Хари Потър навърши 20 години, един от феномените в съвременната култура

Вярвате или не, светът за малко да се размине с Хари Потър. Писателката Джоан Роулинг разказа как получила купища откази, преди първата книга от поредицата за малкия магьосник „Хари Потър и философският камък“ да бъде публикувана на 26 юни 1997 г.

Роулинг сподели преди време пред почитатели, че не успяла да публикува книгите дори под псевдонима Робърт Галбрайт, използван за някои от трилърите, които е написала. Но както знаят всички магьосници по света, Роулинг и въображението й в крайна сметка правят големия пробив.

По повод 20-я рожден ден на първата книга с приключения на Хари, CNN разказва как магическото писане на Роулинг промени света.

Четенето е забавно

С нарастването на популярността на екраните във всичките им форми някои експерти твърдяха, че децата са загубили желание да четат. Тогава Роулинг размаха вълшебната пръчица.

Внезапно децата започнаха да се стичат на големи маси в книжарниците, библиотеките имаха списъци с чакащи за книгите за Хари Потър и децата молеха родителите си да останат до по-късно вечерта, за да прочетат само още една глава.

През 2005 г. Guardian съобщи за изследване, според което децата и учителите изтъкват приноса на книгите на Роулинг за повишаването на грамотността. Според изследването 84% от учителите заявили, че „малкият магьосник имал положително въздействие върху способностите за четене на децата“, а 73% признали, че са били изненадани от някои деца, които успели да прочетат Хари Потър.

Финансов успех

Книгите от поредицата донесоха много пари, убеждавайки издателите, че творбите за деца и юноши все още се радват на голяма популярност. През годините осемте романа за Хари Потър бяха продадени в над 450 млн. копия и бяха преведени на над 60 езика.

Може да се каже, че книги, като „Игри на глада“ и „Домът на мис Перегрин за чудати деца“, дължи на Роулинг и Потър проправянето на пътеката.

Магията на филмите

След това дойде магията на филмите за Хари Потър. Кой знае каква щеше да е кариерата на Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт, ако не беше кино поредицата за Хари Потър. Зрителите наблюдаваха как актьорите растат на екрана и се превръщат в мегазвезди.

А, и осемте филма донесоха приходи от над два милиарда долара.

По-добри хора благодарение на Хари?

През 2014 г. изследване на група италиански учени установи, че четенето на книгите за Хари Потър е помогнало за създаването на емпатия у децата. Две последващи проучвания стигнаха до извода, че „четенето на Хари Потър подобрява отношението към хомосексуалните сред учениците в италианските гимназии“ и поражда състрадание към бежанците сред студентите в английските университети.

Роулинг в Twitter

Роулинг е звезда в сайта за микроблогинг. Остроумието й в 140 или по-малко знака е толкова известно, че тя вдъхнови истории със заглавия като „19 пъти Дж. К. Роулинг беше дръзка в Twitter през 2016“.

Писателката, която беше разведена майка с финансова затруднения, когато написа първата книга за Потър, омагьоса целия свят.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *