгения М. Костова

Тъй като, отново се появи масово по пазари и супермаркети, статията чисто информативно е важна, за да се различи качественият продукт. Лично аз ставам потърпевша няколко пъти от ползването на китайският чесън, който когато когато остарее, прилича доста на българският и вече не е така снежно бял. Използвах го за маска за коса, смесен със зехтин, но започва леко да щипе при нанасяне, за разлика от качественият чесън не помага, а дори засилва косопада. Има една особеност, винаги позеленява, след като е бил намачкан или пасиран, в рамките на 6-7 часа. Много хора миналата година дори се бяха оплаквали, че туршиите им са придобили зеленикав цвят, заради този некачествен продукт.

Ето и по-подробно описание :

Той е бял, чист и почти съвършен. Добре опакован е и има превъзходен търговски вид. В момента, в който го видите, първото нещо, което ви идва на ум е, че щом изглежда по този начин, значи някой се е погрижил за него – гледал го е, поливал го е и го е почистил. Това със сигурност е така, но грижите за китайския чесън са малко по-особени.

Голямата част от чесъна, който се продава по света и у нас, идва от Китай. Има хора, които си мислят, че този чесън е български, но това съвсем не е така. Освен това, не бива да се доверявате на етикетите, на които пише, че чесънът е биологичен, и е внос от Китай.

Защо това трябва да ви плаши?

Защото китайският чесън се избелва! В него се впръскват химикали, за да се спре покълването, за да стане по-бял, и да се унищожат насекомите. Освен това, този чесън се отглежда в замърсена почва, а и водата, с която се полива не е от най-чистите.

Китайският чесън е силно опушен с метил бромид – много токсично вещество, което се използва, за да се унищожат насекомите и другите вредители. Това може да доведе до много сериозен здравен проблем. Този химикал може да увреди дихателните органи и централната нервна система, и дори може да доведе до смърт.

Други опасни съединения в китайския чесън са оловни и сулфатни съединения. Те се използват, за да не се разваля чесъна, и дълго време да има онзи добър търговски вид, заради който хората ще купуват повече от него. Заради всичкото това вредно третиране, и заради единият добър външен вид, се губи най-полезното вещество на чесъна – алицин.

Ето как можете да забележите разликата между чесъна, който е китайски и българския чесън:

Родния чесън е по-дребен, покълва и не е съвършено бял.

Българският чесън е по-тежък от китайския и има много по-добър, истински вкус и аромат.

Китайският чесън след като е ситно нарязан или пасиран придобива зеленикав цвят.

magnifisonz.com – към главната страница >>>

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *