Колко по-здравословно е да мием косата си по-рядко

magnifisonz.com / 

Преди около век е било нормално човек да мие косата си веднъж месечно. Днес обаче американците се къпят средно по 5 пъти в седмицата. Това е близо два пъти повече от европейците (2,5 пъти). Според много стилисти, трябва да се къпем по-малко, ако искаме да имаме здрава и красива коса, пише LifeHack.

Ето 4 неща, които ще се случат, веднъж щом престанете да използвате ежедневно шампоан.

1. Ще спестите най-малко 30 минути всяка сутрин

Едно от най-големите предимства на по-рядкото къпане е, че ще можете да спите до по-късно. Според едно проучване средностатистическата жена прекарва по 10 минути всеки ден в къпане и 30  минути – в сушене на косата. Това са общо цели 40 минути. Ако миете косата си 5 пъти в седмицата, това са общо 3 часа отгоре, които можете да прекарате така, както искате.

2. Ще се излагате по-малко на вредни химикали

И по-специално – на натриев лаурет сулфат (SLS). Това е доста силен химикал, който се среща в доста шампоани и домакински продукти за чистене. SLS е отговорен за създаването на богата пяна и мехурчета, докато се къпем. Честото излагане на него лишава косата от нейния естествен себум. Освен това SLS се свързва с рак и раздразнение на кожата.

3. Ще станете по-здрави

Вашата коса произвежда свой собствен мастен секрет, известн като себум. Той поддържа косъма гладък, овлажнен и пречи на накъсването му. Прекомерното миене лишава косата от нейните естествени масла, което от своя страна я прави суха и чуплива. По-добре инвестирайте в четка с естествен глигански косъм. Тя е много по-ефективна от синтетичните при разпределянето на тези естествен масла по скалпа ви. Това от своя страна ще придаде много по-голям блясък на косата.

По-малкото миене на косата означава също така, че ще прекарвате и по-малко време в сушенето й. Когато все пак се наложи да прибегнете до сешоар, избирайте турмалинов – т.е. такъв, който излъчва инфрачервени отрицателни йони (това води до отделянето на по-малко топлина и съответно е по-безвредно за косата).

4. Боядисаната коса ще запази цвета си по-дълго време

Стилисти съветват да мием боядисаната коса 2 пъти в седмицата с нежен шампоан, ако искаме да запазим цвета й по-дълго.

Колко често трябва да мием косата си в такъв случай?

Експерти твърдят, че няма твърдо правило. Всичко зависи от вашия собствен тип коса, ниво на комфорт и дневни дейности. Така например, ако се упражнявате активно няколко пъти в седмицата, вероятно ще ви се наложи да се къпете доста по-често от обикновено.

Намирате идеята да миете косата си веднъж на 3-4 дни притеснителна? Опитайте се да направите следното…

  • Миете косата си през ден. Докато се насапунисвате, концентрирайте се предимно върху скалпа, тъй като това е частта, в която се натрупват най-много мазнини. Когато нанасяте балсам, концентрирайте се най-вече в краищата на косата, тъй като те са най-сухи. Когато вече изпитвате известен комфорт, къпейки се през ден, пробвайте през 2 дни.
  • Използвайте сух шампоан. В дните, в които не миете косата си, използвайте сух шампоан. Той абсорбира мазнините по нея и поддържа свежия й аромат. Повечето популярни сухи шампоани се предлагат под формата на аерозоли. Уврете се, че между флакона и скалпа ви има най-малко една ръка разстояние. Концентрирайте се в корените на косата. Нежно втрийте продукта. Можете да нанесете сухия шампоан преди лягане. По този начин той ще абсорбира мазнините, докато спите.
  • Ако имате гъсти къдрици, ползвайте тоник за скалп вместо сух шампоан. Това съветват специалистите от Philip Kingsley Salon. По този начин ще успокоите и овлажните скалпа си.
Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *