Разсейването със смартфона ни прави по-глупави

magnifisonz.com /

Естествено, със смарфона може да научите чужд език, да имате речници, програми за обучение по програмиране, физика, химия и математика. Но някои хора цял ден да скролват във Фейсбук, правят си селфита, гледат клипове с котенца, както и водят не особено смислена кореспонденция, което си е чисто разсейване и губене на време и мисъл. Смартфоните правят търсещите знание още по-знаещи, а някой още по-абсурдно глупави. Факт е, че всички притежатели на смартфон, независимо от умствените си качества, се разсейват и заиграват със своя телефон .Ето и едно проучване, че разсейването влияе негативно на висчки :

Учени установиха, че дори самото присъствие на смартфон може да засегне когнитивния капацитет на човек. Няма никакво значение дали апаратът е на безшумен режим, нито дали е включен или изключен.  

Искате да избегеете влиянието му? Оставете го в другата стая.

Данните на изследователите показват недвусмислено, че когато хората са били със своите смартфони, техните когнитивни способности са намалели. В случая се има предвид най-общо способността да се приема и обработва информация.

“Наблюдава се ясно изразена линейна зависимост, която показва, че колкото по-забележим става телефонът, толкова повече намалява когнитивния капацитет на собственика му. Съзнанието ви не мисли за апарата, но процесът, при който си налагате да не разсъждавате за нещо, използва (понякога значителна) част от вашите интелектуални ресурси. Реално, това е източване на мозъчна мощ (brain drain),” обяснява д-р Ейдриън Уорд, водещ автор на изследването.

Хората, които са държали смартфоните в другата стая или дори по-надалеч, са се представяли по-добре на когнитивните тестове. Учените са експериментирали с всякакви вариации, за да проверят ефектите: понякога са оставяли телефоните с екрана нагоре, друг път – надолу; били са изключени и включени. В нито един от тези сценарии не е имало разлика. Ако смартфонът е бил до собственика си, той е намалявал умствения му капацитет.

“Важно е да се обърне внимание, че хората не просто се разсейват от телефоните си. Тяхната реална когнитивна способност намалява. ” добавя д-р Уорд. 

Източник: Psy Blog

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *