Най-богатият човек в Азия и част от неговите принципи, които му помогнаха да промени света

magnifisonz.com / 

Може би името Джак Ма не ви говори нищо. Но със сигурност поне сте чували за най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай – Alibaba, която вече изпреварва Amazon и eBay взети заедно. Джак Ма е нейният създател.

52-годишният бизнесмен е един от най-известните и успели хора. Списание Forbes го причислява към най-влиятелните и богати хора в света. А в Китай неговият колосален успех просто го превръща в най-голямата знаменитост.

Джак Ма е роден в град Ханджоу (в една от китайските провинции, близо до Шанхай). Той е имал нелеко детство в семейство на обикновени музиканти, които по времето на „културната революция“ в Китай били подлагани на гонения. През 80-те години Джак научава английски, работейки като неплатен екскурзовод на туристи. През 1988-а завърша Учителски институт в родния си град, като два пъти се провалял на изпитите преди да бъде приет там. След дипломирането си за известно време става преподавател в същия институт, където изнася лекции по английски и международна търговия.

Но през цялото време бъдещият милиардер се увличал от всичко, свързано с мрежата. Неговата първа дейност като млад предприемач била да създава сайтове за всевъзможни китайски компании, а по-късно създава и онлайн регистър на китайските предприятия.

Компанията Alibaba Джак Ма основава през 1999 г., която от първия ден на своето съществуване става фактор в световния онлайн бизнес. Днес тя се счита за абсолютен бизнес феномен. Както и нейният създател.

Джак Ма е известен със своята харизма и способността си да мотивира хората. „Той умее да убеди всеки в стая с 600 човека, че говори лично за него.“ – разказва негов дългогодишен приятел. А лидерските му умения и готовността му да поема рискове му помагат да преодолее кризи, провали, както и конкуренцията с гигантите в бранша. „Аз винаги си казвам, че ние сме родени не за работа, а за да се наслаждаваме на живота, за да направим живота на другите по-добър.“

Вижте безценните съвети на един наистина успял човек, които могат да ви бъдат от полза, независимо дали имате собствен бизнес или все още мечтаете за това.

1. Най-лошите качества за един бизнесмен са: да бъде сноб, да не умее да преценява адекватно обстоятелствата, да работи с много високи темпове без да може да ги поддържа и да не може да вижда напред.

2. Ръководителят на една компания не трябва да се сравнява със своите служители – по отношение на уменията и практическите способности те трябва да са по-добри от него. Иначе защо да ги наема?

3. Той трябва да има твърд характер и постоянство, за да може да понесе това, което неговите служители не могат – да се справя с неочаквани удари и с неизбежните провали, които носи всеки бизнес. И непременно трябва да има поглед за развитието на компанията за много години напред.

4. Направете така, че вашите служители да идват с радост на работа.

5. Не се занимавайте с политика.

6. Парите и политиката са като кибрита и динамита – от срещата им може да се очаква взрив. Ако се занимавате с бизнес, забравете за политиката. И обратно.

7. Младите хора трябва да знаят какво е гъвкавост, какво е провал и какво се очаква от тях: Знаете ли какво е истински провал? Когато приключи борбата. А гъвкавост? Можете да разберете това, когато преживеете тежки житейски ситуации, разочарования и неуспехи. Какви са вашите задължения? Бъдете по-прилежни, работете повече и имайте по-големи амбиции от другите.

8. Само глупаците използват устата си, за да говорят. Умните говорят с главата си, мъдрите – със сърцето си.

9. Уважавайте конкуренцията

10. Не се отнасяйте с конкурентите агресивно. Ако се отнасяте с всички около вас като с врагове, те ще бъдат ваши врагове.

11. Когато се съревновавате помежду си, избягвайте ненавистта – тя ще ви погуби.

12. Конкуренцията е като игра на шах – дори и да загубите, винаги можете да изиграете още една игра.

13. Истинските бизнесмени нямат врагове. В момента, който разберете това, няма кой да ви спре.

14. Ако не знаете всичко за вашите конкуренти, ако ги подценявате или не виждате в тях опасност, то рано или късно непременно ще загубите.

15. Дори и конкурентът ви да е по-малък или по-слаб от вас, отнасяйте с него като с равен. А ако е много по-силен и по-голям от вас – не се страхувайте от него.

16. Не унивайте и не се оплаквайте

17. По пътя си, когато срещате успели хора, ще забележите, че те никога не се оплакват и не хленчат.

18. Няма нищо лошо в това понякога да унивате. Но ако това започне да ви се случва непрекъснато, ако се оплаквате от живота и изпадате в чести депресии – това вече е по-лошо от алкохолизма – колкото повече пиете, толкова по-трудно е да спрете.

19. Светът не се интересува от това, което казвате. Важно е какво ще направите.

20. Истинските възможности са скрити там, където никой не ги вижда.

21. Ако на заседание на компанията 90% от присъстващите гласуват „за“ една идея или проект – аз веднага ги хвърлям на боклука. Причината е проста – ако за всички тези хора е очевидно, че това е добра възможност, то значи в скоро време тя ще се разработва от много други компании и ние не бихме били лидери в тази област.

22. През 2001-а аз допуснах грешка – обясних на всички мои сътрудници, с които стартирахме бизнеса, че пределът на тяхната кариера в компанията е мениджърска позиция – просто се съмнявах в тях. Тогава си мислех, че за топ мениджъри и вицепрезиденти мога да наема добри професионалисти от някъде другаде. След години обаче се оказа, че нито един от външните специалисти, които бях наел, вече не работи за компанията, а тези в чиито способности се съмнявах, се справят прекрасно с най-високите постове.

23. Вашето отношение определя колко далече ще стигнете.

24. Помнете: Винаги номер едно са клиентите. Номер две – служителите. И чак накрая, номер три са акционерите.

25. Започнете да се адаптирате към новите условия още преди другите да са забелязали промените.

26. Забравете за парите и за това как ще печелите.

27. Имам един основен принцип – отношението към работата и решенията, които взимаш, са по-важни от способностите ти.

28. Дори не се и опитвайте да карате служителите си да мислят по еднакъв начин – това е невъзможно. Вместо това накарайте всички да вярват в една обща цел.

29. Не забравяйте, че една трета от хората, които работят за вас, не ви вярват. Не им позволявайте да работят „за себе си“. Просто ги сплотете около една обща цел.

30. Много по-лесно е да обедините една група хора около общи идеи, отколкото около един лидер – колкото и невероятен да е той.

31. Не пилейте енергия да внедрявате някакви дребни трикове, по-добре се фокусирайте върху стабилността в дългосрочен план.

32. Ако търсите партньор за бизнес, намерете такъв, който допълва вашите качества и умения. И въобще не е задължително да е успял.

33. Търсете правилните, а не най-добрите хора.

34. Най-несигурното нещо в този свят са отношенията между хората.

35. Думата „безплатно“ е много скъпа дума.

36. Помнете: днес няма да е лесно, утре ще е още по-лошо, но вдругиден всичко ще бъде прекрасно.

37. Когато започвате собствен бизнес, трябва да знаете, че се отказвате от стабилен доход, болнични и годишни премии. От друга страна – вашите възможности за доходи са неограничени. Няма да ви се налага да искате разрешение за каквото и да било от други хора и можете да използвате времето си много по-ефективно.

38. И ако вашите решения се различават от решенията на вашите връстници, то и животът ви ще е много по-различен от техния. По един или друг начин.

Грешката, за която съжалявам най-много

През 2001-ва казах на 18 от моите колеги, с които бях предприел тази предприемаческа авантюра, че мениджърските позиции са най-високото ниво в кариерното им развитие – а постовете на вицепрезидент и изпълнителни директори трябва да попълним с външни кадри.

Години по-късно професионалистите, които бях наел, си бяха тръгнали, а онези, в чиито способности се усъмних, станаха вицепрезиденти и директори.

Вярвам в два принципа:

Твоето отношение е по-важно от способностите ти. По същия начин твоето решение също е по-важно от онова, което умееш!

Не можеш обединиш хората, като ги накараш да мислят еднакво, но можеш да обединиш, като ги накараш да имат обща цел.
Няма смисъл да се опитваш да унифицираш мисленето им – 30% така и няма да ти повярват. Не позволявай на своите колеги и служители да работят за теб – вместо това нека работят за обща цел. Много по-лесно е да обединиш компанията около обща цел, отколкото около даден човек.

Кое отличава лидера от редовия служител?

Лидерът не трябва да се сравнява със служителя си в техническите умения. Служителят ви трябва да притежава по-високи технически умения от вас – ако не е така, значи сте наели грешния човек.

И тогава с какво да се открои бизнес лидерът?

Лидерът трябва да е визионер, да гледа в перспектива и да вижда бъдещето в много по-голяма степен от служителя.

Лидерът трябва да има твърдост на характера и упоритост, за да умее да понесе онова, което служителите не могат.

Лидерът трябва да притежава по-голяма издръжливост и способност да приема провалите, като си взима поука от тях.

Качествата на добрия лидер, изведени оттук, са неговата далновидност, упорство и характер.

Не се ангажирайте с политиката

Човек трябва да съзнава, че парите и политическата власт никога не могат да вървят ръка за ръка. Влезете ли веднъж в политиката, вече не мислите за парите. А след като веднъж сте започнали бизнес, не си и помисляйте да се ангажирате политически.

Срещата между парите и политическата власт е като близостта на кибритена клечка с експлозив – очакване за взрив.

Въпроси за размисъл пред младото поколение

Какво е провалът? Да се предадеш.

Какво е устойчивост? След като си преминал през трудности, мъки и разочарования – само тогава ще разбереш.

Какви са задълженията ти? Да си по-прилежен и по-амбициозен, да работиш по-упорито от останалите.

Само глупакът говори чрез устата си. Умният човек използва мозъка си, а мъдрият – сърцето си.

Родени сме да изживеем живота

Винаги си казвам, че сме родени на този свят не за да работим, а да се наслаждаваме на живота. Тук сме, за да улесним и подобрим живота на хората. Ако прекарвате целия си живот в работа, рано или късно ще съжалявате.

Без значение колко успешна е кариерата ви, трябва винаги да помните, че сме тук, за да живеем.

За конкуренцията

Само глупаците подхождат към конкурентите си с агресия. Ако приемаш всеки като свой враг, ще бъдеш заобиколен само от врагове.

Когато се съревновавате един с друг, няма място за ненавист – тя ще ви провали.

Съревнованието в бизнеса е като игра на шах. Ако изгубиш, винаги може да изиграете още една партия. Но без свади между играчите.

Истинският бизнесмен и предприемач няма врагове. И веднъж след като осъзнае това, нищо няма да е в състояние да го спре.

Не превръщайте оплакването и хленченето в навик

Ако от време на време се оплаквате или хленчите, не е кой знае какъв проблем. Ако обаче ви стане навик, това прилича много на алкохолната зависимост – колкото повече пиеш, толкова по-зле става. По пътя към успеха ще забележиш, че успелите хора не хленчат, нито пък се оплакват особено често.

Светът може да не запомни какво си казал, но със сигурност няма да забрави какво си сторил.

Съвети към предприемачите

Истинските шансове са тези, което никой не е в състояние да види.

Винаги позволявайте на служителите си да идват на работа с усмивка.

На първо място трябва да са клиентите / потребителите, на второ място – служителите, а едва на трето се нареждат акционерите в компанията.

Адаптирайте се към промените още преди другите да са забелязали настъпването им.

Забравете за парите и как ще ги заработите.

Вместо да внедрявате дребни хитринки и номера, за да минете между капките, се фокусирайте върху стабилността и дългосрочните планове.

Вашето отношение определя колко далеч ще стигнете.

За предприемачеството

Големият шанс често не може да се обясни съвсем понятно, а нещата, които имат просто и ясно обяснение, често не са най-добрите и благоприятни възможности.

За съдружник трябва да си намерите някой, чиито умения допълват вашите. Не е задължително да е успял.

Намерете точните хора, не най-добрите.

Най-ненадеждното нещо на този свят са човешките взаимоотношения.

„Безплатно“ е най-скъпата дума.

Днес е тежко, утре ще е по-зле, но вдругиден ще е прекрасно.

Четирите „Не“ на предприемачеството

Най-плашещите неща, когато започваш нов бизнес, са неспособността да прецениш обстановката адекватно, да бъдеш сноб, да не си в състояние да гледаш в перспектива – а също и да не можеш да поддържаш първоначалното високо темпо.

Ако не знаете всичко за своите конкуренти или ги подценявате, или сте прекалено самоуверен и не виждате как конкуренцията се превръща в реална заплаха, със сигурност ще изостанете зад тях. В този израз не бива да бъдеш онези, за които се говори в трето лице, множествено число: Първо те пренебрегват, после ти се надсмиват, после влизат в битка с теб, а накрая ти печелиш.

Дори ако конкурентът ви е от по-малък мащаб или по-слаб, трябва да го приемете сериозно и да се отнасяте с него като с равен. И обратно – дори конкурентът ви да е от значителен мащаб, не трябва да се боите от него и да приемате себе си като слабак.

За началото на собствен бизнес

Какво означава да започнеш собствен бизнес? Ще изгубиш стабилния си доход, правото да подадеш молба за отпуск или да излезеш в болничен, както и привилегията да получаваш годишни бонуси.

От друга страна обаче, това означава също, че доходът ти вече няма да бъде ограничен, ще използваш времето си по-ефективно и вече няма да се налага да молиш хората да ти правят услуги или да ги питаш за разрешение.

Ако имаш различна умствена нагласа, изходът също ще е различен; ако взимаш решения, различни от решенията на хората около теб, животът ти също ще бъде различен от техния.

За златните възможности

Ако над 90% от тълпата казва „Да“ в одобрение на някакво предложение, със сигурност ще изхвърля това предложение в кошчето за отпадъци. Причината е проста: ако толкова много хора намират предложението за добро, със сигурност също толкова много вече ще работят по него и шансът да го реализираме вече не ни принадлежи.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *