“Чета книги” – Илън Мъск отговаря, как е създал 4 мултимилиардни компании, които промениха света

magnifisonz.com / 

Как е възможно да създадеш 4 мултимилиардни компании преди да навършиш 50? Определено не е лесно, но с правилните знания всичко е възможно. Когато го попитали как се е научил да строи ракети, той отговорил  “Чета книги”. В тази статия ще ви разкажем какво научихме за Илън Мъск : Роден на 28 юни 1971 г. в Претория, Република Южна Африка.

Текуща длъжност:  

CEO and CTO of SpaceX
CEO and product architect of Tesla, Inc.
CEO of Neuralink
Chairman of SolarCity
Co-chairman of OpenAI
Една дума, с която можеш да опишеш как учиш:  С книга под ръка, така било нормално да видиш малкия Илън. Брат му Кимбъл разказва, че било много обичайно той да чете по 10 часа на ден. А понякога през почивните дни прочитал по 2 книги за ден. Когато семейството отивало на пазар, малкият Илън доста често изчезвал – обикновено го намирали в най-близката книжарница да чете на пода.

“В един момент вече нямаше какво да чета в училищната и кварталната библиотека. Това беше трети или четвърти клас. Опитах се склоня библиотекаря да ми поръча книги. Тогава започнах да чета Енциклопедия Британика.” разказва Мъск.

Разкажи за себе си. Как стигна до тук? Роден през 1971 в Южна Африка. На 10 годишна възраст започва да проявява интерес към програмиране. На 12 годишна възраст се учи сам да програмира и прави компютърна игра, която продава за $500 на местно списание. Мести се в Канада преди 18-тия си рожден ден и тогава е приет да учи в Queen’s University, две години по-късно се премества в University of Pennsylvania. На 24 годишна възраст получава степен бакалавър по физика и отива в Калифорния, за да направи своята докторантура в Stanford University. Два дни по-късно решава да се откаже и да последва мечтите си в света на интернет предприемачеството.

Любим начин за учене? Четене.

Какво учиш в момента? Един ценен съвет от Илън: “Разглеждайте знанието, като като вид семантично дърво – уверете се че разбирате фундаменталните принципи, започнете от корените и стъблото, и след това влезте в детайла/листата. Без тях листата няма за какво да се захванат.”

Споделяме ви една колекция с книгите, които са изиграли огромна роля в живота на Илън Мъск: 

Elon Musk Book recommendations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През 1995 г. Мъск създава Zip2, софтуер компания за уеб разработки, заедно със своя брат, Кимбал. Компанията разработва и рекламира Интернет „пътеводител“ за вестникарската индустрия. Мъск подписва договори с The New York Times и Chicago Tribune и успява да убеди борда на директорите да изоставят идеята за сливане с компания на име CitySearch. Compaq придобива Zip2 за 307 милиона долара в брой и 34 милиона долара в акции през 1999 г.[2] Мъск придобива 7% или 22 милиона долара от продажбата.

X.com и PayPal

През март 1999 г. Мъск става съосновател на x.com – компания за онлайн финансови услуги и разплащания чрез електронна поща. Една година по-късно x.com се слива с компанията Confinity, която има услуга за за превод на пари, на име PayPal. Новосъздадената компания се фокусира върху PayPal и през 2001 г. се преименува на PayPal. Първоначалният растеж на компанията е благодарение на популярна кампания, чрез която нови клиенти биват привлечени, след като получат превод през услугата. През октомври 2002 г. компанията е закупена от eBay за 1,5 милиарда долара в акции, от които Мъск получава 165 милиона долара. Преди продажбата Мъск, който е най-големият притежател на акции, е бил собственик на 11,7% от PayPal.

SpaceX

Мъск използва около 100 милиона долара от своите лични пари, за да финансира и основе Space Exploration Technologies (Технологии за изследване на космоса) или SpaceX. Това се случва през юни 2002 г. в Хоторн, Калифорния. Мъск е главен изпълнителен директор (CEO) и основен дизайнер (CTO). SpaceX разработва и произвежда ракета-носители, като фокусът е да се подобри състоянието на ракетните технологии. Първите две ракета-носители са Falcon 1 („Сокол 1“) и Falcon 9 („Сокол 9“), а първият космически апарат се казва Dragon („Дракон“). SpaceX успява да направи дизайна на ракетите Falcon и апарата Dragon за 7 години, като започва от самото начало. През септември 2009 г. Falcon 1 (по дизайн на Мъск) става първата частно финансирана ракета с течно гориво, която извежда сателит в орбита. На 25 май 2012 г. космическият апарат Dragon се скачва с Международната космическа станция (МКС), ставайки първия апарат на частна компания, който се скачва с МКС.

През 2006 г. SpaceX сключва договор с НАСА за разработка и тестване на нов космически апарат, Falcon 9, за транспортиране на товар до МКС. Последва нов договор за 1,6 милиарда долара през 2008 г., за 12 полета на Falcon 9 и Dragon до МКС, които да заменят редовните полети на совалките, след излизането им от употреба през 2011 г. SpaceX е една от двете частни компании (другата е Orbital), участнички в програмата за „Комерсиални услуги за снабдяване“ (Commercial Resupply Services), които доставят космически товар, вместо совалките. Транспортирането на астронавти до МКС в момента се извършва единствено от руската Союз, но от 2014 г. SpaceX е една от двете компании, които са участнички в програмата „Комерсиална поддръжка на екипажи“ (Commercial Crew Development), чиято цел е да възстанови възможностите за доставяне на екипажи на САЩ.

Мъск е повлиян от поредицата на Айзък Азимов „Фондацията“ и вижда изследването на Космоса като важна стъпка в разширението и дори запазването на съзнанието на човешкия живот.

Мъск казва, че междупланетарния живот може да служи като преграда срещу заплахи за оцеляването на човешкия род. „Астероид или супер-вулкан може да ни унищожи, а също така сме изправени пред рискове, които динозаврите не са срещали: изкуствено създаден вирус, непреднамерено създаване на микро черна дупка, катастрофално глобално затопляне или някакъв вид технология, която още не сме измислили. Човешкият вид е еволюирал милиони години наред, но през последните шестдесет години беше създадено ядрено оръжие, с което можем да се унищожим сами. Рано или късно трябва да разширим живота отвъд това зелено-синьо кълбо – или да умрем.“ Неговата цел е да се намалят разходите за човешки космически полети 10 пъти. В интервю през 2011 г. той казва, че се надява да изпрати хора на Марс в следващите 10 – 20 години.

Фабриката на SpaceX е използвана за снимките на филма Железният човек 2 и в него Мъск играе себе си.

Tesla Motors

Създателите на компанията Tesla Motors (Тесла Моторс) са Мартин Еберхард, Марк Тарпенинг, ДжейБи Страубел и Иан Райт през 2003 г. Една година по-късно Илон Мъск инвестира в компанията и става нейн председател. След началото на финансовата криза от 2008 г. Мъск става главен изпълнителен директор (CEO) на компанията и задържа тази позиция до днес. Първата създадена кола на Tesla Motors, Tesla Roadster, се продава в около 2500 бройки в 31 държави. Tesla Motors започва доставките на своя модел седан Model S на 22 юни 2012 г. и показва третия си продукт, Model X, който е предназначен за любителите на SUV, на 9 февруари 2012 г. Model X ще започне да се продава през началото на 2015 г. Като допълнение на своите автомобили, Tesla Motors продава електрически задвижващи системи на Daimler за Smart EV, Mercedes B-Class Electric Drive и Mercedes A Class и на Toyota за RAV4 EV. Мъск успява да убеди и двете компании да станат дългосрочни инвеститори в Tesla Motors.

Желанието на Мъск е построяването на компактен автомобил на цена под 30 000 долара и изработката и продажбата на компоненти за електрически задвижващи системи на други производители на автомобили на достъпни цени, без те да трябва да разработват продуктите сами. Няколко широкопопулярни публикации го сравняват с Хенри Форд заради неговата работа по напреднали системи за задвижване.

За да преодолее ограничението на изминатото разстояние на електрическите автомобили, Мъск заявява в интервю за All Things D през май 2013 г., че Tesla Motors възнамерява „драстично да увеличи“ своята мрежа от суперзарядни (supercharger) устройства, увеличавайки тройно техния брой на източното и западното крайбрежие на САЩ още този юни, с планове за увеличаване на броя им в цяла Северна Америка, включително Канада до края на годината. Според документи, към ноември 2013 той притежава 32% от акциите на Tesla Motors, които се оценяват на 18 милиарда долара. Неговата заплата в Тесла е един долар и също както Стив Джобс и други, остатъкът от неговото възнаграждение е във формата на акции и бонуси за добро представяне.

Споделяне на технологии

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск заявява в съобщение до медиите и конферентен разговор и статия в блог на 12 юни 2014 г., че компанията ще разреши нейните технологични патенти да се използват на добра воля, с цел да съблазни останалите производители на електрически автомобили да побързат с техните разработки. „За нещастие, програмите за електрически автомобили (а в това число и всички програми на превозни средства, които не изгарят въглеводород), на основните производители са нищожни, почти несъществуващи, съставляващи средно по-малко от 1% от продажбите на техните автомобили“, казва той по това време.

SolarCity

Мъск измисля концепцията за SolarCity (Слънчев град), а през 2006 г. я съосновава заедно с братовчедите си Линдън и Питър Райв. Мъск е най-големият притежател на акции. В момента SolarCity е вторият по големина доставчик на системи за слънчева енергия в САЩ.

Основната мотивация за финансирането на SolarCity и Tesla е желанието му да помогне в борбата с глобалното затопляне. През 2012 г., Мъск обявява, че Tesla Motors и SolarCity ще си сътрудничат (Tesla ще доставя батерии), за да увеличат процента на слънчевата енергия в енергийната мрежа на САЩ, като програмата ще започне през 2013.

На 17 юни 2014 г., Мъск се ангажира да построи модерна фабрика в Бъфало, щата Ню Йорк, която ще утрои размера на най-голямата слънчева електрическа централа в САЩ. Мъск заявява, че ел. фабриката ще е „една от най-големите плантации за производство на соларни панели в света“ и че ще бъде последвана от една или повече подобни фабрики през следващите години.

На 1 август 2016 г. Tesla Motors обявява, че смята да придобие SolarCity за $2,6 млрд. Сделката е одобрена от антимонополните органи и е приключена в края на ноември 2016 г., с което SolarCity става дъщерна компания на Tesla Motors.

Hyperloop

На 12 август 2013 г. Мъск предлага нова форма на транспорт между Големият район на Лос Анджелис и Залива на Сан Франциско, след като се е разочаровал от одобрената система за бързи влакове на Калифорния. След като първоначално си е представил идеята за Hyperloop (Хипърлуп), Мъск назначава дузина от инженерите, работещи за Tesla Motors и SpaceX, които в продължение на девет месеца работят на концепцията и дизайна на транспортната система. Ранен дизайн на системата е пусната в блоговете на Tesla Motors и SpaceX. Мъск я назовава с името „Hyperloop“ (хипотетична свръхзвукова въздушна машина за пътуване, чиято дължина е приблизително 560 километра от Силмар (северен квартал на Лос Аднжелис) до Хейуърд (на изток от Сан Франциско) и на теория ще позволява на пътуващите да се придвижват между двата града за по-малко от 35 минути, предоставяйки им по-малко време за пътуване дори и от самолет. Предложението на Мъск, ако е технологично обоснована на цената, която той предполага, ще предлага по-евтин транспорт, от който и да е друг вид за такова разстояние. Системата се предполага, че ще използва вакуум, за да намали аеродинамичното съпротивление, което на теория ще позволи пътуване с голяма скорост и ниска консумация на енергия. Той оценява крайната цена на около 6 милиарда долара, но това е много спекулативна оценка. Предполага се, че системата ще разчита изцяло на слънчева енергия. На 15 януари 2015 г., Илон Мъск обявява през Twitter, че ще построи отсечка от Hyperloop с дължина от 8 километра, най-вероятно в щата Тексас, на която студенти и компании да се упражняват.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *