Как щастието и високата интелигентност съжителстват

magnifisonz.com / 

“Щастието сред интелигентните хора е най-рядкото нещо, за което знам“, пише Ърнест Хемингуей. Ново изследване обаче откри, че онези от вас, които имат по-висок коефициент на интелигентност, е по-вероятно да бъдат щастливи. То се противопоставя както на известната максима на Хемингуей, така и на популярния възглед, че интелигентността предразполага към нещастие.

“Открихме, че хората, които се приемат за по-щастливи, имат по-висок коефициент на интелигентност. И обратното – групите с по-ниско IQ твърдят, че са принципно нещастни.” обяснява д-р Анджела Хасиотис, която е водела изследването. Резултатите са особено актуални в контекста на настоящите разгорещени дебати за природата на щастието у хората.

За целите на изследването са били анализирани данни от около 7000 души. Резултатите са показали, че хората с най-нисък коефициент на интелигентност (между 70 и 99) са били най-малко щастливи в сравнение с тези, чийто коефициент на интелигентност е бил сред най-високите (между 120 и 129). Естествено, трябва да имаме предвид, че коефициентът на интелигентност не е бил единственият ключов фактор.

“Когато внимателно разгледахме данните от изследването, установихме, че е по-малко вероятно хората с нисък коефициент на интелигентност да бъдат по-щастливи основно поради по-силните социоикономически затруднения (като нисък доход, например). Друга причина е, че те се нуждаят от повече помощ за уменията за ежедневен живот, имат по-лошо здраве и повече симптоми за психологически стрес.”

Psy Blog

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *