Пако де Лусия – магьосникът с китара

magnifisonz.com /

Вълшебникът, който вдъхва такъв живот в своята музика, такава страст, че човек сам не успява да усети, кога попада в плен на гениалният му талант.

Пако де Лусия  е китарист и композитор от Испания, майстор на фламенко китарата. Истинското му име е Франсиско Санчес Гомес. Изпълнява композиции от различни жанрове: фламенко, джаз, фънк, класическа и етно музика, като понякога ги смесва. Носител е на наградата „Принцът на Астурия“ в областта на изкуството за 2004 г.

Пако де Лусия
Paco de lucia 2007.jpg
Информация
Псевдоним Пако де Лусия
Роден
Франсиско Санчес Гомес (Francisco Sánchez Gómez)
21 декември 1947 г.
Алхесирас, Испания
Починал
25 февруари 2014 г. (на 66 г.)
Плая дел Кармен, Мексико
Стил фламенко
Професии китарист и композитор
Инструменти китара
Активни години 1965–2014

Роден е под името Франсиско Санчес Гомес в Алхесирас, град в провинцията Кадис в Андалусия. Франсиско е най-малкото от петте деца в семейството. Негов баща е фламенко китаристът Антонио Санчес, а братята му Рамон де Алхесирас (р. 1938) и Пепе де Лусия (р. 1945) стават по-късно съответно фламенко китарист и фламенко певец. Франсиско приема сценичното име Пако де Лусия в памет на майка си Лусия Гомес. Първите си уроци по китара взима от баща си и от Рамон, когато е на 7 години.

Paco de Lucia in 2010.jpg

 

През 1958 г., когато е на 11 години, де Лусия осъществява първата си публична изява, която е предадена в ефира на радио „Алхесирас“. През 1959 г. участва във фламенко фестивала в Херес де ла Фронтера и е награден със специалната награда. През 1961 г., на 14-годишна възраст, записва с Пепе „Los Chiquitos de Algeciras“ — първият му запис, за който братята получават награда от фестивала в Херес през 1962 г. Заедно с Пепе участва в турне на фламенко трупата на танцьора Хосе Греко през 1963. В Ню Йорк се запознава със Сабикас, който го насърчава да се отдели от стила на Ниньо Рикардо и да създаде своя традиция.

През 1964 г. семейството се премества да живее в Мадрид. През тази година Пако се запознава с китариста Рикардо Модрего, с когото записва няколко албума в началото на своята кариера. В периода 1968-1977 г. работи съвместно с Камарон де ла Исла, друг новатор във фламенкото. С него Пако де Лусия записва общо 10 албума.

През 1979 г. Пако де Лусия, Джон Маклафлин и Лари Кориел формират китарно трио и правят турне в Европа. Кориел е по-късно заместен от Ал Ди Меола и след 1981 г. триото записва три албума в този състав. Записва няколко албума със своята собствена група, секстет „Пако де Лусия“. През 2007 г. Кадиският университет го удостоява с титлата Доктор хонорис кауза за приносите му в музиката и културата.

Де Лусия умира от сърдечен удар на 25 февруари 2014 г. в Плая дел Кармен, Мексико, където живее през последните години от живота си.

 

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *