68% от българите не са купували книги през последната година

magnifisonz.com /
Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година. 32% твърдят, че те или близките им са купили поне една книга.

Това показват данните от изследване на „Галъп интернешънъл“ по повод 24 май. Социолозите обаче подчертават, че в такива отговори хората често не са особено искрени, което означава, че купуващите книги може би са още по-малко.

13% заявяват, че са вземали книги от библиотека в последната една година. Останалите 87% твърдят, че не са.

Данните показват, че в сравнение с 2010 година, когато отново са проверени дяловете, процентът на хората, които не са закупили нито една книга през последната една година, се увеличава. Разбира се засилващата се тенденция към ползване на онлайн литература вероятно също допринася за това увеличение, отбелязват анализаторите.

Затрудненият достъп до книги е другата ключова причина за отчетените резултати, тъй като възрастните, които по традиция не ползват компютри и предпочитат хартиени издания, вероятно изпитват затруднения с набавянето на книги.

Според данните делът на четящите закономерно е съставен предимно от млади хора с висше образование, населяващи по-големите градове. Жените, които са закупували книги или са вземали от библиотека, са два пъти повече от мъжете.

Добрите новини са, че почти половината от хората на възраст между 18 и 35 г. са си купували книги през последната година, а една четвърт от най-младите са взимали книга от библиотека. Разбира се, това се дължи до известна степен на необходимост – за нуждите на образованието, например, подчертават социолозите.

Данните са от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 819 пълнолетни българи, между 4 и 11 май. То е част от изследователската програма на агенцията, независима от външно финансиране.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *