Докато не започнах да ползвам интернет, не знаех, че по света има толкова идиоти – Станислав Лем

magnifisonz.com / 

Станислав Лем  е полски писател, творил в областите научна фантастика, философия и сатира. Носител е на Ордена на Белия орел, най-високото отличие за заслуги на Полша. Книгите му са преведени на 41 езика и са продадени в над 27 милиона екземпляра. Най-известното му произведение вероятно е романът Соларис, издаден през 1961г., който е екранизиран в киното общо три пъти. През 1976 г. Теодор Стърджън заявява, че Лем е най-четеният писател фантаст в света.

Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и мястото на човечеството във Вселената. Някои от тези произведения са под формата на фантастика, но други имат облика на есета и философски книги. Преводите на чужди езици са затруднени от пасажите с комплексно словообразуване, включените стиховена извънземни и роботи и използваните каламбури. По тази причина често съществуват няколко различни версии на преводите.

ЦИТАТИ :

Докато не започнах да ползвам интернет, не знаех, че по света има толкова идиоти.

***

Не се оплаквай, никога не се оплаквай, че си можел да направиш нещо в живота си, но не си го направил. Не си го направил, защото не си можел.

***

Поетът е човек, който умее да бъде нещастен по красив начин.

***

На върха можеш да се изкачиш, но всички пътища от върха водят надолу!

***

Никой нищо не чете, а ако чете, нищо не разбира, а дори и да разбира, нищо не помни.

***

Че си щастлив разбираш едва по-късно, когато всичко е минало. Човек живее чрез промяната.

***

Когато дадеш на кучето салам, палейки лампа, след известно време кучето ще започне да отделя слюнка само при вида на лампата. А когато на човек показваш мастилени драсканици на хартия, след известно време ще каже, че това е модел на безкрайността на всемира. Всичко това е философия на мозъка, дресура, всичко повече.

***

Великите творби се появяват не благодарение на лудостта, а въпреки нея.

***

В изкуството нещо може да е направено добре или зле, нищо повече.

***

Ако хората бяха правили само това, което им е изглеждало възможно, до днес щяха да стоят в пещерите.

***

Идеята за инвазията на отвъдзвездните е проекция на агресивните черти на хищното, грубо издялано маймуночовечество.

***

В края на краищата всеки от нас е някакъв проект за център на света, само че невинаги добре изпълнен.

***

Запомнете, господине, че всичко се съдържа във всичко. Далечни звезди въздействат върху формата на цветната чашка. В росата на днешното утро присъства вчерашният облак. Всичко е свързано с всеобща взаимозависимост. Нито едно създание не може да излезе извън властта на другите. А толкова повече пък мислещото създание, човекът. Камъни и човешки образи се отразяват във Вашия сън. Аромати на цветя отклоняват пътищата на нашите мисли. Така че, защо да не се изобразява свободно това, което е сътворено случайно?

***

Никой не може да даде повече от онзи, който е загубил всичко.

***

Космосът е лабиринт, изграден от лабиринти.

***

Мисълта е като вятър, за който може да се каже, че полъхва, но няма смисъл да се пита къде е вятърът, когато нищо не полъхва.

***

Не забелязвате ли каква декоративна интелигетност има той? Една такава гладка.

***

Човекът е същество, на което е лесно да навредиш, но е трудно да помогнеш.

***

Постигнах да се унасям в ненавист така, както Буда в нирвана.

***

Човекът ми навява един такъв образ: сякаш някой в продължение на няколкостотин века тежък труд е изваял най-красивата златна фигура, придавайки на всеки сантиметър от нейната повърхност различна форма. Мълчаливи мелодии, миниатюрни фрески, красотата на целия свят, събрана в едно цяло, подчинено на хиляди тайнствени закони. И това изящно изваяние е монтирано във вътрешността на машина за разпръскване на оборски тор.

***

Лудницата е била винаги духовен екстракт на епохата. Различните деморфации, психически изкривявания и странности са толкова разпръснати сред нормалното общество, че е трудно да бъдат забелязани. Едва тук, събрани на едно място, разкриват ясно облика на своето време.

***

Атеист съм по морални съображения. Смятам, че творецът се познава по неговата творба. Според моето впечатление светът е толкова злополучно конструиран, че предпочитам да вярвам, че никой не го е сътворил!

***

Ако не бяхме ние, насекомите щяха да са най-ужасяващите творения на природата. Защото животът е отрицание на механизма, а механизмът – на живота, насекомите обаче са оживени механизми, подигравка, майтап на природата…

***

Мисля, че има места, в които даже Бог може да се компрометира.

***

Чуждият проблем е като легнала щанга.

***

Това, което може да бъде субективно оправдано, престава да бъде такова по отношение на фактите.

***

По геоложката скала човекът живее колкото пеперуда еднодневка.

***

Който се държи по необичаен начин, не трябва да е пременно творец, артист – може да е просто дивак.

***

Няма сънища, сънувани заедно .

***

Политиците са прекалено глупави хора, за да може с помощта на разсъдъка да се предвиждат постъпките им.

***

Няма такива глупости, в които хората да не могат да повярват.

***

Нищо не може да се държи по-неразумно от разума.

***

Научните теории са психическа дъвка.

***

Сега сме като върху леден блок, носен от теченията на технологията. Нямаме власт над него, не знаем накъде ни носи, не знаем как да го управляваме.

***

Който се сражава с помощта на въобръжението, става жертва на въображението.

***

Който Космоса открива, в Космоса пропада.

***

Най-близки трябвало да са родителите ни? А защо не бронираните риби? Нали те са били просто последно звено на еволюцията, както учи вашата биология,         така че сантиментът трябва да се разпростре върху цялото семейство заедно с гущерите.

***

Кракът разбира се Ви е по-ближен, защото Вие можете да го възприемате двояко: веднъж със затворени очи като „осъзнато усещане за притежаване на крак“, а вторият път, когато го гледате, докосвате, с други думи: като предмет. За съжаление, другият човек е винаги предмет.

***

Целият животински свят е паразит на растителния.

***

Ако надникнеш в черепа на жив човек, ще видиш мозъка му, а не неговото съзнание.

***

Ако човек е убеден, че вече знае и разбира всичко окончателно и няма за него никакви тайни, често пъти именно тогава встъпва на пътя към своята гибел.

***

Няма нищо толкова богато на възможности колкото вакуума.

***

Медицината може да бъде добър прозорец към безкрая.

***

Няма демони, ако не се смята за демон свободата; светът е един и Бог е един, и вярата е една, пришълецо, а останалото е мълчание.

***

Действителността в крайна сметка е винаги по-интересна от фикцията, защото носи товара на реалността. Това е същата разлика както между наяве и насън. Можем да сънуваме Бог знае какво. Наяве обаче сме приковани към своя бит.

***

Човечество – това е сборът от нашите дефекти, недостатъци, нашето несъвършенство, то е това, което искаме да бъдем, но не успяваме, не можем, не умеем, то е просто празното място между идеалите и реализацията.

***

Човекът може да възприема не много неща наведнъж; виждаме само това, което става пред нас, тук и сега; осъзнаването на едновременно протичащото множество от процеси, така или иначе свързани помежду си, така или иначе даже взаимно допълващи се надхвърля неговите възможности. Възпримемаме така дори относително прости явления. Съдбата на един човек може да означава много, съдбата на стотици се обхваща трудно, но участта на хиляди, на един милион не значи по същество нищо.

***

Науката не се занимава с онези страни на битието, към които спада комичното. Науката обяснява света, но да ни сближи с него може само изкуството.

***

Само дяволът знае колко лудост се крие понякога в гения и обратното.

***

Светът – та това е сбирище на най-невероятни парадокси, чиято повсеместност не обяснява нищо.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *