Александър Бел – Не можеш насила да предизвикаш идеите. Добрите идеи са резултат от бавно осъзнаване

magnifisonz.com / 

Александър Греъм Бел (на английски: Alexander Graham Bell, р. 3 март 1847 – п. 2 август 1922) е северноамерикански учен, изобретател и бизнесмен от шотландски произход, основоположник на телефонията, основател на компанията Bell Telephone Company, предопределил цялото по-нататъшно развитие на далекосъобщенията в САЩ, а и в останалия свят.

 

Александър Бел
Alexander Graham Bell
американски инженер
А. Бел в периода 1914 – 1919 г.

А. Бел в периода 1914 – 1919 г.

Роден
3 март 1847 г.
Единбург, Шотландия
Починал
2 август 1922 г. (75 г.)
Бадек, Нова Скотия, Канада
Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Флаг на САЩ САЩ

Александър Греъм Бел е роден на трети март 1847 г. в Единбург, Шотландия. Той е вторият син на Александър и Елиза Бел. Има и двама братя Мелвил и Едуард, които умират от туберколоза.

Баща му и дядо му били експерти по механиката на гласа и дикцията, а майка му е била виртуозна пианистка, въпреки че е имала проблем със слуха.

Александър започва образованието си вкъщи, където майка му го обучава. Все пак получава и официално образование – една година учи в частно училище и две – в обществено.

Въпреки, че бил посредствен ученик, показал необикновени умения за решаване на проблеми. Доказателство за това е може би първото му изобретение.

Източник: GettyImages/Guliver

На 12, докато си играл в мелница, забелязва колко много време отнема лющенето на зърното. Прибира се и създава машина, която с въртящи се лопатки и четки за нокти лющи зърното много по-бързо е ефективно.

Младият Александър отначало не искал да поема семейния бизнес. Търсейки начин да го избегне, отива да се грижи за дядо си през 1862 г. Дядо му насажда уважение към ученето и интелектуалните цели. На 16 Александър се присъединил към баща си и не след дълго поел пълно ръководство на лондонската му организация.

По-късно цялото семейство се мести в Брантфорд, Канада.

През 1871 г. Александър Бел се мести в Бостън и започва работа по устройство, което да позволи на телеграфа да изпраща сигнал на няколко различни съобщения, настроени на различни честоти. Намира финансиране от Томас Сандърс и Гардинър Хъбард.

По време на експериментите си обаче, му хрумва идеята да изпраща човешкия глас през жиците.

Инвеститорите не били очаровани от идеята и наемат Томас Уатсън – опитен електротехник, който да му помага и да го вкара в правия път. Случва се точно обратното обаче. Томас харесал идеята на Бел и двамата започнали да работят в тандем. За две години идеите на Александър и опитът на Томас дали резултат. На 10 март 1876 г.а заедно представят първия работещ прототип.

Източник: GettyImages/Guliver

След това Бел се заема да промотира устройството си. Прави публични демонстрации и впечатлява народа. През 1877 г. се жени за Мейбъл Хъбард, дъщерята на Гардинър Хъбард, първия му инвеститор. През следващите няколко години двойката пътува до Европа, където също прави демонстрации на телефона.

При завръщането си в Америка, Бел трябвало да защити пред съда изобретението си за първи път, защото започнали да се появяват самозванци, които твърдели, че те са изобретили телефона.

В следващите 18 години срещу него се водят зашеметяващите 550 дела, но нито едно от тях не е успешно. Въпреки натиска, компанията му не спира да расте и до 86-та над 150 хил. човека притежавали телефон в щатите.

Разбира се, постоянно се правели подобрения, едно от най-важните от което е добавянето на микрофона, който Томас Едисън изобретил, като това позволило на хората да провеждат разговори без да крещят с пълен глас.

Бел обаче не бил бизнесмен и за това през 80-та прехвърля бизнес отговорностите на Хъбард и другите, за да може да се съсредоточи върху изобретяване и интелектуалните си занимания.

Създава лабораторията „Волта“, където да провежда научни експерименти и открития. Продължава и работата си с глухите, основавайки американска асоциацията, промотираща и обучаваща глухите на реч през 90-те.

През останалите години от живота си работи по различни проекти. Посвещава голяма част от времето си за изучаването на полета, разработва летяща машина, наречена „Сребърната стрела“ – първата машина, която лети на територията на Канада.

След това изобретява „подводни криле“, приспособление, което при висока скорост надига лодката от повърхността на водата, а с това изобретение разбива световния рекорд за скорост във вода.

“Ще дойде ден, когато по телефона човек ще може да вижда онзи, с когото разговаря”. Тези думи са казани от един велик изобретател през далечната 1906 година. И днес знаем, че предреченото е било правилно.

Изрекъл ги е Александър Бел – човекът, получил пръв патент за телефона. И до днес още не е ясно кой пръв създава устройството за пренасяне на глас по електрически връзки, но се знае, че патент за това изобретение има на името на Александър Греъм Бел

Патентоването на телефона му носи големите приходи, но самият той смята за най-важно изобретението си за пренасяне на човешка реч посредством… светлината. Да, правилно мислите – Бел пръв успява да модулира обикновена слънчева светлина и посредством изобретеният от него уред, наречен фотофон, да осъществи “оптична връзка” на цели 213 метра разстояние. Успешното тестване на този апарат е на 21 юни 1880 година, а като носител на модулираната човешка реч е използвана обикновена светлина. Това на практика е праобразът на съвременната технология за пренасяне на информация по оптични кабели.

Друго изобретение, което също принадлежи на Бел е металотърсачът. Изобретателят работи и върху идеи като самолети и кораби на подводни криле. Всичко това върши с присъщата му отдаденост. Големите приходи от телефонната компания му позволяват да създаде лаборатория, наречена на името на “Алесандро Волта”. В тази лаборатория са разработвани ранни методи за записване на човешка реч върху различен тип носители. Правени са опити с дискове, покрити със слой восък, а на даден етап са провеждани и експерименти по търсене на начин за магнитен запис. В института Смитсониан се пазят оцелелите от лабораторията експериментални дискове. През 2013 година учени, с помощта на съвременните компютърни технологии, успяват да “разчетат” диск, върху който е записан гласът на самия Бел. Така че вече знаем и как е звучал големият изобретател.

Бел е сред основателите и на Нешънъл Джеографик. През периода 1897 – 1904 година той оглавява американското Национално географско дружество. През целият си живот Александър Бел работи по методи за обучение на глухи хора. Опитва се да ги научи да приказват, без да използват езика на жестовете. Съпругата му, както и тъща му, са с увреден слух.

Цитати на Бел :

„Ключът към успеха е подготовката.“

„Когато една врата се затваря, друга се отваря. Но ние често толкова дълго гледаме със съжаление към затворената врата, че не виждаме втората.“

„Човек е това, което сам създаде от себе си.“

„Великите открития неизбежно включват сътрудничеството на много умове.“

„Най-успелите хора са тези, чийто успех се дължи на последователно израстване.“

„Не можеш насила да предизвикаш идеите. Добрите идеи са резултат от бавно осъзнаване.“

„Осъщестяването на една цел трябва да е старт на друга.“

„Единствената разлика между успех и провал е способността да предприемеш действия.“

„От време на време напускайте пътеката и влизайте в гората. Всеки път, когато го правите, ще откривате нещо, което не сте виждали никога преди.“

„Изобретателят поглежда света и не е задоволен. Той иска да подобри нещата, обсебен е от тази идея. Духът на откритието го преследва, търсейки материализиране.“

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *