Култови първоаприлски шеги – от по-слабо земно притегляне, до Ричард Брансън в летяща чиния

magnifisonz.com / 

Представяме ви все небивалици, на които са се вързали хиляди хора. Някои от майтапите в световен мащаб, обаче не се ограничават в личен аспект и изпраавят косите на милиони граждани от всички краища на планетата.

МАРАДОНА В МОСКВА

На 1 април 1988 г. съветският вестник „Известия“ съобщава, че световноизвестният аржентински футболист Диего Марадона преговаря с отбора на „Спартак“ – Москва. Руският клуб бил готов да плати на гениалния нападател, който по това време играел в италианския „Наполи“, 6 млн. долара. Впоследствие вестникът признава, че става въпрос за първоаприлска шега, но едва след като новината е разпространена от Асошиейтид прес. Информационната агенция публикува извинение, оправдавайки се с факта, че никога до този момент съветски официоз не е публикувал първоаприлска шега. Изненадващата проява на чувство за хумор очевидно се дължала на политиката на гласност и перестройка, наложена от Михаил Горбачов.

АЙФЕЛОВАТА КУЛА

През 1986 г. „Паризиен“ шокира французите със съобщението, че е подписано споразумение за демонтирането на Айфеловата кула. Символът на Франция щял да бъде преместен на територията на Дисниленд, а на негово място щял да се появи модерен стадион, от който столицата се нуждаела, тъй като кандидатствала за домакин на летни олимпийски игри. През 1995 г. пак в европейския Дисниленд ирландският вестник „Айриш Таймс“ изпраща мумията на Ленин. Според изданието корпорацията „Дисни“ преговаряла с руското правителство за покупка на балсамираното тяло на Владимир Илич, като единствено не била ясна съдбата на мавзолея. Според „Айриш Таймс“ руските либерали искали мавзолеят да остане празен като символ на „празнотата и безсмислието на комунизма“, докато монархистите искали да го превърнат в мемориал на последния руски цар Николай ІІ.

ЦВЕТНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Сега това изглежда странно, но през 1962 г. в Швеция хората много искали цветна телевизия, тъй като имали само чернобяла. По случай първи април техническият експерт на шведската телевизия Киел Стенсон се появява на екрана и обявява, че с помощта на нова технология зрителите могат сами да превърнат телевизорите си от чернобели в цветни. Всичко, което трябва да направят, е да опънат найлонов чорап върху телевизора си. Резултатът са множество скъсани чорапи и ядосани шведски домакини, оставени с по един чорап.

ГРАВИТАЦИЯТА НАМАЛЯВА!

През 1976 г. астрономът Патрик Мур съобщава по радио BBC 2, че предстои уникално по рода си астрономическо събитие. Планетата Плутон щяла да мине зад Юпитер и така да намали гравитацията на Земята. Затова, казва Мур, ако скочите във въздуха в точния момент на планетарното пренареждане, ще изпитате странно усещане, сякаш се носите в пространството, неподвластни на гравитацията. Стотици слушатели се пробват и съобщават на BBC, че са усетили плаващото чувство. Една жена дори споделя, че тя и още 11 приятели се навдигнали от столовете си и се понесли из стаята… А

ЙСБЕРГ КРАЙ СИДНИ

На 1 април 1978 г. в пристанището на Сидни се появява огромен айсберг, теглен от мощен влекач. Жителите на града очаквали появата му, след като Дик Смит, местен предприемач и милионер, собственик на магазини за електроника, хранителни стоки и др., шумно рекламирал идеята си да докара айсберг от Антарктида. Сега очевидно успял да осъществи плана си. Идеята на Смит била да нареже айсберга на малки ледени кубчета, които да продава по десет цента. Въпросните кубчета от замръзнала чиста вода (все пак Антарктида е може би най-чистото място на планетата) подобрявали вкуса на всяко питие. Така поне твърдяла рекламата на Смит. Затова в пристанището на Сидни се събират хиляди зяпачи, а местните радиостанции отразяват директно събитието. Едва след като завалява дъжд, става ясно, че това не е никакъв айсберг, а конструкция от пластмаса, покрита с противопожарна пяна и пяна за бръснене.

Извънземни край Лондон
На 31 март 1989 г. хиляди шофьори, движещи се по магистралата край Лондон виждат летяща чиния, която се приземява в полето. Полицията пристига на мястото на събитието и един смел полицай се приближава до летящата чиния, въоръжен с полицейската си палка.

Внезапно някаква врата в чинията се отваря и през нея излиза фигура, облечена в сребристи дрехи. Полицаят побягва в обратната посока.

Фигурата всъщност е милионерът Сър Ричард Брансън, собственик на бранда Virgin. Летящата чиния е балон с горещ въздух, специално построен за магната. Идеята на Брансън била да се приземи на 1 април в Хайд Парк в Лондон, но вятърът го отклонил от пътя му и той бил принуден да кацне на друго място, при това един ден по-рано.

 

Летящи пингвини
През 2008 г. BBC направи невероятно откритие: пингвините могат да летят!

BBC съобщава, че екипи, които са снимали поредицата за естествена история Miracles of Evolution близо до Южния полюс, са уловили на камерите си пингвини в полет. Видеото става едно от най-гледаните в Интернет.

Водещият Тери Джоунс обяснява, че вместо да се купчат едни в други, за да се топлят в полярната зима, тези пингвини са предпочели да отлетят. Прелетели хиляди километри и се приземили в дъждовните гори на Южна Америка, където прекарали зимата, припичайки се на тропическото слънце.

Британската машина на времето

Голяма част от публикациите от 1 април, 1981 на The Guardian са посветени на дискусията относно вълнуваща научна новина. Учените от британски изследователски лаборатории в Першор са разработили машина, която да контролира времето в радиус от 5000 километра. Това било страхотна новина за британците, на които им било обещано дълги лета с валежи единствено през нощта, но на Европа не се харесало, че ще се задоволяват с „каквото и да решат в Першор.“ Една снимка показва проф. Макс Чизъм-Даунрайт, изобретателя на машината на времето, изпитващ „тихо задоволство развявайки новината за слънце в Першор и предстояща виелица в Марсилия“. Читателите били уверявани, че „машината ще има само малки странични ефекти „само 2-3 метра покачване на морското равнище“

Чорапи за хора с наднормено тегло

1 април, 2000: Дейли Мейл разкриват, че клубовете Esporta Health пускат нова модна линия чорапи, които помагат на хората да свалят килограми. Тези революционни чорапи изсмукват мазнината от тялото, чрез потящите се крака и обещават „пропъждане на мазнината завинаги“. Американският изобретател на продукта за отслабване, проф. Франк Елис Елгуут, обяснява, че чорапите съдържат нилон полимер, наречен ФлораАстраТетразин „преди това използван единствено в хранителната индустрия“. Действието е следното: чрез топлината на тялото кръвоносните съдове се разширяват и тогава чорапите изтеглят „излишните липиди от тялото чрез потта“. След като носителят на чорапите е „изпотил мазнината си“, може просто да изпере чорапите и мазнината!

Елхички, които раждат портокали

1 април, 1950: Мотористи минават по красивата световна магистрала, покрай езерото Ароухед, Южна Калифорния, когато забелязват нещо забележително. Всички елхи и кедрови дръвчета покрай пътя са родили портокали за една нощ. Трансформацията се оказва работа на резиденцията на близкия град Скайфорест, със съдействието на карикатуриста Франк Адамс. Те окачват 50, 000 портокала за една нощ, на площ около 2 км. Плодовете осигурява наскоро проведено Национално портокалово шоу в Сан Бернардино.

„Титаник“ в Ламанша

През 2001 г. хиляди англичани били подмамени да се съберат на ветровита и както ще се окаже – опасна скала в Бийчи Хед, източен Съсекс, с надеждата да зърнат копие на прочутия презокеански лайнер „Титаник“.

Виновник за това било радио Southern FM, което обявило че на първи април в толкова и толкова час копие на „Титаник“, спуснато на вода в корабостроителниците AFD, ще прекоси Английския канал, както британците упорито наричат Ламанша.

Хората заприиждали отдалеч, някои дори изминали повече от 100 км., за да видят кораба, и полицията се видяла в чудо ? дори заградила района и въвела нещо като пропускателен режим. Огромната скала не издържала тежестта на събралото се множество и се пропукала. Слава Богу, всичко завършило благополучно, тъй като скалата се срутила в морето едва няколко дни по-късно.

Никсън президент!

Американското национално обществено радио шокира своите слушатели на 1 април 1992 г., като в своята програма Talk of the Nation обявява, че Ричард Никсън е предприел изненадващ ход, обявявайки току-що кандидатурата си за предстоящите президентски избори.

Кампанията му щяла да се проведе под мотото: „Не съм направил нищо лошо и няма да го направя отново!“ (I didn’t do anything wrong and I won’t do it again!)

Съобщението е придружено с откъси от речта на Никсън, с която бившият президент, принуден да подаде оставка заради скандала „Уотъргейт“, обявява кандидатурата си. Слушателите реагират мигновено, изразявайки възмущението си.

Едва във второта половина на предаването водещият Джон Хокънбъри разкрива, че това всъщност е шега, а гласът на Никсън е имитиран умело от комика Рич Литъл.

26-дневен маратон

През 1981 г. „Дейли Мейл“ публикува история за злощастен японски бегач на дълги разстояния на име Кимо Накаджими, който участвал в Лондонския маратон, но вследствие на грешка в превода разбрал, че трябва да бяга не 26 мили, а 26 дни.

Според „Дейли Мейл“ Накаджими се намирал в момента някъде по пътищата на Англия, продължавайки да тича и изпълнен с решимост да спечели маратона. Според вестника мнозина го били виждали, но никой не успял да го спре.

Грешката в превода била приписана на Тимъти Брайънт, който дори заявил пред репортер на „Дейли Мейл“: „Преведох правилата и му ги изпратих. Но все пак уча японски едва от две години и явно съм допуснал грешка.“

Англичаните, които били запознати от пресата с историите на неколцина японски войници, които така и не разбрали, че Втората световна война е свършила и продължили години наред да се крият от „врага“ в джунглите на Югоизточна Азия, с лекота повярвали на статията.

Маунт Еджкум в пламъци!

Тава е спящ вулкан край градчето Ситка в Аляска. На 1 април 1974 г. над кратера се издигат облаци черен дим, които хвърлят в паника местните жители, които се страхуват той да не избухне. Бързата проверка показва, че в кратера горят стотина стари автомобилни гуми, подпалени от местния шегаджия Порки Бикар.

През 1997 г. след като по кината излиза филмът „Вулкан“ с Томи Лий Джоунс, една телевизионна станция в Лос Анджелис използва кадри от кинолентата, представяйки ги като новинарски репортаж за истински вулкан, избухнал в центъра на Ел Ей.

И тъй като става въпрос за първоаприлски шеги, довели до страх и паника, може би тук му е мястото да припомним онова предаване на „Ку-ку“ от 1991 г., което макар да твърдеше, че ситуацията около АЕЦ „Козлодуй“ е под контрол, внушаваше тъкмо обратното. При това само 5 години след трагедията в Чернобил.

Акули в Мичиган

През 1981 г. вестник „Хералд Нюз“ в Роскомън, Мичиган, съобщава, че в най-скоро време в три езера в северната част на щата ще бъдат пуснати 2000 акули. Това било част от програма за „задълбочено изследване на размножителните навици на няколко вида сладководни акули“.

Вестникът цитира и представител на Националната биологическа фондация, според когото в езерата щели да бъдат пуснати и „големи бели акули, сини акули и акули-чук“, които първоначално щели да „изяждат по 10 кг риба дневно, а впоследствие и повече“.

Вестникът изразява и загрижеността на местни официални лица, според които акулите можело да представляват заплаха за плувците и рибарите. „Хералд Нюз“ получава стотици възмутени писма в отговор на тази първоаприлска шега.

Операция „Паралакс“

На 1 април 1979 г. лондонското Capital Radio разкрива правителствен план, наречен „Операция „Паралакс“. Целта му била да синхронизира британския календар с този на останалия свят, тъй като Великобритания постепенно била избързала с 48 часа спрямо останалите страни и за да бъде коригирана ситуацията, се налагало да бъдат „отменени“ (т. е. прескочени) 5 и 12 април.

Наивните, но практични англичани, които се вързали на тази безумна измислица, започнали да звънят в редакцията на радиото с въпроси като дали ще получат надници за тези два дни, какво да правят, ако рождените им дни се падат на тези дати, и прочие.

Развалена кόла

През 1996 г. компанията Virgin Cola информира обществеността, че грижейки се за здравето на своите клиенти, е разработила революционна технология, която вече е вградена в кутийките с нейните безалкохолни напитки.

Когато срокът на годност на кόлата изтичал, течността в кутийката реагирала с метала и цветът му се променял в яркосиньо. Затова от Virgin Cola предупреждавали клиентите да не купуват яркосини кутийки.

Къде е уловката? Кутийките на Virgin Cola са червени, а само няколко седмици по-рано „Пепсни“ лансирали на пазара новите си кутийки. Те били яркосини.

Проблемът Y2K

През 1999 г. една канадска радиостанция влиза в „заговор“ с Warner Music и Universal Music и уведомява слушателите си, че с настъпването на новото хилядолетие ще се сблъскат с проблем, аналогичен с този при компютрите, и аудиоуредбите няма да бъдат в състояние да разчитат CD­-та, произведени преди 2000 г.

За щастие, казва водещият, има решение. Специални холограмни стикери позволявал на плеърите да четат „старите“ дискове. Въпросните стикери щели да бъдат продавани по 2 долара парчето.

Възмутените слушатели веднага блокирали телефоните както на радиостанцията, така и на двете музикални компании с настояване стикерите да бъдат раздавани безплатно. Те продължили да звънят, дори след като водещият признал, че това е само шега.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *