Отиде си великият актьор Джери Люис

magnifisonz.com / 

На 91 години почина известният американски комедиант Джери Люис, съобщи Би Би Си. Той е най-известен с комедийните скечове, които изпълнява на сцена, по радиостанциите, на телевизионния и кино екрани.

Първоначално набира слава в създадения през 1946 година комедиен дует с Дийн Мартин, който става широко популярен под името „Мартин енд Люис“. Освен собственото шоу в нощните клубове, дуетът участва и в комедийна филмова поредица.

На по-късен етап в кариерата му световна слава добиват ролите му във филма на Мартин Скорсезе „Кралят на комедията“, където си партнира с Робет Де Ниро и филма на Емир Костурица „Аризонска мечта“, където играе с Джони Деп и Фей Дънауей.

Джери Люис е награждаван многократно с авторитетни награди. Той е водещ на церемониите по връчване на наградите на филмовата академия на САЩ през 1955, 1956 и 1958 година. Люис има две звезди на холивудската алея на славата.

Той е след най-добре платените актьори в Холивуд.

Джери Люис е  роден през 1926година. Той е най-известен с комедийните скечове, които изпълнява на сцена, по радиостанциите, на телевизионния и кино екрани.

Джери Люис е награждаван многократно с най-различни авторитетни награди. Той е водещ на церемониите по връчване на наградите на филмовата академия на САЩ през 1955, 1956 и 1958 година. Люис има две звезди на холивудската алея на славата.

Джери Люис е роден като Джоузеф Левич на 16 март 1926 година в Нюарк, щат Ню Джърси, в семейството на руски евреи. Неговият баща Даниъл Левич е церемониалмайстор и конферансие, а също и шоумен във водевили, където използва професионалния псевдоним Даниъл Люис. Майка му Ракел Левич е пианистка в радиостанция.

Джери започва да изпълнява комедийни скечове още на 5 годишна възраст и така до 15 годишен той вече има събрано сериозно портфолио. Характерният му номер е да изиграва с изопачени мимики песните звучащи на грамофон. Първоначално започва да използва псевдонима Джоуи Люис но бързо го сменя на Джери Люис за да не се бърка с имената на боксьора в тежка категория Джо Лоуис и друг комедиант назоваващ се Джо Е. Люис.

По това време Джери Люис завършва гимназия в град Ървингтън, Ню Джърси.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *