Катрин Хепбърн – Не всеки има шанса да разбере колко изящно е страданието

magnifisonz.com / 

Приносът й в киното е уникален. Завършва история и психология, но се снима 70 години. Дебютира с филма „Сметка за развод“. Определяна като най-свежата и оригинална актриса, тя се превръща в една от иконите на Холивуд. Създава образи на изключителни, умни и независими жени. Една от първите е, които получават правото сами да избират филмите и режисьорите си. Родена е през 1907 г.  в Хорфорд, САЩ. Номинирана е 12 пъти за “Оскар” – рекорд, подобрен само от Мерил Стрийп. Ненадмината е, обаче, със спечелените 4 статуетки за най-добра актриса в “Ранна слава”, “Познай кой ще дойде на вечеря”, “Лъвът през зимата”  и “Край златното езеро”. През 1999 г. Американският филмов институт обявява легендарната Хепбърн за актриса номер едно за последните 100 години.

Арогантната Катрин – това прозвище актрисата получава, тъй като разбива представите  за холивудска актриса – сладка, леко глуповата русокоса сексбомба. Тя е известна със своето остроумие, с независимостта и елегантността си, както и с „твърде“ високия си, според тогавашните разбирания, ръст – 1,71 см. Позволява си да се появява без грим, небрежно облечена, с панталони и сака с мъжка кройка. Има хаплив език, своенравна е и не се съобразява с правилата: „Да спазваш всички правила, означава да се лишиш от всички удоволствия“. Рязка и груба е, когато навлизат  в личното й пространство. Отказва автографи, държи се пренебрежително с журналистите и ги заблуждава с неверни или противоречиви факти за себе си: „Не ме интересува какво пишат за мен, стига да не е истината.“        

Крайната си разкрепостеност и самоувереност Катрин дължи на семейството си. Баща й бил известен уролог, провеждал разяснителни кампании за предпазване от венерически болести във време, когато никой не смеел да говори за тези неща публично. Майка й била борбена феминистка, която водила малката Катрин по митинги. Родителите поощрявали шестте си деца да бъдат честни и откровени и винаги да отстояват мнението си.                                                                            

    На 21 г. Хепбърн се омъжва за бизнесмена Лъдлоу Огдън Смит. Този е единственият й брак. Той не върви добре, но продължава 6 години, нямат деца. Развеждат се два пъти. Катрин е признателна на бившия си съпруг за моралната и финансова помощ в ранната й кариера.                                                                                                            

 Със сватбите е приключено, Хепбърн не вярва в брака: „Ако искаш да жертваш възхищението на много мъже заради критичността на един – тогава се омъжи.“. Следва 4-годишна любов с милиардера Хауърд Хюз. Историята  им е пресъздадена от Леонардо ди Каприо и Кейт Бланшет – с „Оскар“ за ролята си, във филма „Авиаторът“.

Спенсър Трейси е най-популярният киногерой на Америка, млад ирландски бохем, сменил 15 училища, женен за актриса – Луиз, с която имат дъщеря и син, глух по рождение. Това е причината актьорът да не се разведе, нещо, към което Катрин се отнася с разбиране. Затова двамата са изключително дискретни и дълго време отричат интимните си отношения. Дългите му запои и любовни похождения се редуват с периоди на чудовищна работоспособност: Трейси играе като луд, приема дори и най-малките роли. Забелязват го на Бродуей и в Холивуд, получава два пъти „Оскар“.             

Няма нещо, което не бих направила за него, пише за голямата си любов актрисата: „Имах съвършено съжителство с мъжа на мъжете. Той е скала и закрила.”. Връзката им продължава 27 години  – до смъртта на Трейси. Запознават се по време на снимките на „Жена на годината” през 1941 г. Тя – на 35, той  – на 42. Катрин се опасявала, че е твърде висока за екранния си партньор, а той смятал, че са прекалено различни. За разлика от него, тя израства в разкош и получава блестящо образование в Оксфорд.
Хепбърн и Трейси стават една от най-популярните двойки, както в живота, така и на екрана. Снимат заедно 9 филма, за най-добрия се смята „Ребро Адамово”. Връзката им продължава безметежно, но често има тежки периоди, през които с нейна помощ той се бори с депресията и алкохола.


През 1965 г. Трейси е опериран, животът му е на косъм. Големите вестници са готови с некролозите, за да не ги изненада внезапната смърт на великия артист. Но заедно с  Катрин той започва снимките на „Познай кой ще дойде на вечеря” – с 10 номинации за „Оскар”. На снимачната площадка постоянно дежурят лекари. Трейси умира две седмици след снимките. От уважение към близките му Катрин не присъства на погребението. Едва след смъртта му актрисата разкрива пред света истината за   двамата в книгата си „Спенсър и Катрин: интимни спомени“.

Актьорството е просто очакване на  торта с крем, споделя Катрин приживе. «Можах само три пъти да почувствам, че действително се справям като актриса. Не смятам, че съм реализирала всичко, на което съм била способна. Това е отвратително. По-важен е животът.”                                                                                                                                          

  Хепбърн е равностойна партньорка и на други велики актьори: Хъмфри Богарт – в „Африканската кралица”, по време на снимките в Африка тя заедно с целия екип се разболява от дизентерия и малария. 20 г. по-късно написва първата си книга „Как се снима „Африканската кралица“. Играе с Питър О’Туул в „Лъвът през зимата”, а вече на преклонна възраст партнира великолепно на Хенри Фонда в „Край златното езеро”. Не се страхувам от другия свят. Не се боя от ада, макар и да не очаквам да видя рая, казва Катрин Хепбърн, чийто последен филм е „Любовен роман“ – 1994 г. Преди това излиза бестселърът й с гордото заглавие „Аз”.

Тя се оттегля от киното и светските изяви заради здравословни проблеми – страда от Паркинсон. Въпреки старостта и болестите, запазва жизнерадостния си дух: „Смъртта ще бъде облекчение. Край на интервютата.“ В същото време остава вярна на себе си и на философското си отношение към всичко на този свят: “Аз знам, че няма да изчезна”.

Великата актриса умира през 2003 г. на 96 години в дома си в Олд-Сейбрук. През същата година излиза  книгата на Скот Бърг „Спомени за Кейт“.

Нейни мисли : 

 • „Веднъж тълпата ме преследваше за автографи. „Разкарайте се!“ – казах им аз. „Как смееш! Ние те направихме това, което си“ – отвърна тълпата. „По-дяволите, не сте!“ – отвърнах им аз.“
 • Невзрачните жени знаят повече за мъжете от красивите жени.
 • Наградите не значат нищо за мен. Моята работа е моята награда.
 • Актьорството е най-малкият от човешките таланти, и не е най-достойният способ да се прехранваш. В края на краищата Шърли Темпъл можеше да играе едва четиригодишна.
 • Публиката може да изиграе половината от ролята ви, ако и го позволите.
 • Да спазваш всички правила, означава да се лишиш от всички удоволствия.
 • Враговете са отлично стимулиращо средство.
 • Ако искаш да жертваш възхищението на много мъже заради критичността на един — тогава се омъжи.
 • Важен е животът. Да се движиш, къщите, семейството. Раждане и болка, и радост, а после — смърт.
 • Смъртта ще бъде облекчение. Край на интервютата.
 • Не ме интересува какво пишат за мен, стига да не е истината.
 • Ако се подчинявате на всички правила, ще изпуснете удоволствието.
 • Не всеки има шанса да разбере колко изящно е страданието.
 • Мечтата на всяка холивудска звезда е да е боготворена от американец, ухажвана от италианец, женена за англичанин, и с таен любовник французин.
 • Хората ми се любуват,сякаш съм някаква стара сграда.
 • Коя е Катрин Хепбърн? Отне ми много време да създам това същество.
 • Липсата на работа унищожава хора.
 • „Не е ли забавно да остарееш?“ е наистина ужасна заблуда. Това е като да кажеш,предпочитам да карам стара кола със спукана гума.
 • Аз направих четиридесет и три филма. Естествено, че съм очарователна във всеки от тях.
 • Винаги съм искала да бъда филмова актриса. Мислех, че е много романтично. И така беше.
 • Вслушайте се в песента на живота.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *